Overleg:Compact disc

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

kwetsbare kant van een cd[brontekst bewerken]

'Aan de putjeskant wordt de plaat spiegelend gemaakt door een dun laagje aluminium aan te brengen. De spiegelende kant van de schijf wordt beschermd door een dunne, maar harde, laklaag waarop een label kan worden gedrukt. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de laklaag-kant de meest kwetsbare zijde' Aan welke kant staan nu de gegevens? Kan iemand dit wat duidelijker uitleggen? Aleichem 4 aug 2005 08:48 (CEST)Reageren

nee dat kan ik niet sorry ik moet het zelf ook weten als je blieft help ons "smeek"!

Aan het spiegelachtige kant. De andere kant waar geen gegevens staan kan men meestal een plaatje vindne van wat er op de cd staat. Of was dat een grapje van de anoniem? Geograaf 19 dec 2005 17:57 (CET)Reageren

Aluminium spiegelt in principe aan 2 kanten natuurlijk. Aan de ene kant spiegelt een cd niet omdat er een laklaag op zit, aan de andere kant spiegelt een cd wel omdat er geen laklaag op zit. Simpel eigenlijk :P De reden dat de kant zonder laklaag minder kwetsbaar is dan de kant met laklaag is omdat de kant zonder laklaag op ongeveer een millimeter transparant kunststof zit. De laser leest dus ook dwars door dat kunststof heen de putjeslaag.

Hoeveel lijnen zitten er per mm op een cd[brontekst bewerken]

722 per vierkante cm

CDrot[brontekst bewerken]

Zover ik weet worden enkel zelf gebakken cd's rot,die dus niet geperst zijn zoals de schijfjes in de winkel maar een chemische/fysische proces gebruiken om data op te slaan. De cd-r(w)'s dus.

klopt - Puck 25 mei 2006 01:36 (CEST)Reageren
Nee, sorry, klopt beslist niet. Aluminium oxideert makkelijk onder invloed van zuurstof uit de lucht, dit proces kan versterkt worden door verontreinigde lucht, warmte en UV (zonlicht). In een CD, of die nu geperst of gebrand is, zit het aluminium zo goed mogelijk van de buitenlucht afgeschermd. Helaas is het kunststof altijd een beetje poreus. Veel van de toen nog schrikbarend dure CD's uit de jaren '80 zijn dan ook nu niet meer leesbaar, zelfs al zien ze er nog als nieuw uit. Alle CD's uit die tijd waren geperst.Maggy (overleg) 5 feb 2015 17:09 (CET)Reageren

hoe lang gaat een CD mee onder "normale" omstandigheden?[brontekst bewerken]

afhankelijk van het gebruik, maar "maximaal" zo'n 3-5 jaar - Puck 25 mei 2006 01:36 (CEST)Reageren
Ligt er helemaal aan welke cd. 3-5 jaar is voor goede kwaliteit cd'tjes wel erg weinig. Onder goede omstandigheden moet tientallen jaren mogelijk zijn. Tuk 15 dec 2006 16:37 (CET)Reageren
Een ECHTE CD zal best lang meegaan. Mogelijk ontstaan er (afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de bewaaromstandigheden) op den duur kleine, aanvankelijk onzichtbare haarscheurtjes die zich in het materiaal uitbreiden. Door de hoge rotatiesnelheid (900 tpm) in de CD-speler kan het dan gebeuren dat de CD het niet meer houdt en in veel kleine fragmenten uiteenvalt, kortom wordt uiteengeslingerd. De vele kleine fragmentjes komen dan in de speler terecht. Mits bewaard in goede omstandgheden en juist gebruikt, zou een echte CD zeker 100 jaar moeten meegaan (aldus Philips Consumentenservice). Een CD-Recordable is een ander verhaal. De CD-R wordt gebrand in een CD-brander en niet geperst naar model van een glassmaster zoals een echte CD. Een totaal ander medium dus, alhoewel een CD-R en een CD verdacht veel uiterlijkheden gemeen hebben. Voor zover ik uit de pers heb vernomen zouden CD-R's slechts beperkt 'houdbaar'zijn. Daarover zijn de berichten verschillend. Het meest gunstige bericht dat ik tot nu toe hoorde was iets van 10 jaar. Voor de goede orde: er zijn veel inferieure CD-R op de markt die al bij het branden problemen oplopen en niet goed reproduceren. Voor een goede CD-R mag je gerust wat geld uitgeven en denken aan merknamen zoals DELKIN-Archival Gold en TAIYO-YUDEN (2 nov 2007 Harry)

Wie gelooft het 'kwetsbare kant' verhaal?[brontekst bewerken]

Quote: De spiegelende kant van de schijf wordt beschermd door een dunne, maar harde, laklaag waarop een label kan worden gedrukt. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de laklaag-kant de meest kwetsbare zijde.

