Overleg:Spa (stad)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Valhallasw-toolserver-botje in het onderwerp Referenties gevonden in artikelgeschiedenis

"Spa-Francorchamps" is een rechtspersoon, een intercommunale, waarin naast het Waals gewest een aantal gemeenten participeren. De intercommunale exploiteert het circuit. Is er bezwaar tegen het weghalen van het circuit bij het lemma Spa en het circuit te behandelen onder Francorchamps?Opa

De tekst over het circuit is hier zo minimaal dat ik geen reden zie om het weg te halen in dit al korte artikel. Ik zou eerder voorstellen om het uitgebreider bij Francorchamps te behandelen. Elly 27 apr 2004 12:12 (CEST)Reageren

Spa town[brontekst bewerken]

gesuggereerd dat en:Spa town aan de dp Spa zou moeten toegevoegd worden er wordt. De correcte titel in het nederlands iemand weet? — Zanaq (?) 14 apr 2006 14:29 (CEST)

kuuroord toch? --hardscarf 14 apr 2006 14:44 (CEST)Reageren
Ok. vergeten interwikis te checken, sorry: betekent dit dat de situatie wat dit betreft nu goed is? kan bijvoorbeeld de verwijzing naar de engelse taal verdwijnen uit de openingszin van Spa? — Zanaq (?) 14 apr 2006 14:48 (CEST)
Die kan toch wel blijven staan? Dat lijkt me namelijk verlies van informatie. Er kan wat mij betreft beter iets als "in het Nederlands worden dit soort plaatsen aangeduid met kuuroord" o.i.d. achteraan worden gezet. --hardscarf 14 apr 2006 15:43 (CEST)Reageren
  • Een Spa is in feite een badplaats (met geneeskrachtige faciliteiten). "Kuuroord" is iets ruimer, aangezien de associatie met bad/water niet dwingend is. Het probleem met "badplaats" is echter weer dat dat geen geneeskrachtige connotatie hoeft te hebben. En "geneeskrachtige badplaats" is nou ook niet zo mooi. Zo te zien, hebben we hier nou eens echt een probleem met wat in de (ver)taalkunde "werkelijkheidsindeling" heet. Bessel Dekker 14 apr 2006 22:54 (CEST)Reageren


  • Een SPA is toch ook een buitenbubbelbad? Zo'n vrijstaande unit die je in je tuin neer kunt zetten en met meerdere mensen in kunt?

Geschiedenis Spa[brontekst bewerken]

Mogelijk interessant om toe te voegen:

1627: Charles I, koning van Engeland, Wales en Schotland (1600-1649) verklaard via koninklijk besluit de stichting van een Engelse enclave in Spa. Hij begint kennelijk ook met het exporteren van het water (gezien het doel van deze enclave/handelsmissie kennelijk het bottelen van het water was en het uitvoeren hiervan naar Engeland (geen bewijs gevonden)). 1633: De Anglicaanse parochie te Spa wordt onder het jurisdictie van het Bisdom Londen gebracht.

In 1802, wanneer de Fransen de Zuidelijke Nederlanden ingelijfd hadden, worden de Anglicaanse parochies in de Zuidelijke Nederlanden opgeheven. Behalve Spa, waar de invloedrijke Cockerill familie anglicaanse misvieringen blijven inrichten. Napoleon laat dit oogluikend toe gezien het merendeel van de bevolking in Spa Anglicaans zou zijn.

bronnen:

- Braekman, E.M. Histoire du Protestantisme en Belgique au XIXme siècle: Premiere partie – 1795-1865, In: Histoire du Protestantisme en Belgique et au Congo Belge, vol. 3, Florennes, 1988.

- Boudin, H.R. Les relations entre les Eglises protestantes et l’Etat en Belgique (1814-1839), Doctoraatsthesis aan de Université Libre de Bruxelles, 1976.

Vooral bij het "gebotteld water"-verhaal staan al mijn skeptische instincten op scherp. Kort en goed, daar geloof ik niks van. Verder vereisen spectaculaire nieuwigheden spectaculaire bronnen en een doctoraatsthesis hoort daar gewoonlijk niet bij. Verder lijken me de beweringen grotendeels buiten het domein van de andere publicatie (die ik al evenmin kon inzien), aangezien ze ver voor de 19e eeuw spelen. Kleuske (overleg) 4 dec 2015 12:33 (CET)Reageren

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Spa_(stad) zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 4 feb 2022 06:16 (CET)Reageren

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.