Overleg:Bulterriër

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door MoiraMoira in het onderwerp Schrijfwijze

ONDERSTAANDE TEKST STOND OOORSPRONKELIJK OP DE (NU)REDIRECT.
<QUOTE>
De Bull terriër is een hondenras. De Bull terriërs stammen af van de Bulldogs, die bij stierengevechten werden gebruikt. Toen het Engelse parlement deze wrede 'sport' in 1835 verbood, werden duizenden mensen van hun geliefde, zij het onmenselijke tijdverdrijf beroofd. De gevechten tussen stieren en honden werden vervangen door gevechten tussen honden onder elkaar en hiervoor werd de Bulldog gebruikt.

Men ontdekte echter, dat de Bulldog te traag was om tegen een hond van een ander ras te vechten. Om een lenige hond met dezelfde moed en vasthoudendheid als de Bulldog te verkrijgen, besloot men deze hond met een ander ras te kruisen. De keus viel op de jachtteriërs, die in die tijd veel voorkwamen. Naar men zegt, hebben ook de Witte Engelse Terriërs een groot aandeel gehad in de 'gedaanteverwisseling' van de Bulldog. Dit nieuwe ras, dat bekend werd onder de namen Bulland-Terriër (half om half dus) en Vechthond, was bereid elk soort dier aan te vallen en bleek nagenoeg ongevoelig te zijn voor pijn. In 1825 werden talloze Bull Terriërs tegen leeuwen ingezet, en ze aarzelden niet deze dieren aan te vallen.

In die tijd bestonden er Bull Terriërs in verschillende grootte. Ook de allerkleinste daarvan bleken nuttig te zijn: het waren namelijk fantastische muizenvangers. De hedendaagse Bull Terriër, nakomelingen van de Staffordshire Bull Terriër, zijn honden met een onbevangen moed. Ze zullen echter nooit een ander dier aanvallen, tenzij ze daartoe gedwongen worden uit zelfverdediging. De Bull Terriër is een hond met karakter en zijn gevoel voor eigenwaarde moet altijd geëerbiedigd worden. Men kan rustig beweren, dat hij het leven serieus neemt. Hij zal zich zowel in de stad als op het platteland op zijn gemak voelen, en kan voor ieder doel worden gebruikt.

De Staffordshire Bull Terriër is erg stevig gebouwd en heeft een goed spierstelsel maar hij is toch lenig, en bovendien actief en zeer waakzaam. Wanneer men hem zo rustig naast zijn baas ziet, zou men denken met een slome hond te maken te hebben. Niets is minder waar.

Hij heeft een brede en korte schedel, en zijn neus hoort zwart te zijn en naar beneden te wijzen. De ogen zijn bij voorkeur donker en rond. De oren zijn van gemiddelde grootte, tamelijk puntig en staan rechtop. Uitgesproken puntige en hangende oren worden niet gewaardeerd. De hals loopt naar de schouders toe geleidelijk breed uit. De romp is gedrongen, met een breed voorste gedeelte, een diepe borstkas en goed gevormde ribben. De staart behoort van gemiddelde lengte te zijn, wordt laag gedragen en loopt dun uit. De korte, gladde vacht kan onder meer rood, rossig, wit, zwart, blauw, of één van deze kleuren met wit zijn. Maar roodbruin of zwart met roodbruin wordt niet gewaardeerd.