Ik heb honderden beschadigde CD's gehad, en een enkele is onbruikbaar geworden door een beschadeging aan de label kant. Hoe denken jullie daarover?

Als hij aan de 'onderkant' bekrast is, dan kun je de CD in principe polijsten, omdat de laag plastic hier zeker wel een millimeter dik is. Daarna zou je hem weer moeten kunnen afspelen. Geraakt hij aan de bovenkant bekrast, dan zit je bijna meteen in de aluminiumlaag, en als die beschadigt is dat niet meer te herstellen.--77.9.2.8 28 mei 2007 23:08 (CEST)Reageren

In mijn archief bevinden zich vele CD's en het archief dateert al vanaf het begin (dus begin jaren 80 van de vorige eeuw). Mijn voornemen was en is nog steeds om de CD's netjes te behandelen. Denk daarbij aan vette en/of vochtige handen. CD in het doosje niet rondraaien, dan komen er krassen op. Niet in de zon en niet blootstellen aan hoge temperaturen. Netjes uitnemen, aan de rand enz. enz. Voor zover ik kan overzien zijn er geen afspeelproblemen opgetreden. Wel meen ik te hebben ontdekt dat er goede, minder goede en slechte producties zijn geweest en dat zit in dit geval in het materiaal; de grondstoffen dus waaruit het schijfje is opgebouwd. Mogelijk komt dat ook tot uitdrukking in de prijs. Eén keer gebeurde het dat een CD door de rotatiesnelheid van de speler (900 tpm) aan flarden ging en ik genoodzaakt was om de speler open te maken en vele kleine stukjes kunststof te verwijderen. Verder nooit problemen gehad. Verder vraag ik me af af alle op de markt aangeboden CD's ook echt CD's zijn die naar een glassmaster worden "geperst". Evengoed zijn er "duplicaten" in de handel en dan gaat het om CD-Recordable (CD-R) en die worden niet geperst maar gekopiëerd met een CD-brander. Dat voorkomt bij kleinere oplagen - zeg tot 1000 stuks = de hoge kosten van een glassmaster. Grote maatschappijen als Sony, Philips e.d. zouden hun naam op het spel zetten als zij inferieur materiaal aan de man brachten. Soms zie je labels en maatschappijen uit oostbloklanden en daarvan vraag ik met wel eens af of het allemaal wel kosjer is. Deze maatschappijen bedoelen het overigens niet slecht maar beschikken niet over ruime budgetten om optimaal te produceren. (Eindhoven, 2 november 2007 - Harry)

Dubbeltje[brontekst bewerken]

The Dutch `dubbetje' with its 14mm diameter is the smallest sized coin currently in use anywhere in the world. The Philips engineers in charge of setting the technical specifications for the Compact Disc (CD) gave this disc a very Dutch touch: the size of the center hole of a CD equals the size of the dubbeltje, and the Dutch dubbeltje is the only coin in the world that passes through a CD center hole. This will give you an idea of the dubbeltje's size, in case you don't have one at hand. http://www.cs.uu.nl/~hansb/d.coins/coins.html

The Dutch dubbeltje is currently vervangen door de 5 eurocent ;-) Maggy (overleg) 5 feb 2015 17:13 (CET)Reageren

Introductie van de CD[brontekst bewerken]

Weet er iemand meer over de introductie van de cd bij het consumentenpubliek. Dus vanaf wanneer was het gangbaar een album op cd uit te brengen en niet meer op vinyl. En hoe is deze introductie verlopen.

