Overleg:Canadese guldenroede

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 10 jaar geleden door Wikiklaas in het onderwerp Waardplant

Waardplant[brontekst bewerken]

De onbekende gebruiker met dynamisch IP 109.133.41.240 vernaderde in het artikel net "waardplant" in "voedselplant", met als toelichting in de bewerkingssamenvatting: "waardplant kan niet in deze betekenis worden gebruikt, de Canadese guldenroede is voor geen enkele Europese soort een waardplant." Kun je die bewering hier toelichten? Ik zet deze pagina even in mijn volglijst, dus als je hier antwoord, dan zal ik dat lezen. Hartelijke groet,  Wikiklaas  overleg  13 aug 2013 19:22 (CEST)Reageren

Wel, de waardplant van de Koninginnepage bijvoorbeeld is de Wilde peen (Daucus carota). Dit wil zeggen dat de vlinder haar eieren in de buurt van deze plant zal leggen en dat de rupsen van deze plant zullen eten, niet de vlinder zelf. Die vindt voedsel in allerlei bloemen, dit kan ook de Canadese fijnstraal zijn.
Op de site van natuurpunt vind ik op volgende pagina (http://www.vlindermee.be/tuintips.aspx): Volwassen vlinders zijn niet zo kieskeurig en drinken nectar van verschillende soorten bloeiende planten. Rupsen daarentegen, voeden zich meestal maar met 1 of enkele soorten. Vlinders gaan dus gericht op zoek naar deze planten. De planten waarop vlinders hun eieren leggen worden waardplanten genoemd.
Misschien zou de benaming nectarplant bij nader inzien beter passen, maar het zal enkel een waardplant voor Amerikaanse vlinders zijn, maar zeker niet voor bijen, wespen (die geen waardplanten hebben trouwens). Ik zie dat op de Nederlandstalige wiki gastheer als synoniem wordt gebruikt.
Ik hoop mezelf bij deze verduidelijkt te hebben. Björn.
Beste Björn, ik weet wat een waardplant is. Het probleem is dat ik nu zie dat ik wél je commentaar goed las maar niet je verandering in de tekst. Die verandering was prima want in die context mag inderdaad helemaal niet van een waardplant gesproken worden. Dat de Canadese guldenroede voor geen enkele Europese vlinder een waardplant is, kun je echter niet met zoveel stelligheid beweren. De soort is hier al lang ingeburgerd, en normaal gesproken worden ook exoten op zeker moment door potentiële predatoren wel herkend als voedsel, zeker als ze hier ook al verwanten uit hetzelfde geslacht hebben. Met zo'n bewering zou ik wat voorzichtig zijn als ik jou was maar je bewerking in het artikel was uitstekend. Hartelijke groet,  Wikiklaas  overleg  13 aug 2013 21:20 (CEST)Reageren