Overleg:Octaal talstelsel

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

computer octaal of hexadecimaal[brontekst bewerken]

Onder het kopje computers staat nu:

De huidige computersystemen werken met een hexadecimaal stelsel (opgebouwd vanuit de bit: 0 of 1). Om dit weer te geven op een scherm moet de computer die hexadecimale notatie vanuit het geheugen terugrekenen naar een decimaal stelsel en op het scherm zetten. Dat kost rekenkracht. Vanuit hexadecimaal naar octaal is een stuk eenvoudiger.

Ik heb mijn twijfels: De huidige computersystemen werken met een hexadecimaal stelsel (opgebouwd vanuit de bit: 0 of 1).

  1. Is dit een manier om te zeggen dat de huidige computersystemen vier bits tegelijk lezen?
    1. Ik dacht altijd dat de hexadecimale notatie een manier is om op een compactere manier bits weer te geven.
    2. Gaat dit echt op voor alle huidige computersystemen?

Om dit weer te geven op een scherm moet de computer die hexadecimale notatie vanuit het geheugen terugrekenen naar een decimaal stelsel en op het scherm zetten. Dat kost rekenkracht. Vanuit hexadecimaal naar octaal is een stuk eenvoudiger.

  1. dit: waar slaat dit hier op terug?
  2. die hexadecimale notatie vanuit het geheugen terugrekenen naar een decimaal stelsel: ???
  3. Dat kost rekenkracht: uiteraard, is dat te vermijden?
  4. Vanuit hexadecimaal naar octaal is een stuk eenvoudiger.: minder rekenkracht? Krijgen we octale cijfers op het scherm?

Alody (overleg) 3 mei 2022 21:40 (CEST)[reageer]

Het lijkt me ook dat er veel niet klopt. Ik kan me voorstellen dat het bijvoorbeeld inefficiënt is om op een harde schijf alles decimaal op te slaan terwijl de processor gewoon met bits en bytes werkt, maar voor de weergave op een scherm gaat het om vrij weinig getallen per seconde, dus omzetting kost weinig rekenkracht. Voel je vrij het aan te passen. - Patrick (overleg) 3 mei 2022 22:20 (CEST)[reageer]
regel in totaliteit weggehaald. Ik begrijp niet wat er staat. Op zich is mijn begrip natuurlijk geen criterium, maar het feit dat ik het niet begrijp is wel aanleiding om over de regel te overleggen.

gebruik in onderwijs[brontekst bewerken]

Op dit moment staat er:

Het octale talstelsel wordt weleens in het onderwijs gebruikt om docenten in opleiding opnieuw te laten doormaken waar de gedachtensprongen zitten bij het noteren met meer cijferposities. Volwassenen hebben namelijk zo weinig moeite met gewoon decimaal rekenen, dat ze zich moeilijk kunnen voorstellen dat kinderen er wel moeite mee hebben. Door de docent octaal te laten werken, merkt hij weer hoe lastig rekenen kan zijn.

Ik zie geen referentie bij deze opmerking. Ik stel voor de opmerking voorlopig niet op te nemen en voegde de daad bij het woord.

Alody (overleg) 4 mei 2022 09:37 (CEST)[reageer]