Overleg:Dordtsche Kil

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door 77.166.96.86 in het onderwerp Stroomt de Dordtsche Kil zuid-noord of noord-zuid?

Dordtsche Kil of Dordtse Kil[brontekst bewerken]

Ik vraag me af wat nu de officiële schrijfwijze is: -se of -sche (dus met of zonder ch). Bij Google geeft dordtse kil 2457 resultaten, dordtsche kil geeft er 917. Niet echt een significant verschil dus. Op de website van het ministerie van Verkeer en Waterstaat vond ik een artikel over vaarregels in Zuid-Holland, waar Dordtsche Kil met -sche werd geschreven. [1] Het Wegschap Tunnel Dordtse Kil (exploitant van de Kiltunnel) gebruikt echter de uitgang -se. Toen ik dit artikel schreef heb ik -sche gebruikt, omdat die spelling ook in het artikel over de Oude Maas voorkomt, maar misschien is het toch beter om -se te gebruiken, ook omdat 6 medeklinkers achter elkaar (rdtsch) wel erg veel is (en -se beter aansluit bij de hedendaagse spelling). Dinsdagskind 8 jun 2004 23:04 (CEST)Reageren

Het is met -sch. Op alle landkaarten, ook de officiele topografische, is het zo geschreven. Je zou een redirect voor 'Dordse...' of 'Dordtse...' kunnen maken. Vijverln 8 juni 2004 23:51 (CEST)
Ik sluit me aan bij de "modernere" schrijfwijze op -e. De schrijfwijze heeft m.i. weinig te maken met hoe het op topografische kaarten staat. "Dordtse" komt van "Dordrecht", en is niet specifiek verbonden aan de Kil. Daarom lijkt het mij verstandig uit te gaan van wat -onafhankelijk van het gebruik omtrent deze rivier- overheersend gebruik is. Dat is, Google (tien tegen één) volgende, de vorm op -se. Wellicht is het de moeite waard deze vraag ook voor te leggen aan de adviesdienst van de taalunie. Zie taalunieversum.org. Juerd, 18 april 2005 0:30 (CEST)
Zie een analoge, nog veel oudere, discussie op Overleg:Zeeuws-Vlaanderen. Ook hier geldt: beide spellingen komen voor, geen is er officieel, maar -sche is minder gangbaar dan -se. Op grond van de frequentie pleit ook ik voor Dordtse Kil. En voor Hoekse Waard, Hollands Diep, Hollandse IJssel, Drentse Aa, Bergsche Maas, etc. (ik ben benieuwd hoeveel van deze links momenteel een redirect zijn!). Fransvannes 29 jun 2005 11:32 (CEST)Reageren
Op ANWB-borden staat ook "Dordtse" (op een zelfs foutief "Dortse"). Juerd 20 sep 2005 00:36 (CEST)Reageren
I have two (not very new) maps, in which the name is spelled "Dordtse Kil":
  • ANWB 1:100 000, Nr. 6 from 1985
  • Landelijke Fietsroutes 1:150 000, Nr. 12 from 2008
--Ulamm (overleg) 13 mei 2014 16:35 (CEST)Reageren

Taalunieversum[brontekst bewerken]

Ik heb gisteren hierover een advies aangedraagd bij Taalunieversum, zie hieronder hun antwoord:

De beide schrijfwijzen zijn mogelijk. De oorspronkelijke spelling is die met 'sch', uitgesproken als 's'. Bij de spellingwijziging van 1954 heeft men ervoor gekozen de 's' niet meer als 'sch' te spellen, maar als 's'. Bijvoorbeeld: 'mensch' is 'mens' geworden en 'visschen' is 'vissen' geworden. Een dergelijke verandering is er ook bij 'Dordtsche Kil' gebeurd.
Toelichting: Onze naslagwerken nemen de geactualiseerde spellingvorm op: 'Dordtse Kil'. De website van de Waterland.net kiest voor de oorspronkelijke spelling met 'sch': 'Dordtsche Kil'.

Beide spellingen zijn dus goed. De reden dat de ANWB kiest voor -se ligt in lijn met hun beleid om voor de eenvoudigste variant te kiezen als er meerdere officiële namen zijn. Vandaar dus ook dat er Den Haag op de borden staat i.p.v. 's-Gravenhage, maar wel 's-Hertogenbosch want Den Bosch is geen officiële naam.

Ik blijf al met al bij mijn standpunt om voor -se te kiezen. Dinsdagskind 15 jun 2006 13:39 (CEST)Reageren

Stroomt de Dordtsche Kil zuid-noord of noord-zuid?[brontekst bewerken]

Dat zou ik graag willen weten. 77.166.96.86 17 aug 2022 12:58 (CEST)Reageren