Overleg:Andreaskerk (Rotterdam)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Andreaskerk is de eerste wederopbouwkerk van Rotterdam, gebouwd naar ontwerp van Bastiaan van der Lecq. Het kerkgebouw werd in 1949 in gebruik genomen, als vervanging van de Lutherse Kerk in het centrum van Rotterdam die als gevolg van het bombardement aan het begin van de Tweede Wereldoorlog verwoest werd.

De Andreaskerk, die eigendom is van de evangelisch-lutherse gemeente Rotterdam, is gevestigd aan de Heer Vrankestraat in de wijk Het Oude Noorden. Dit is op de kruising van de Gordelweg en de Bergweg, bij station Rotterdam-Noord. De naam van de kerk is ontleend aan Andreas Nesscher, de eerste predikant van deze gemeente in 1604. De lutherse gemeente is één van de oudste kerken van Rotterdam. Alhoewel de gemeente gevestigd is in de stad is het een regiogemeente die globaal heel het gebied Rijnmond omvat. Na het bombardement maakte de gemeente acht jaar lang gebruik van de Victoriabioscoop.

De abstracte glas-in-lood ramen en muurschilderingen in de bijgebouwen zijn van de hand van kunstenaar Ger van Iersel. De torentopreliëf met pelikaanmotief is van beeldhouwer Gerard Hoppen (1885-1959).

Tot 1959 was de kerk niet voorzien van een vast orgel. Tot die tijd behielp men zich met een noodvoorziening. Het huidige hoofdorgel is in 1967 gebouwd door de firma K.B. Blank & Zoon (Utrecht) voor de Noorderkerk te Sneek, in 2001 gerestaureerd en verplaatst naar de Andreaskerk. Daarnaast beschikt de kerk sinds 2005 over een bureau-orgel in empire-stijl uit 1818, vervaardigd door de orgelmaker Frederik van der Weele (Middelburg).

Hervormingsdag wordt in de Andreaskerk al decennialang jaarlijks gevierd met de andere lutherse kerken in de stad: de Duitse, Deense, Noorse, Finse en Zweedse (zeemans-)kerken. Dat is een unicum in de wereld.