Overleg:Oppervlaktetraagheidsmoment

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door JZ85 in het onderwerp Traagheid cirkel

em vraagje:

kan het zijn dat de formule voor de traagheid van een cirkel gelijk is aan pi*a^4/64 ipv pi*a^4/4 ik ben het wel niet zeker ?

mvg

bert


Daar heb je helemaal gelijk in. Is het ook mogelijk om de link van doorbuiging te laten verwijzen naar Buiging(Mechanica) en Sterkteberekeningen naar Sterkteleer? Dan hoeven hier geen nieuwe artikels over gemaakt te worden aangezien ze praktisch hetzelfde betekenen.

Groeten Thomas

Traagheid cirkel[brontekst bewerken]

Hallo,

Vandaag heb ik en enkele mensen in de nabijheid van mij de integraal voor de traagheid van een cirkel uitgerekend. We komen de hele tijd op (a^4 * pi) / 2 uit ipv. (a^4 * pi) / 4.

Er is natuurlijk altijd de mogelijkheid dat we er naast zitten, want op de engelse wiki staat het ook zo.

De integraal is in principe vrij eenvoudig en ik zie niet in wat er in mis zou kunnen gaan. Mathematica geeft hetzelfde antwoord. Tevens is de formule op deze site in conflict met de traagheid van een cilinder (volgens wikipedia).

Met vriendelijke groet,


Wouter Buddingh'

Hoi Wouter,
op de engelse wiki staat het inderdaad ook als pi*r^4/4 (zie hier). Heb je er rekening mee gehouden dat je bij het omrekenen van diameter naar straal makkelijk een factor 2 kan kwijtraken?
Met vriendelijke groet, JZ85overleg 4 jun 2009 13:59 (CEST)Reageren

Hallo,

Ik weet al waar de fout heeft gezeten. (Mijn nalatigheid om het gehele artikel te lezen.) Dit artikel gaat over oppervlaktetraagheidsmoment i.p.v. traagheidsmoment. Dat is de rede van mijn verwarring. Indien je de as niet orthogonaal aan de cirkel kiest, maar indien deze op de cirkel ligt, dan klopt het wel.

Met vriendelijke groet,


Wouter Buddingh'