Ja.. daar vraag je me wat. Al eind jaren '70 was er sprake van een beelddrager die later de CD geworden is. Begin jaren '80 was er zomaar opeens, als bij toverslag de CD en werd aangekondigd in de media als DE nieuwe geluidsdrager. Ik geloof niet dat er extreem veel ophef aan besteed was. De CD was er gewoon, kwam in de handel en iedereen kocht ze en praatte erover. Maar er moesten wel problemen overwonnen worden tot er wereldomvattende afspraken kwamen. Deze zijn vastgelegd in het "Rode Boekje" (RED BOOK) waarin alle criteria voor de CD worden genoemd. Als ik goed ben geïnformeerd zouden de eerste CD's aan iets andere criteria hebben voldaan dan de huidige en daarom zijn ze niet afspeelbaar in hedendaagse spelers. Voor opnamestudio's betekende dit ook een hele ommezwaai. Met name het masteren werd een probleem want dat moest voortaan op 16 bit - 44100 kHz. Investeren in apparatuur etc. was het gevolg. (Eindhoven, 2 november 2007 - Harry)

Grootte van de CD[brontekst bewerken]

Ik hoorde van iemand die destijds redelijk direct was betrokken bij de ontwikkeling dat het formaat aanvankelijk groter zou zijn, maar dat toen een eis van een van de japanse ontwikkelaars was dat een schijfje in de borstzak van een overhemd zou moeten passen, vandaar het huidige formaat. Kan iemand dit bevestigen?

Ja, het betrof eerst een beelddrager met de omvang van ongeveer een 33 tpm/LP. Alles nog in een experimenteel stadium. Geheel bij toeval is daar de CD uit voortgekomen. Hoe of wat moet nagevraagd worden op het NAT-LAB in Eindhoven. Persoonlijk ken ik wel mensen die daaraan meegewerkt hebben. Deze geven aan dat de ommezwaai naar de CD min of meer een toevallige ontdekking bleek. Welke normen moesten er nu komen? Dat werd vastgelegd in het "RED BOOK". De CD werd een feit maar het duurde nog even voor er een wereldomvattende overeenstemming kwam. (Eindhoven, 2 november 2007 - Harry K)


Aanvankelijk was er een plan om een AUDIO plaat van het formaat VLP te maken. Hier zou ca. 80 uur muziek oppassen (de encodering zou op dezelfde wijze plaatsvinden als toen bij videobeelden plaatsvond) en de technici vonden dat fantastisch tot er iemand zo slim was om ze voor te rekenen wat zo'n plaat daardoor in de winkel zou gaan kosten.

Er kwam dus een kleiner formaat. Intussen was er veel discussie over de mogelijke encoderingstechnieken. Die discussie werd vooral in de wielen gereden doordat sommige groepsleiders TOTAAL NIETS van digitale technologie wilde weten. (naam en toenaam bekend, verder een uiterst sympathieke man)

De eerste compact audio discs waren dus juist kleiner 4,5" (114,4 mm0 (ik heb hier nog een exemplaar liggen) dan die nu (120mmm) op de markt zijn. Sony had in die tijd z'n zaakjes qua digitale technologie en marketing veel beter voor elkaar dan Philips, en omdat het uiterst belangrijk was snel zoveel mogelijk concurrenten mee te krijgen was het pleit snel beslist.

Samenvoegen met Laserdisc?[brontekst bewerken]

Het lijkt me dat dit artikel kan worden samengevoegd met Laserdisc.--Butch 13 nov 2009 19:11 (CET)Reageren

Bronvermelding?[brontekst bewerken]

Het valt mij op dat dit artikel geen bronnen noemt. Kan daar niets iets aan worden gedaan? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.81.248.61 (overleg · bijdragen)

Bedankt voor je suggestie! Als je denkt dat een artikel verbeterd kan worden, schroom dan niet om het zelf te doen. Wikipedia is een wiki, dus iedereen kan bijna elk artikel bewerken door simpelweg op de bewerk-knop bovenaan de pagina te klikken. Je hoeft niet eens in te loggen (hoewel er vele redenen zijn om dat wel te doen). De Wikipedia-gemeenschap moedigt je aan om niet te aarzelen om een zinvolle bijdrage te leveren. Het is niet erg als je een foutje maakt – er is een grote kans dat ze snel opgespoord en verholpen zullen worden. Als je niet zeker weet hoe je precies een pagina moet bewerken, lees dan Help:Uitleg of probeer het uit in de zandbak. Nieuwe gebruikers zijn altijd welkom. Kleuske 4 aug 2010 16:58 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Compact disc. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 29 apr 2019 05:41 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Compact disc. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 22 mei 2019 23:16 (CEST)Reageren