Overleg:Enkel boekhouden

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 13 jaar geleden door LogicJH in het onderwerp Twijfel aan opzet

Twijfel aan opzet[brontekst bewerken]

De inhoud wordt door mij betwijfeld. De oorspronkelijke auteur wordt verzocht de definitie van enkel en dubbel boekhouden nog eens goed na te lezen. LogicJH 22 jul 2010 17:07 (CEST)Reageren

Bij de methode van het dubbel boekhouden worden de wijzigingen in het eigen vermogen op twee (dubbel) verschillende manieren geadministreerd:

  1. Van alle veranderingen in de bezittingen en in de schulden worden boekingen gemaakt op de betrokken bezit- en schuldrekeningen. Aangezien het eigen vermogen het saldo is van Bezittingen en Schulden worden hierdoor de samenstellende delen van het Eigen vermogen geadministreerd.
  2. Alle veranderingen in de omvang van het eigen vermogen worden bovendien - gesplitst naar oorzaken - vastgelegd op hulprekeningen van het Eigen vermogen.


Het essentiële verschil tussen enkel en dubbel boekhouden is dus punt 2; de oorzaken van de veranderingen in het eigen vermogen worden in het enkel boekhouden niet bijgehouden. In het enkel boekhouden worden dus de bezittingen en de schulden bijgehouden, waaronder de kas. Enkel boekhouden beperkt zich dus niet tot de kas alleen.LogicJH 22 jul 2010 17:07 (CEST)Reageren