Overleg:Alevieten

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door 83.84.138.101 in het onderwerp Links?

Links?[brontekst bewerken]

Wiki's, moeten we de links naar turkse sites gewoonlaten staan? Het is een Nederlandse wiki tenslotte. Ook moeten we uitkijken dat we Alevieten op deze manier niet "turken" maken.--83.84.138.101 13 dec 2007 19:57 (CET)Reageren

Titel: Onbekend[brontekst bewerken]

Ik vraag me af waar de alevieten zich op baseren, ze hebben geen boek geen juiste bron en ze denken juist te handelen om alles te verwerpen omdat Hz. ali door een soenniet is vermoord "waar helemaal geen bewijzen voor zijn" Onderzoek voor dat je iets accepteerd. Ik heb wat moeite met dit artikel, vooral omdat het voornamelijk over de Alavieten in Turkije handelt. De Alawieten in Syrië en Libanon kennen andere godsdienstige trekken dat hun broeders en zusters in Turkije. De Alavieten in Libanon en Syrië zijn sterk beïnvloed door het Sji'isme en het (Orthodox) Christendom. De zin 'staat ook bekend als humanistische filosofie' slaat erg op de Turkse Alavieten, evenals 'Alevieten bouwen hun geloof niet op de vijf zuilen van de islam.' In de jaren '80 is het Alvitisme door imam al-Badr van Libanese Sji'ieten erkend als een Sji ítische secte, dus de zin 'Het Alevitisme was ooit een sjiitische stroming' is wat vreemd.

De Sji'itische/Islamitische invloed:

De volgelingen van Kalief Ali, de schoonzoon van de Profeet Mohammed, noemen zich de Sj'ieten , uit hun midden ontstaan vervolgens kleinere afsplitsingen zoals de Ismaëlieten, de Druzen en de Alawieten. Kalief Ali wordt in het bijzonder door de Alawieten geëerd.

Christelijke invloed:

De Alawieten kennen een grote verering voor Jezus Christus, ze vieren ook enkele Christelijke feestdagen

Nicklaarakkers dinsdag 18 oktober 2005 22:58 (CET)

Deze tekst is letterlijk overgenomen van http://www.alevi-cephesi.com/international/Nederlands_Alevi/nederlands_alevi.html Hoewel het onderwerp natuurlijk interessant is en zeker een plaats in deze encyclopedie verdient kan wikipedia letterlijk overname zonder toestemming daarvoor niet aanvaarden om juridische redenen: op deze tekst rust auteursrecht. Jcwf 28 mei 2003 23:52 (CEST)Reageren

Het testje dat ik deed voor mijn bewerking gaf alleen flarden van eendere zinnen aan, maar het is bij nader inzien helemaal of bijna helemaal dezelfde tekst. Dit is, hoe jammer ook voor de informatie, inderdaad niet aanvaardbaar voor de Wikipedia. Amarant 29 mei 2003 01:39 (CEST)Reageren

Daarbij is het ook nog eens niet correct. Alevieten zijn, volgens webpagina's hierover, helemaal geen Moslims en dus geen onderdeel van de Islam.


Versie van anoniem leek mij teveel wijzigingen te bevatten. Ik hoop dat iemand het artikel deels kan aanvullen met onderstaande wijzigingen.

Alevieten (of Alawieten) beschouwen zichzelf als een religieuze stroming binnen de islam. Andere moslims beschouwen de Alevieten niet altijd behorend tot de gemeenschap van gelovigen. De meeste Alevieten wonen in Turkije en Syrië.

De alevieten hangen wel degelijk de Islam aan. Ze getuigen immers dat zij Allah als de enige ware zien en dat Mohammed zijn profeet is. Ik vind de tekst hieronder belachelijk. Alevieten worden geschetst als Niet moslims en mensen die hun leer gebruiken om macht te krijgen. Deze tekst lijkt mij geschreven door een soenniet. De tekst is naar mijn mening te subjectief en eenzijdig belicht. Vele passages kunnen naar mijn mening weggehaald worden. Een en al subjectieve troep. Tevens vieren Alevieten GEEN christelijke feestdagen!

