Overleg:Frankische verovering van de Nederlanden

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Geoffrey F in het onderwerp Verbetering nodig

Verbetering nodig[brontekst bewerken]

Dit artikel is op zich interessant en encyclopedisch relevant (het is de afgelopen 5,5 jaar onder de 3 verschillende titels meer dan 28.000 keer bekeken), maar er valt heel wat aan te verbeteren. Het belangrijkste is denk ik wel dat er slechts twee bronnen worden gebruikt voor het hele artikel, vrijwel zonder referenties, die bovendien zeer verouderd zijn (beide ongeveer 100 jaar geleden geschreven). De geschiedkunde en de archeologie zijn inmiddels een heel eind verder en Wikipedia zelf vindt goede bronvermelding ook steeds belangrijker.

Ten tweede vermijd ik de term 'Nederlanden' liever voor dit onderwerp. Deze politieke term kan orangistisch/heelneerlandistisch/grootneerlandistisch worden opgevat en is in de vroege middeleeuwen arguably sowieso een anachronisme; het suggereert een zekere staatkundige eenheid (of cultureel bewustzijn) die er nog lang niet was. 'Lage Landen' is geografisch en politiek-neutraal; daarom hebben artikelen zoals Benamingen van de Lage Landen dat ook in de titel ipv 'Nederlanden'.

Ten derde wordt uit de verschillende titelwijzigingen ook wel duidelijk dat het zowel militaire als demografische geschiedenis probeert te beschrijven en daardoor misschien wel in allebei faalt. Omdat ik in 2020 de Lijst van oorlogen in de Lage Landen tot 1560 heb gemaakt en daaruit af te leiden valt dat er relatief weinig gewapende conflicten waren (3/4 vroege losse gevechten bij Turnacum, Cameracum, Vicus Helena en misschien aan de Rijn, en 3 latere oorlogen met de Friezen, Saksen en een burgeroorlog) waardoor de Franken uiteindelijk de baas werden in de Lage Landen, vraag ik me af of 'verovering' de lading wel goed dekt. Het is niet alsof er circa 600 jaar lang 24/7 werd gevochten tussen de Franken en de Romeinen / lokale bevolking. 'Volksverhuizing' past misschien meer, maar verdoezelt arguably dan weer de militaire elementen. Een term waar ik meer aan denk is 'nederzetting' (Engels: settling of settlement, Duits: Siedlung). Ik denk dat de Ostsiedlung, hier op nlwiki Oostkolonisatie genoemd, de beste vergelijking biedt. Een balans tussen 'verovering' en 'volksverhuizing'. Helaas bestaan er blijkbaar geen equivalente artikelen in anderstalige Wikipedia's, dus zullen we de recente literatuur (met name de Nederlandstalige) er eens goed op moeten naslaan wat de gangbare term voor dit proces is (als die er al is; het zou kunnen dat wat hier als één geheel wordt gepresenteerd berust op origineel onderzoek).

Tot slot zou ik willen pleiten voor ofwel een chronologische ofwel een thematische onderverdeling van secties. Nu lopen tijd en thema door elkaar heen en wordt het onleesbaar. Ik zal kijken of ik daar als eerste wat aan kan doen voordat ik de rest kan aanpakken. Ik ben benieuwd naar hoe anderen hierover denken, laat vooral weten als je het eens of oneens bent of aanvullende ideeën hebt. Mvg, Nederlandse Leeuw (overleg) 31 jan 2022 13:00 (CET)Reageren

Een begrijpelijk streven van Nederlandse Leeuw. Ik kan mij hier prima in vinden. Ik heb gezien hoe hij van een achterhaald artikel als de slag bij Mainz een kwalitatief sterk artikel hebt gemaakt. Objectief, voorzien van bronnen, en waar nodig met duidelijke vermelding waar contradictie is onder historici. Wat mij betreft voel je vrij. Geoffrey (overleg) 31 jan 2022 20:19 (CET)Reageren