Orde van Njegoš

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lint van de hoogste orde

De Orde van Njegoš (Servisch: Орден Његоша, Orden Njegoša) is een Servische ridderorde vernoemd naar de Montenegrijnse vorst-bisschop Petar II Petrović Njegoš, een Servisch-orthodoxe priester die over Montenegro regeerde als leenman van de Turkse sultan. De kortlevende Federale Republiek Servië en Montenegro greep de herinnering aan Petar II aan om in 1998 het gemeenschappelijk verleden van de twee deelstaten van wat restte van de Joegoslavische Federatie te benadrukken. Het heeft niet mogen baten want Montenegro verklaarde zich eenzijdig onafhankelijk.

Petar II was een vermaard dichter. De orde wordt dan ook toegekend voor verdiensten voor de humaniora en de sociale wetenschappen[1]. De orde heeft drie graden.

Het kleinood is een onregelmatig gevormd medaillon met in het midden een gouden portret van Petar II. De ring om het medaillon is lichtblauw, de omlijsting is van zilver en goud. Als verhoging en verbinding met het lint wordt een gouden medaille aangebracht waarop het wapen van de federatie in zilver is afgebeeld.

Het lint is grijs met een witte streep langs de rand.