Overleg:Gelijktijdigheid (natuurkunde)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 jaar geleden door Patrick

Er staat:
In het inertiaalstelsel waarin de trein stilstaat bereikt het licht de voorkant en de achterkant van de wagon gelijktijdig. In het inertiaalstelsel van de buitenwereld komt de achterkant van de wagon het licht tegemoet, en moet het licht de voorkant inhalen. Het licht bereikt in het inertiaalstelsel van de buitenwereld daardoor eerst de achterkant van de wagon en pas later de voorkant, dus niet gelijktijdig.

Een naar mijn smaak begrijpelijker beschrijving is te vinden op http://wwwhome.lorentz.leidenuniv.nl/~vanbaal/srt/vwo/
Daar staat dat [...] gelijktijdigheid van gebeurtenissen op verschillende punten in de ruimte afhangt van de bewegingstoestand van de waarnemer. Immers als we midden in de trein tegelijkertijd vanaf hetzelfde punt naar links en rechts een lichtpuls versturen, dan komt deze voor de waarnemer in de trein tegelijkertijd aan de voor en de achterkant van de trein aan. Maar als we nu diezelfde gebeurtenis vanaf het perron waarnemen, dan is de achterkant van de rijdende trein wat in de richting van de lichtbron verschoven tijdens de reis van de lichtpuls, terwijl de voorkant van de trein juist wat verder weg is gegaan. De puls zal dus eerder aan de achterkant arriveren dan aan de voorkant. Dit is zo, omdat ook voor de waarnemer op het perron de snelheid van het licht gelijk is aan c.

De positie van de waarnemer vind ik een term die een beter 'vertrekpunt' biedt in het Wikipedia artikel dan het begrip inertiaalstelsel.
Bijvoorbeeld In het inertiaalstelsel waarin de trein stilstaat wordt dan Voor de waarnemer die zich in de trein bevindt.
Mee eens?– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door ? (overleg · bijdragen)

Ik vind dat juist minder duidelijk. Iemand in het midden van de trein of waar dan ook kan niet rechtstreeks waarnemen wanneer een lichtpuls ergens anders aankomt. Kennelijk wordt met waarnemer inertiaalstelsel bedoeld (zie ook Waarnemer#Relativiteitstheorie, dat een bewerking is van w:Observer (special relativity)).- Patrick (overleg) 11 feb 2015 12:43 (CET)Reageren

De theorie hier leert dat gelijktijdigheid een kwestie is van waarneming, niet ?
Alex 14 feb 2015 12:12 (CET)

Ja, maar dan moet er wel worden uitgelegd dat de waarneming gebeurt met klokken die in een bepaald inertiaalstelsel synchroon lopen (in dit geval gaat het om klokken in de trein vs. klokken langs het spoor), anders zou je kunnen denken dat het gaat om het moment dat het signaal een waarnemer op een bepaalde locatie bereikt. - Patrick (overleg) 14 feb 2015 13:28 (CET)Reageren


Van mij mag je uitleg ingevoegd worden in de tekst. Met mijn dank voor de verheldering.
82.170.24.136 14 feb 2015 13:45 (CET)Reageren

Ik heb het artikel Inertiaalstelsel aangevuld. - Patrick (overleg) 16 feb 2015 12:13 (CET)Reageren