Naar inhoud springen

Overleg:Gewone miljoenpoot

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 jaar geleden door Wikiklaas in het onderwerp Bron

Bron[brontekst bewerken]

verplaatst vanaf Overleg gebruiker:2A02:1812:162D:7D00:F88E:E525:F678:F998
Bron dat S. sabulosus een verouderd synoniem is? Hiero http://eol.org/pages/314901/names/synonyms Ons aller Linnaeus heeft hem oorspronkelijk in het genus Schizophyllum ingedeeld, maar later is de soort ingedeeld in het genus Ommatoiulus, wat tegenwoordig algemeen wordt geaccepteerd. Meer info over levenswijze en lokale verspreiding van O. sabulosum: Berg (2008): http://www.falw.vu.nl/nl/Images/2008-49_tcm19-70034.pdf De soort is niet bepaald algemeen in NL (Berg 2008) en BE/ Verder staat het artikel vol met een onoverzichtelijke mix van info over miljoenpoten in het algemeen (staat ook al op de pagina 'miljoenpoten' en is dus onnodig en verwarrend) en - deels foutieve - info over O. sabulosus (die ook een eigen entry heeft). Fouten zijn oa dat hij zeer algemeen zou zijn en in humusrijke bodems zou leven, terwijl hij feitelijk vrij zeldzaam is en op warme, goed gedraineerde zandgrond leeft (Berg 2008). Daarom lijkt het me best als deze pagina wordt geschrapt en het nuttige deel (voor zover dat er is) wordt geïntegreerd in de entry van O. sabulosus. Verder haalt het artikel ook totaal geen bronnen aan, wordt de naam 'gewone miljoenpoot' nooit gebruikt (op waarnemingen.be en waarneming.nl wordt de naam 'grote tweestreep' gebruikt, net zoals in het Nederlands soortenregister http://www.nederlandsesoorten.nl/linnaeus_ng/app/views/species/nsr_taxon.php?id=143968&cat=media&page=1).

Mijn conclusie is dus dat het artikel misleidend, irrelevant en overbodig is en dat het best in zijn geheel geschrapt kan worden. 2A02:1812:162D:7D00:5D79:AE50:8575:C6C5 5 feb 2015 20:47 (CET)Reageren

EoL is niet bepaald de gezaghebbende referentie om aan te tonen dat een bepaalde combinatie de geaccepteerde naam is. De soortnaam is met verschillende geslachtsnamen gecombineerd geweest. Linnaeus publiceerde de naam als Julus sabulosus (en hij deelde de soort dus niet in het geslacht Schizophyllum in). Na 1758 is de soort inderdaad nog in Schizophyllum geplaatst geweest, in Archiulus, in Palaioiulus, in Mesoiulus en in Ommatoiulus. De namen Julus bilineatus C.L. Koch, 1838 en Julus rubripes C.L. Koch, 1847 worden als synoniemen beschouwd. Berg (2008) lijkt me een aanzienlijk betere bron om een keuze voor de geaccepteerde naam op te baseren. Voor de Nederlandstalige namen gaan we vaak te rade bij het Nederlands soortenregister, in dit geval de pagina over Ommatoiulus sabulosus, als geen Nederlandstalig gedrukt werk voorhanden is waarin de Nederlandstalige naam wordt genoemd. Grote tweestreep lijkt me hier een betere keus dan gewone miljoenpoot.
De omschrijving die van de habitat wordt gegeven, is waarschijnlijk op een Engelstalige bron gebaseerd. Volgens Berg (2008: 142) komt de soort in Nederland namelijk in andere habitats voor dan in de ons omringende landen. Dat de soort niet algemeen zou zijn in Nederland, wordt in de door uzelf aangehaalde bron (Berg, 2008) weersproken.
Dat het artikel misleidend en irrelevant zou zijn is een conclusie die ik niet deel. Wél is duidelijk dat de artikelen Grote tweestreep (Ommatoiulus sabulosus) en gewone miljoenpoot (Schizophyllum sabulosum) over een en dezelfde soort gaan, en dus een dubbeling zijn. Ik heb daarom van deze titel een redirect naar grote tweestreep gemaakt, en de relevante informatie, gecheckt tegen Berg (2008) overgenomen in dat artikel. WIKIKLAAS overleg 6 feb 2015 00:34 (CET)Reageren