Wordt wakker[brontekst bewerken]

Alevieten zijn geen moslims punt. Geen hadj dan is het al klaar. alle 5 zuilen moeten worden gedaan. Verder zijn de Alevieten weer zo danig vertakt in andere groeperingen daar is geen beginnen aan. Ze bidden soms zelfs gemixt. gek in kop.nl Barakus 22 dec 2006 18:23

Ik ben geenszins een expert in de islam, maar ik meen me te herinneren dat het oprecht uitspreken van de shahadah genoeg was om moslim te worden. Aangezien de Alevieten hier schijnbaar geen probleem mee hebben, zijn ze moslims.--WikiAddict 14 mrt 2007 19:45 (CET)Reageren

Met grote verbazing heb ik het overleg en het artikel gelezen. Zelf ben ik ook Aleviet en wat hier staat klopt van GEEN kanten. Wie schrijft nou zulk onzin zonder de bron te controleren. Zeer binnenkort wil ik graag de werkelijke artikel over Alevieten publiceren


Discussie?[brontekst bewerken]

Ik vind het vreemd dat er gediscussieerd wordt over wat Alevieten dan wel niet zijn in de ogen van soennieten... dat kunnen wij, de Alevieten, namelijk zelf het beste bepalen. Als ik een artikel op Wikipedia lees verwacht ik te lezen wat iets is, in dit geval, wat het Alevitisme inhoudt, maar ik heb hier het gevoel dat sommige mensen hier willen bepalen wat Alevieten zijn.

Alevieten zijn geen moslims punt. De meeste Alevieten pretenderen ook geen moslim te zijn, wel aanhanger van Allah, Mohammed en Ali. Moslim is voor ons een synoniem voor soenniet. De term nepmoslim is dan ook geheel misplaatst.

alle 5 zuilen moeten worden gedaan.

Volgens het soennisme.

Ze bidden soms zelfs gemixt.

Hahaha. Ik zal het mooier maken voor je: we zijn altijd gemixt. Ja, misschien moeilijk om te geloven, maar in ons geloof zijn de vrouw en man gelijk.

Ik vraag me af waar de alevieten zich op baseren, ze hebben geen boek geen juiste bron en ze denken juist te handelen om alles te verwerpen omdat Hz. ali door een soenniet is vermoord "waar helemaal geen bewijzen voor zijn" Onderzoek voor dat je iets accepteerd.

Dat is het hele eier-eten. Ons geloof is constant in ontwikkeling en wij accepteren niet zonder meer een toespraak van een imam als 'waarheid'. Door deze vrijheid is het zo dat er vele interpretaties van ons geloof zijn. Zijn wij dan de weg kwijt en weten we niet wat we geloven? Integendeel... alevieten worden opgevoed om zelf (kritisch) na te denken over hoe de wereld in elkaar zit en daarover met elkaar te discussiëren. Maar de basis van ons geloof (dit is, met name de humanistische kant ervan) staat bij iedere Aleviet centraal.

Conclusie: zit niet constant te vergelijken wat wij wel of niet doen of wat wel of niet mag of wat wij wel of niet zijn. Accepteer gewoon dat de gebruiken van alevieten enorm verschillen van die van de soennieten. Dan is het makkelijker slikken.- De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 212.123.134.92 (overleg|bijdragen) op 2007-10-07T18:20:39.

Links?[brontekst bewerken]

Wiki's, moeten we de links naar turkse sites gewoonlaten staan? Het is een Nederlandse wiki tenslotte. Ook moeten we uitkijken dat we Alevieten op deze manier niet "turken" maken. --Gardash 9 dec 2007 19:07 (CET)Reageren