Overleg:Spoorlijn Arnhem - Leeuwarden

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Provinciegrenzen[brontekst bewerken]

De provinciegrenzen met Drente ontbreken (Meppel ligt in Drente). Dh3201 5 nov 2007 17:07 (CET)[reageer]

Extra pagina[brontekst bewerken]

Kan er ook een pagina komen van het overige deel van staatslijn A, want er is ook een aparte pagina voor het deel van Arnhem naar Zwolle, want als ik een pagina open kunnen er misschien fouten in komen. Als het goed kan zet het maar in mijn overlegpagina. Erik1100 23 jan 19:41 (CET)

Foutje en ontbrekende aansluiting[brontekst bewerken]

Station Dalfsen (later Berkum) staat aan de verkeerde kant van de Overijsselse Vecht. Was aan de Hessenweg, dus aan de kant van Dedemsvaart.

Daarnaast ontbreekt de aansluiting naar de IJsselcentrale. Deze lag tussen haltes Ittersum en Harculo. De aansluiting is opgebroken, maar direct na de IJsselcentraleweg ligt het spoor nog. Zie http://maps.google.nl/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&geocode=&q=harculo&sll=52.469397,5.509644&sspn=6.152173,16.885986&ie=UTF8&hq=&hnear=Harculo,+Zwolle,+Overijssel&ll=52.469358,6.114181&spn=0.003016,0.008245&t=h&z=18

Uitgevoerd Uitgevoerd Wiebevl 15 dec 2010 10:58 (CET)[reageer]

Zou iemand de aansluiting van de eerste electriciteitscentrale van Zwolle (bij het Almelose Kanaal) kunnen toevoegen? Ben zelf bang het overzicht ermee te slopen. Aansluiting zit tussen de lijn naar Almelo en de Soestwetering. Bereikbaar vanuit de richting Zwolle en op het overzicht naar rechts toe. Meer info over deze aansluiting staat op http://www.trapho.net/foto/special/oudspoor/zlij/index.html

Uitgevoerd Uitgevoerd Vunz (overleg) 6 dec 2011 19:31 (CET)[reageer]

Vraagje over het koppelen van treinen in Meppel[brontekst bewerken]

Hoe konden de treinen daar gekoppeld worden als die treinen daar niet altijd stopten?
Citaat:

Sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling bij Spoorslag '70 rijden deze treinen min of meer in een vast patroon
waarbij het ene halve uur enkel gestopt wordt in Steenwijk en Heerenveen en het andere halve uur alle stations worden
aangedaan. Deze treinen rijden tussen Zwolle en Amersfoort of Utrecht al dan niet gecombineerd met een gedeelte van/
naar Groningen. Het koppelen en splitsen van deze treinen vond begin jaren '80 plaats in Meppel.

--80.56.255.131 21 feb 2011 21:42 (CET)[reageer]

  • In die tijd waren er in Zwolle nog gewone overwegen ipv tunnels. Hierdoor werden door treinen die in Meppel stopten ook gecombineerd of gesplitst.

Met Vriendelijke Groet . -- Jan Oosterhuis 21 feb 2011 22:05 (CET)Spoorjan[reageer]

Verdubbeling en elektrificatie[brontekst bewerken]

Heb het woord 'grotendeels' toegevoegd mbt. de verdubbeling aan het begin van de 20e eeuw. Afgaand op tekeningen van sporenplan.nl 'Archieftekeningen' is het traject Deventer - Zwolle toen namelijk niet verdubbeld. Vanaf Deventer liepen slechts de spoorlijnen naar Zwolle en Ommen een stukje parallel aan elkaar. Kort voor de oorlog is de spoorlijn naar Ommen pas opgeheven, kort na de oorlog is Olst - Zwolle verdubbeld. Wwwdigi (overleg) 5 feb 2013 12:10 (CET)[reageer]

Tramwegen in lijnschema[brontekst bewerken]

Graag wil ik opmerken dat op een paar puntjes de tramlijnen niet juist of compleet zijn ingetekend. Kan iemand dat kan aanpassen?

  • Meppel: De stoomtram van de Meppel – Balkbrug (MB) had een spoorwijdte van 1067 mm en die van de Nederlandse Tramweg Maatschappij (NTM) had een spoorwijdte van 1435 mm. Deze twee lagen naast elkaar op de parallelweg met daar tussen een rij bomen. Deze tramlijnen konden dus geen verbinding hebben zoals wel getekend.
    • De MB: Deze had haar station aan de andere zijde van de spoorbaan voor het spoorweg station. Op de plaats waar nu het tramstation getekend is lag in die tijd de spoorhaven van Meppel die aansloot op de Hoogeveens vaart. De MB, komend uit de richting Balkbrug kruiste deze haven met een draaibrug maar had geen spooraansluiting in de spoorhaven. Na de deze brug wordt de spoorbaan gekruist en slaat de trambaan linksaf in zuidelijke richting naar het SS-station langs de parallelweg tussen SS-emplacement en bomen rij. De sporen van de MB lagen dus voor het spoorstation (stadszijde) en liepen nog verder door. Gedeeltelijk tussen de SS-sporen tot ongeveer bij de stukgoedloods.
    • De NTM: Deze had haar tramsporen aan de andere zijde van de bomen rij op de parallelweg. Deze tramsporen hadden wel een aansluiting op de SS-sporen, aan de zuidzijde SS-emplacement in de buurt van waar later de VAM-aansluiting was. De tram moest in zuidelijke richting uithalen om op het SS-emplacement te komen. Dat was ook niet zo vreemd, omdat NTM een dochter van de SS was.
  • Rond de provinciegrens Drenthe/Overijssel, net zuiden van de overweg bij de Meppelerweg bij de Havelterberg, heeft tijdens de tweede wereldoorlog een spoorwegaansluiting in oostelijke richting gelegen voor de bevoorrading van de het in aanleg zijnde Duitse vliegveld te Havelte. Op het vliegveld zelf werd met lorries op smalspoor gewerkt. In de volksmond stond dit ook wel bekent als het Tom Poes lijntje.
  • Steenwijk: Ook in Steenwijk had de NTM een spooraansluiting aan de noordzijde van het SS-emplacement tussen de stukgoedloods en de noordelijker gelegen dubbele wachterswoning. De tram moest in noordelijke richting uithalen om op het SS-emplacement te komen. Het tram-emplacement lag voor het SS-station.

84.86.202.72 30 apr 2018 23:28 (CEST) Groetjes, Petra[reageer]

"... waarbij het Groningse deel naar Rotterdam reed en het andere uur naar Rotterdam ..." Dit zinnetje loopt m.i. niet helemaal lekker, er staat twee keer hetzelfde volgens mij. Ik weet wel hoe de dienstregeling in die tijd (de jaren '90) in elkaar stak, dus dat is het probleem ook niet. Dit is even puur een spellings- en/of grammaticadingetje. 2A02:A211:A80:B980:DCF2:936:95C5:9935 6 jul 2020 14:42 (CEST)[reageer]

Kruising Herfte aansluiting[brontekst bewerken]

Kan iemand de nieuwe kruising bij Herfte op de lijnkaart aanpassen. Bij voorbaat dank. Spoorjan (overleg) Spoorjan (overleg) 5 jul 2021 10:51 (CEST)[reageer]

Uitgevoerd Uitgevoerd Vunz (overleg) 11 jul 2021 18:22 (CEST)[reageer]