Het gewicht varieert van 12,5 tot 17,5 kilo en de hoogte van 35 tot 40 cm (de teven wegen ongeveer 2 kilo minder). Het ras werd in 1935 door de Britse Kennel Club erkend en heeft sindsdien veel bewonderaars gekregen. In 1870 werd hij voor het eerst in Amerika ingevoerd, waar hij eerst als 'vechthond', Amerikaanse Bull Terriër en Yankee Terriër, bekend werd. In 1935 werd hij door de Amerikaanse Kennel CLub erkend en vandaag de dag is deze hond er bekend onder de naam Staffordshire Terriër. De officiële beschrijving is zowel in Engeland als in Amerika hetzelfde, alleen geven de Amerikanen de voorkeur aan een hond die ongeveer 4,5 kg zwaarder is dan de Engelse. De tegenwoordige witte Bull Terriër heeft zijn bestaan te danken aan de heer James Hinks uit Birmingham, die in 1850 een poging deed een meer verfijnde Bull Terriër te verkrijgen. Ondanks het huidige 'nette' uiterlijk van deze hond, is het vroeger een tamelijk wreed dier geweest. Door zijn vechtneiging en agressieve uiterlijk was dit zeer zeker niet het soort hond, dat de landheren en de edelen uit die tijd zich als gezelschapshond wensten. De heer Hinks besloot hier verandering in te brengen en legde zich toe op het fokken van een geheel witte hond, zonder ruwheid en geschikt om bij de hogere burgerstand in de gunst te komen. Hij gebruikte onder andere de nu niet meer bestaande Witte Engelse Terriër om het ras te verfijnen.Uiteindelijk slaagde hij hierin en zo ontstonden de Hinks Terriërs, met dezelfde moed en vasthoudendheid als de Bull Terriërs.

De witte Bull Terriër was ook bekend als White Cavalier en werd erg geliefd bij de mannelijke bevolking. HIj kwam ook terecht in India, in Afrika, in de landen van het Britse Gemenebest, en vandaar uit ook in de Verenigde Staten. Toen men ontdekte, dat sommige exemplaren aan een aangeboren vorm van doofheid leden, dreigde dit ras in verval te raken. Gelukkig greep de Bull Terriër CLub in. Men zorgde ervoor dat de fokkers geen honden meer met deze ziekte fokten. Men heeft deze ziekte nu bedwongen, mede dankzij de regels van de Britse Kennel Club, waarin werd bepaald dat de dove honden meteen van het winnen van prijzen werden uitgesloten.

In 1913 bedacht men, dat een gekleurde Bull Terriër ook wel in de smaak zou vallen. Daarom kwamen enige fokkers weer op de Staffordshire Bull Terriër terug. Men verkreeg een nieuw type, dat door de Kennel Clubs werd erkend. Deze Bull Terriër is een prachtig dier, met een lange, stevige kop, doordringende, intelligente ogen, en een gespierd lichaam. Hij wordt wel de kampioen van de honderassen genoemd. Het is één van de mooiste honden die men ooit heeft gefokt. Zijn vacht is kort en gemakkelijk te verzorgen. De staart hoort laag te zijn ingeplant en horizontaal te worden gedragen. De witte dieren behoren een hagelwitte vacht te hebben, met hooguit vlekken op de kop. De gekleurde exemplaren zijn bij voorkeur gevlekt, met één kleur die overheerst. Er zijn geen vaste richtlijnen voor de grootte en het gewicht, maar het dier moet altijd een stevige indruk maken.
</QUOTE>

Fotogalerij[brontekst bewerken]

Heb de foto van de Staffordshire bullterrier verwijderd. Dit is een heel ander ras.--Tine 25 jan 2008 11:30 (CET)Reageren

De naam[brontekst bewerken]

Hoe zit het met de spelling van de naam van dit ras? Er wordt gesproken over een bulterrier, bullterrier en bull terrier. --Tine 25 jan 2008 11:33 (CET)Reageren

Schrijfwijze[brontekst bewerken]

Bull Terrier is de juiste schrijfwijze! Spijtig dat de naam aan het begin van deze pagina fout is. "Bulterrier"

Ik heb er de Rasstandaard aan toegevoegd.

Gemac

Hallo Gema - zie voor de uitleg onderaan mijn overlegpagina waar ik je opmerkingen en vraag beantwoord heb. Met vriendelijke groet, MoiraMoira overleg 28 mrt 2008 13:31 (CET)Reageren