Overleg:Krimpkous

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik heb maar een heel klein beetje aan het artikel gedaan en mijn interesse licht eigenlijk bij de biologie, speciaal planten. Rasbak 4 okt 2005 19:29 (CEST)[reageer]

5 oktober 2005
Dibla_z:
Gisteren heb ik deze versie min-of-meer gelijk getrokken met de Engelse variant en behalve vertalen en schrijven niet zo veel gedaan qua inhoud. Helaas bleek het plaatje wat de britten gebruikten om het fenomeen krimpkous te verhelderen, niet van de juiste rechten te zijn voorzien. Het is helaas verwijderd en zodoenden kunnen wij het nu niet 'pikken' Ik maak in de loop van de week ff een nieuwe, met de rechten zoals ze horen. Kan die meteen ook naar onze Westerburen.

Verdere verbetering[brontekst bewerken]

Ik heb het artikel een beetje "opgepoetst", maar er is nog verdere bewerking nodig. Het is, zoals hierboven vermeld, geschreven op basis van de Engelse Wikipedia. Mijn ervaring is dat de Duitse Wikipedia veelal (overigens ook wwer niet altijd) zorgvuldiger geschreven is. Dat lijkt hie rook enigszins (maar ook niet voldoende!) het geval te zijn.

In elk geval is "in een polymere toestand dwingen" volgens mij onzin. Een polymeer is geen "toestand". Het materiaal moet "gepolymeriseerd worden" of "poymeriseren". Dat is een chemisch proces. Overigens is dit v.w.b. krimpkous niet altijd het geval. Er bestaan verschillende soorten krimpkous. Bij sommige schijnt bij het krimpen inderdaad sprake te zijn van polymerisatie. Bij andere gaat het om het zgn. "vormgeheugen": als dergelijke materialen bij een bepaalde (niet te hoge) temperatuur (voor)vervormd zijn, en ze worden later tot een (hogere) temperatuur verwarmd, dan trachten zij hun oude vorm weer in te nemen. (Voorbeeld: gooi eens een leeg halvarinekuipje in kokend water!)

Het bovenstaande wekt wellicht de indruk dat ik er veel van af weet, maar het is ook niet mijn vakgebied. Ik denk dat er beter een polymeerchemcus naar kan kijken.

HHahn (overleg) 5 mei 2010 11:00 (CEST)[reageer]