Overleg:Lijst van Ridderorden in Turkije

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Robert Prummel in het onderwerp Archivering Wikipedia:Review


Archivering Wikipedia:Review[brontekst bewerken]

Het is meer dan "een lijstje". Het is een van mijn uitgewerkte landenprojecten. De verschillende orden van het Ottomaanse rijk zijn verzameld, beschreven en met tekeningen geïllustreerd. De geschiedenis is afwijkend van die der Europese orden.
Het is hopelijk etalagewaardig omdat het niet alleen om deze pagina, maar om de complete lijst van Ottomaanse ridderorden gaat. De door de Turkse legervoorlichting opgesomde moderne medailles zijn nu ook opgenomen. Ik ben benieuwd. Robert Prummel 22 feb 2008 04:03 (CET)Reageren

Als lijst inderdaad zeer uitgebreid, maar als artikel relatief mager. Het voldoet ook niet helemaal aan de standaard richtlijnen voor een goed (etalage)artikel; zo ontbreekt een korte/bondige inleiding. Daarnaast gelden voor etalage-artikelen conventies die bijna per defintie botsen met die van een "lijst van..."; ik doel dan vooral op het ontraden van opsommingen die essentieel voor een lijst zijn, maar m.i. terecht niet goed bij een etalage-artikel passen. Frederik Beuk 23 feb 2008 19:49 (CET)Reageren
    • Dat begrijp ik, maar het is meer dan een simpele lijst. En is het geheel, met de uitgewerkte artikelen en tekeningen, niet genoeg voor een etalageplek? Ik zou ook een losse orde kunnen voordragen maar wil graag wat aandacht voor het geheel. Een orde, die van de Unie, vind ik ook genoeg voor in de etalage. Conventies zijn handig maar het zijn toch gebruiken?, meer niet. Robert Prummel 24 feb 2008 16:35 (CET)Reageren
Het lijkt mij in deze vorm niet geschikt voor de etalage, om dezelfde redenen als Frederik Beuk. Een inleiding lijkt me toch echt noodzakelijk, en alleen het eerste hoofdstuk bevat gwone tekst, de rest bestaat voornamelijk uit lijstjes. Het artikel zou wel geschikt kunnen worden gemaakt voor de etalage, maar dan moet het vrijwel geheel herschreven worden denk ik. Enkele suggesties:
  1. In plaats van Lijst van Ridderorden in Turkije zou ik een titel als Ridderordes in Turkije ofzo nemen.
  2. De inleiding zou wat moeten vermelden over waarom Turkije ridderorden ging geven, aangevuld met de belangrijkste informatie uit het eerste hoofdstuk.
  3. In plaats van de lijst met Orden in chronologische volgorde zou ik bij elke orde wat informatie vermelden, dan ziet het er een stuk beter uit (minder een opsomming). Ook bij het lijstje van vijf ordes uit het 3e hoofdstuk zou wat aanvullende informatie kunnen worden toegevoegd, net als in het 4e deel.
  4. Tenslotte lijkt het artikel me te kort, zeker omdat hierin alle Ottomaanse ridderorden worden behandeld. Daar moet toch wel wat meer over te schrijven zijn? (vergelijk het maar eens met het eerder door je geschreven en zeer uitgebreide Orde van de Unie)
Ik hoop dat je er wat aan hebt. Succes! Sindala 24 feb 2008 19:48 (CET)Reageren
  • Bedankt voor de wenken Sindala! Ik zal ze ter harte nemen en puntsgwijs bespreken.

____ Een inleiding is een goed idee en gemakkelijk gemaakt.
___ Een andere naam is ook geen groot karwei, stoort het begrip "lijst" zozeer? Deze inleidingen bij het decoratiesysteem van ieder land zijn toch meer dan een "Lijst van gemeenten op Taiwan" of zo?
_____De cultuurverandering in Turkije rond 1800 is zeker boeiend. Dan wordt het artikel meteen ook veel langer. Ik heb het in Orde van de Eer en Orde van de Halve Maan al gedeeltelijk beschreven.
_______ De functie van iedere orde kan er zeker onder worden geplaatst.
_______Over die Turken is minder gepubliceerd en veel is in het Turks dat ik moeilijk kan lezen, Roemeens blijkt verrassend makkelijk. Turks is me vreemd.... Maar ik kan in het artikel een inleiding bij iedere orde plaatsen.
Bedankt! Robert Prummel 25 feb 2008 23:24 (CET)Reageren

