Overleg:Keck-observatorium

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Poging tot bijwerken[brontekst bewerken]

Ik ben zo vrij geweest dit artikel "enigszins" bij te werken. In de eerste plaats was het helaas erg slecht vertaald. De vertaler lijkt talloze Engelse uitdrukkingen niet of verkeerd begrepen te hebben, wat in de vertaling wel heel duidelijk was terug te zien. Ik moest herhaaldelijk het artikel in de Engelse WP raadplegen om te zien wat er eigenlijk bedoeld werd. Ook was de stijl vaak die van een krantenjounalist die een hoop specialistische gegevens kreeg en er een "indrukwekkend" krantenartikel van heeft proberen te schijven.

Toen dit artikel werd geschreven, bestonden de artikelen Adaptieve optiek en Actieve optiek in de Nederlandse WP nog niet (die heb ik pas onlangs zelf geschreven). Daarom heb ik de uitleg over deze systemen hier beperkt (en het kan nog veel korter). Adaptieve en actieve optiek worden bij alle grote telescopen gebruikt, dus veel uitweiding daarover is in artikelen over afzonderlijk telescopen en observatoria niet nodig.

Enkele dingen in dit artikel bleken niet uit de Engelse WP afkomstig (of zijn daar wellicht inmiddels verwijderd?). Ik kon deze dus niet nagaan. Ik wil daar binnenkort nog eens naar kijken.

Verder wordt in dit artikel niet duidelijk of in dit observatorium nog meer telescopen staan. Zo nee, dan zou dit artikel eigenlijk met Keck-telescopen moeten worden samengevoegd (of andersom). En zo ja, dan kan een groot deel van de info over de telescopen van hier naar Keck-telescopen verhuizen, en kan hier een overzicht worden gegeven van wat dit observatorium allemaal in huis heeft.

Ik houd dit in de gaten en kom er nog op terug (al kan het wel enkele weken duren).

HHahn (overleg) 24 mei 2010 23:02 (CEST)[reageer]

Verijderde informatie[brontekst bewerken]

De volgende informatie heb ik uit het artikel verwijderd omdat hij daar niet thuishoort. Wie wil, kan er afzonderlijke artikelen over schrijven; ze staan hier slechts pro memori.

== Onderzoeksgebied ==

De Keck-telescopen worden gebruikt voor het zoeken naar antwoorden op oude vragen:

  • Hoe is het heelal geëvolueerd?
  • Hoe en wanneer werden sterrenstelsels gevormd?
  • Hoe snelheid worden sterren gevorms in sterrenstelsels ver weg, en ver terug in de tijd?
  • Hoeveel varieert de expansiesnelheid van het universum in de loop van de geschiedenis?
  • Hoe ontstaan zonnestelsels?
  • Waar is de „ontbrekende massa” van het zonnestelsel?
  • Wat is het uiteindelijke lot van het heelal?

Keck-astronomen:

  • gebruiken gravitatielenzen om melkwegstelsels te ontdekken aan de rand van het universum;
  • gebruiken supernova’s om de richting van de expansie van het heelal te bepalen;
  • zoeken naar atomaire gassen in de immense intergalactische ruimte;
  • zoeken naar een oplossing voor het raadsel van gamma-ray bursts;
  • zoeken naar exoplaneten.
== Ruimtetelescopen ==
===Great Observatories program===

Hubble Space Telescope · Compton Gamma-Ray Observatory · Chandra X-ray Observatory · Spitzer Space Telescope

===NASA===

Swift Gamma-Ray Burst Mission · Wilkinson Microwave Anisotropy Probe

===European Space Agency===

COROT · INTEGRAL · XMM-Newton

===Andere landen===

ASTRO-E (Japan)

===Toekomstige telescopen===

Gamma-ray Large Area Space Telescope (2008) · Herschel Space Observatory (2008) · Kepler Mission (2009) · Wide-field Infrared Survey Explorer (2009) · NuSTAR (2011) · Gaia mission (2011) · James Webb Space Telescope (2013) · New Worlds Mission (2013) · Space Interferometry Mission (2015) · Darwin Mission (2015) · Laser Interferometer Space Antenna (2015) · Terrestrial Planet Finder (2015-?-2020) · European Extremely Large Telescope (rond 2018)

===Afgewerkte missies===

Cosmic Background Explorer · Einstein Observatory · Far Ultraviolet Spectroscopic Explorer · IRAS · Infrared Space Observatory · AKARI

===Gecancelde missies===

Eddington mission

HHahn (overleg) 11 jun 2010 13:47 (CEST)[reageer]

Voornamen in titel[brontekst bewerken]

Is de titel van dit artikel wel correct? Ik kan op de website van het observatorium zelf alleen de naam "W.M. Keck Observatory" vinden, dus zonder de volledige voornamen van Keck. Ook de anderstalige wikipedia's gebruiken die voornamen niet. Is er een bron te vinden voor de lange naam (en dan ouder dan dit wikipedia-artikel)? Wammes Waggel 11 jun 2010 21:38 (CEST)[reageer]

Uw vraag is eigenlijk volkomen terecht. Het was een bestaand artikel met deze naam. Ik ben die naam inmiddels al zo vaak tegengekomen (ja, waarschijnlijk hier op de NL Wikipedia...) dat het me niet eens meer opvalt.
Daar komt bij dat een groot nadeel van Amerikaanse voornamen is, dat de tweede naam (de "middle name") meestal de meisjes(achter)naam van de moeder is, en dus vaak geen gangbare voornaam. Voor buitenstaanders dus vaak moeilijk te onthouden.
Ik had al eerder een redir-pagina "Keck-observatorium" gemaakt. Als zo'n verwijspagina geen verdere voorgeschiedenis heeft, kan ik zelf de verwezen pagina hernoemen naar de verwijspagina. Dat heb ik zojuist gedaan. Dus de pagina William Myron Keck-observatorium is nu de redirect naar Keck-observatorium geworden.
(In het algemeen vind ik voorletters in artikelnamen niet zo handig. Er zijn nogal wat smaakverschillen m.b.t. het gebruik van spaties daarin. Dus men kan nog door een afwijkend spatiegebruik moeite hebben de pagina te vinden. Daarom kies ik liever voor Keck-observatorium, te meer daar die vorm vaker wordt gebruikt (ook buiten Wikipedia). Voor mijn part kan er nog een redir W.M. Keck-observatorium worden gemaakt, die doorstuurt naar Keck-observatorium.
Bedankt voor de tip!
HHahn (overleg) 12 jun 2010 12:45 (CEST)[reageer]
Aanvulling:
Bronnen van de naam van de man op zich zijn er wel. Met Google vond ik: http://www.wmkeck.org/about/wmkeck.html, http://www.bookrags.com/wiki/William_Myron_Keck, http://search.intelius.com/William-Myron-Keck, etc. Maar de site van het observatorium zelf geeft niets op dat gebied. (Die site valt trouwens tegen v.w.b. algemene publieksinformatie, in vergelijking met bijv. http://www.eso.org, of zelfs http://www.gmto.org.
HHahn (overleg) 12 jun 2010 13:21 (CEST)[reageer]

Prima! En die redirect is er nu ook. Wammes Waggel 12 jun 2010 15:36 (CEST)[reageer]