Overleg:Nederlands-Guiana

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 7 jaar geleden door Gothicest


Voormalige Republiek versus Verenigd Koninkrijk der Nederlanden[brontekst bewerken]

Quote: Niet alleen Essequibo, Demerara en Berbice werden afgestaan. Ook de Kaapkolonie en Ceylon werden afgestaan aan het Verenigd Koninkrijk. In ruil voor deze koloniën werd het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden uitgebreid met de vroegere Oostenrijkse Nederlanden en het Prinsbisdom Luik.

1. Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden werd niet uitgebreid, maar opgericht, in 1815. In de bovenstaande tekst dient Verenigd Koninkrijk der Nederlanden vervangen te worden door bijvb. "de voormalige Nederlandse Republiek".

2. De term "uitbreiding" roep een vraag op naar de uiteindelijke bedoeling der onderhandelaars. Wou men nu het VKN oprichten als bufferstaat tegen Frankrijk door de Zuidelijke Nederlanden te herenigen met de Noordelijke ? Als dat de initiële bedoeling was, zoals ik meen, dan zou de Republiek geen kolonies moeten afgestaan hebben, omdat die hereniging op zich tegemoetkwam aan de wens der geallieerden. Zoals de totstandkoming van het VKN hierboven wordt beschreven, begrijpt men evenwel dat het VKN ontstond als louter het gevolg van een gebiedsruil met als toevallig resultaat dat de Republiek groter werd, zonder dat dit het vooropgezette doel was.

Het perverse zou zijn dat aan de geopolitieke wensen van de geallieerden, met Engeland op kop, wordt tegemoetgekomen door de oprichting van een bufferstaat tegen Frankrijk én dat Engeland op de koop toe een niet daarmee in verband staande bonus krijgt in de vorm van 5 (!) kolonies. De Nederlandse Republiek betaalde dus voor iets waar niets voor hoefde betaald te worden.

Bovendien lijkt die ruil niet evenwichtig, want Engeland krijgt kolonies maar geeft daarvoor niets in de plaats; het Prinsbisdom Luik behoorde immers tot het HRR. Het is dus eerder Pruisen dat daar had kunnen aanspraak op maken. Gothicest (overleg) 26 dec 2016 21:23 (CET)Reageren