Orthotylus virescens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Orthotylus virescens
Orthotylus virescens
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Orthotylus
Fieber, 1858
Soort
Orthotylus virescens
(Douglas & Scott, 1865)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Orthotylus virescens is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Douglas en Scott in 1865.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De groene wants heeft altijd volledig gevormde vleugels en kan 4 tot 5 mm lang worden. Het lichaam is bedekt met donkere haartjes. De poten zijn helemaal groen en de antennes geelachtig gekleurd. Het doorzichtige deel van de voorvleugels is donkergrijs. Orthotylus virescens lijkt sterk op Orthotylus adenocarpi en Orthotylus concolor. Alle drie leven ze op brem, dus dit geval kan de waardplant ook geen uitsluitsel geven maar Orthotylus virescens heeft een duidelijk kortere steeksnuit dan de andere twee soorten.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De soort overwintert als eitje en er is één generatie per jaar. De wants kan van mei tot oktober gevonden worden op brem (Cytisus scoparius) waar ze sap drinken van de plant en jagen op bladluizen.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland komt de soort algemeen voor in droge, kalkarme gebieden waar brem groeit. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied is Palearctisch maar is ook in Noord-Amerika geïntroduceerd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: