Overleg:Entrepotdok

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik heb de volgende tekst verwijderd:

Saillant feit[brontekst bewerken]

De toenmalige krakers van "De Grote Keizer" aan de Keizersgracht hebben in 1985 van de gemeente Amsterdam een aanbod gekregen om de toen nog grotendeels leegstaande bedrijfsruimtes van het Entrepotdok te betrekken in ruil voor het opgeven van het kraakpand. Dit is door de krakers geweigerd. Men vond het Entrepotdok te ver buiten de stad liggen. Sinds enkele jaren later de brug over de gracht naar Artis en de Plantage werd geopend, was dit deel van de oostelijke binnenstad echter een steeds bruisender deel van Amsterdam geworden. In 1996 zijn krakers alsnog het Entrepotdok ingetrokken. In 2000 volgde de ontruiming.

Om de volgende redenen:

Er wordt een hoop onzin beweerd over de kraakbeweging en ook dit 'saillante feit' is onjuist. Er is de bewoners van de Groote Keijser nooit in 1985 vervangende woonruimte aangeboden aan het Entrepotdok. Dat kan ook niet, de onderhandelingen over de Groote Keijser waren al eind oktober 1980 afgerond. De Groote Keijser is door de gemeente aangekocht en verbouwd tot HAT eenheden.

Waar komt dit verhaal dan vandaan? Waarschijnlijk gaat dit over Wijers dat in 1984 ontruimd werd. Wijers bevond zich aan de Nieuwezijds voorburgwal en voerde een uitgebreide campagne tegen het Holiday Inn hotel dat op die plek moest verreizen. Een campagne voor een levendige binnenstad met bewoners en kleinschalige bedrijfsruimtes en tegen een binnenstad waar enkel ruimte is voor hotels en winkels. Er is de bewoners en gebruikers van Wijers wel vervangende ruimte aangeboden, ook aan het Entrepotdok, maar aangezien hun campagne over meer ging dan hun eigen persoonlijke woon/werk belang is besloten om tot het einde in Wijers te blijven.

Ook de kraakactie van de Kalenderpanden ging over meer dan alleen het persoonlijke belang van de bewoners en gebruikers. Het ging onder andere over de vraag waarom de gemeente haar eigen bezit gebruikte om zeer luxe appartementen voor de allerrijksten te realiseren, terwijl er in Amsterdam nog steeds een groot tekort is aan betaalbare woon en werkruimte. De campagne van de Kalenderpanden vond veel weerklank en de suggestie dat de Kalenderpanden gekraakt werden omdat het Entrepotdok inmiddels een bruisend stukje binnenstad was geworden is eigenlijk bizar. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 217.19.29.236 (overleg · bijdragen)