Overleg:Ros Beiaard (Dendermonde)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kent iemand het verschil tussen Ros Beiaard en Ros Beyaard? Ik denk dat hier een beetje opzoekingswerk nodig is... Willem 16 nov 2004 19:05 (CET)[reageer]

Gaat over hetzelfde paard hoor, oude & nieuwe spelling.


't Ros Beiaard is de hedendaagse benaming van het Dendermondse paard. Ros Behaard is de benaming die gebruikt wordt in de legende van de rots: zie Ros Beyaard

Mag ook niet verward worden met het paard van Ath.

Mvg, Roy

Ik betwijfel of buiten het paard van Dendermonde nog andere "paarden" zijn opgenomen op die lijst?


Ik heb ook de afbeeldingen van het paard van Ath verwijderd daar dit de bedoeling was een pagina te zijn van het Dendermonde Ros Beiaard en niet het Ros Bayaart van Ath. Dan moet voor dat paard maar een andere pagina aangemaakt worden. Het is veel te verwarrend voor de andere gebruikers daar alles op de pagina over het Dendermondse ros gaat en niet over het paard van Ath.

daar ben ik 200 procent zeker van, het gaat over het algemen paard. dat er eentje in dendermonde staat is onbelangerijk. u bent waarschijnlijk niet vertrouwt met de traditie. indien u een zelfgemaakte foto hebt kan die er uiteraard bijgezet worden. Carolus 17 mei 2007 22:34 (CEST)[reageer]


Excuseer? Niet vertrouwt met de traditie? Ik heb de 1ste pagina over het Dendermonde ros beiaard enkele jaren geleden aangemaakt omdat destijds nog niets over het Dendermondse ros op wiki stond.

De oorspronkelijke pagina had ik destijds aangemaakt specifiek over het Dendermondse paard omdat er maar 1 stad is waar het paard zo een belangrijke rol speelt en dit is niet te vergelijken met Ath of Mechelen (Aalst laten we buiten beschouwing want daar gaat het over Ballatum).

Edit: Ik heb het even voor jou opgezocht. Het paard van Ath komt niet specifiek voor op de unesco lijst. Wat is opgenomen op de unesco lijst in 2005: de reuzenfiguren van de ommegangen in Dendermonde en Mechelen en van de Meiboomstoet in Brussel. Met de reuzefiguren wordt voor Dendermonde de reuzen Mars, Indiaan & Golliath bedoelt en voor Mechelen de reuzen:vader, moeder, grootva, Janneke, Mieke en Klaaske. Het Ros Beiaard wordt apart vermeld voor Dendermonde waar de andere steden hun reuzen in het algemeen op de lijst hebben laten plaatsen zoals bv Ath maar deze laten niet specifiek hun paard vermelden.

De stoet van Mechelen en Ath draait om alle reuzen waar het ros daar maar een gewone figuur is die meedoet. In Dendermonde is het ros geen gewone reus, de 3 Dendermondse reuzen gaan jaarlijks uit in de katuitstoet maar het Dendermondse ros komt maar eens in 10 jaar buiten en dat maakt het grote verschil tussen het Dendermondse ros & de andere paarden vandaar dat ik ook vind dat het Dendermondse paard een specifieke pagina diende te hebben en ik in navolging van dat idee de pagina van het rosbeiaard met goedkeuring van het Dendermondse stadsbestuur hebt uitgewerkt (goedkeuring omdat "Ros Beiaard" een geregistreerd handelsmerk is.)

aanpassing anno 2009[brontekst bewerken]

Ik heb als compromis een opmerking gemaakt in de inleidende tekst. Dat het duidelijk is dat er nog andere Paarden zijn maar dat deze pagian over het paard van Dendermonde gaat. Eveneens geloof ik, door bovenstaand argument, dat hierover geen discusie meer kan zijn. Groetjes, Stijn Stijn De Wolf 28 augustus 2009

Ommegangen in de 19e eeuw[brontekst bewerken]

De vermelding van ommegangen in de 19e eeuw is onvolledig. Er waren meer ommegangen tussen 1800 en 1850 dan hier vermeld werden. Zowel koning Willem I uit Holland als Leopold van Saksen-Coburg (de Belgische koning) hebben een Ros Beiaardstoet in Dendermonde bijgewoond.

In het artikel stond geheel terecht vermeld dat het motief van het Ros Beiaard reeds bekend was in de 14e eeuw. Wie daaraan twijfelt, kan een bewijs vinden in het Rijksarchief te Gent. Aan de rentebrief van Jan Boterman en Lysbette (Elisabeth) is een zegel bevestigd met het Ros Beiaard en de vier Heemskinderen in de cirkel. De akte is gedateerd op 1 oogst 1313.

Kunstwerken en volksboeken tonen aan dat de legende van het Ros Beiaard bekend werd in (delen van) Frankrijk, Spanje en Duitsland.

Literatuur: Het rijk geïllustreerde boek 't Ros Beiaard doet zijn ronde , uitgegeven in 1989 door Renaat van der Linden en de serviceclub Rotary Dendermonde. Eriksatie

legende en voorwerp[brontekst bewerken]

Ik vind de onderverdeling niet goed meer. De legende is zogezegd algemeen en het voorwerp Dendermonds, maar dat is niet zo. De legende gaat over Dendermonde en dus horen legende en voorwerp tesamen. Andere legendes, zoals van Dinant en Ath, gaan over die streek en de folklore is navenant. Het zou dus beter zijn Ros Beiaard (Dendermonde) en Ros Beiaard (Dinant) te maken met telkens legende en voorwerp aldaar, en op een doorverwijspagina algemeen de legende te vermelden en te ontdubbelen. Knotwilg 1 mrt 2010 19:30 (CET)[reageer]

Reorganisatie augustus 2010[brontekst bewerken]

Ik heb het onderwerp gereorganiseerd, zodat

  • Ros Beiaard verwijst naar alle versies van het Ros Beiaard als folklore
  • er aparte pagina's zijn voor Dendermonde, Ath en Dinant
  • het duidelijk is dat de overkoepelende sage de Vier Heemskinderen is

Ik hoop dat het iedereen zo beter bevalt. Knotwilg 25 aug 2010 17:06 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Ros Beiaard (Dendermonde). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 13 mrt 2020 04:50 (CET)[reageer]