Ik zie dat je het artikel al flink aan het uitbreiden bent. Om nog even terug te komen op de artikelnaam: bij "lijst" denk ik aan een bij-artikel, niet een hoofdartikel. Ik vermoed dat er bij de etalagenominatie ook opmerkingen over komen, daarom leek een andere titel me beter, maar dat moet je natuurlijk zelf weten. Voor mij is de titelnaam alleen in ieder geval geen reden om tegen te stemmen, maar wat anderen zullen doen weet ik natuurlijk niet. Sindala 1 mrt 2008 20:09 (CET)Reageren
  • Ik ben nu al meer dan een jaar bezig om alle, ik schat 4000, ridderorden in de wereld te beschrijven. Dan moet je een systeem gebruiken. Ik schrijf wannneer dat nodig is eerst een artikel dat "Lijst van ridderorden in ...." heet. Daarin beschrijf ik de staatkundige en geografische ontwikkelingen. Het is iets meer dan een lijst. Het artikel noemt de orden van de elkaar opvolgende regeringen. soms valt een land uit elkaar, soms wordt een kolonie zelfstandig.

Turkije is te overzien, het gaat om ongeveer veertig orden en evenveel medailles. Bij andere landen is er sprake van honderden medailles en die komen later misschien nog eens bod.
Een artikel als dit erg veel werk, al die linken in het artikel zijn ingevuld en van vaak zelfgemaakte of bewerkte afbeeldingen voorzien. Ik hoop dat dat het artikel etalagewaardig maakt. Een artikel over een enkele orde kan ik ook voordragen maar ik wil graag aandacht voor het geheel. En voor die aandacht moet dit artikel in de etalage staan. Robert Prummel 1 mrt 2008 23:20 (CET)Reageren

Eerst en vooral lof en wikidank voor het zo goed uitwerken van een niche-project als dit. Prachtig. Een inleiding boven de inhoudstabel is evenwel onontbeerlijk, en daarin zou ik zeker vermelden welke belangrijkheid die orden hadden (hebben) in het Osmaanse Rijk (Turkije), of ze er nu nog zijn, wat hun invloed was, en een kort verschil en gelijkenis met de Europese orden. Dit staat misschien wel verderop in het artikel, maar de inleiding is nodig om het artikel letterlijk in te leiden = dan weet je als leek waarover het gaat en beslis je of het artikel gaat lezen of niet. Ik stel voor dat je daar echt werk van maakt. Dan denk ik dat het wel voor etalage in aanmerking komt (maar enkel omdat al die deelartikels zo goed uitgewerkt zijn, het artikel zelf is op zich wat aan de korte kant). Misschien kan je, bij de opsomming van de orden, de layout wat wijzigen: zet het eens in het vet ofzo, zodat ze wat meer opvallen in de paragraaf. Verduidelijk misschien ook wat in bijvoorbeeld De Orde van de Halve Maan Hilal Nishani 1799, die Hilal Nishani (de Turkse naam) en dat jaar (stichting?) zijn. Doe het, bij de eerste orde die je daar opsomt, bijvoorbeeld zo:
  1. Orde van de Halve Maan (Turks: Hilal Nishani), gesticht in 1799.
Of laat dat Turks er misschien gewoon uit? Gewoon suggesties hoor. Enkel een inleiding is een must. --Hooiwind 3 mrt 2008 11:17 (CET)Reageren
  • De suggestie van verbeteringen in de lay-out neem ik graag over. Het weglaten van de Turkse namen vind ik een slecht idee, de Engelse en Duitse bronnen (ook op Wikipedia) doen dat vaak en dan is er later geen mogelijkheid om te controleren of de naam wel juist is vertaald. Iemand die Turks spreekt moet mij immers kunnen corrigeren. Het weglaten van de originele naam maakt ook het zoeken met google moeilijker. We hebben nu op de Nederlandse Wiki meer materiaal over Turkse orden dan waar dan ook op het internet, de Turkse Wikipedia niet uitgesloten.

Een betere inleiding? ok, maak ik. Een langer artikel zou op het plunderen van de individuele artikelen neerkomen. Dat lijkt me niet zo nuttig. Met vriendelijke groet, 3 mrt 2008 13:21 (CET) P.S. De inleiding is klaar. Ik heb ook nog een paar illustraties gemaakt. Robert Prummel 3 mrt 2008 17:14 (CET)Reageren