Overleg:Stirlingmotor

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dode links verwijderd:

Purper of paars?[brontekst bewerken]

Gebruiker:Wikiklaas had "purper" gewijzigd in "paars". Vervolgens heeft Gebruiker:VanBuren dit teruggedraaid, onder verwijzing naar het lemma Purper (kleur). Blijkbaar bedoelde Van Buren hiermee dat "purper" een heel specifieke tint paars is.

Het gaat hier echter helemaal niet om één bepaalde tint van een kleur, maar om een hulpkleur die gebruikt is om bepaalde onderdelen in een tekening te identificeren. In werkelijkheid hebben die onderdelen uiteraard helemaal niet de hier aangeven kleuren. Sterker nog, er zijn hier zelfs verlooptinten gebruikt om een soort 3D-effect te suggereren, dus er is in dit geval helemaal geen sprake van één bepaalde, nauwkeurig gedefinieerde tint. Alle reden dus om inderdaad de algemenere term "paars" te gebruiken.

Ik heb daarom de wijziging van Van Buren teruggedraaid naar de versie van Wikiklaas.

HHahn (overleg) 19 sep 2010 20:16 (CEST)[reageer]

Het is echt niet paars. De kleur ligt dichterbij purper, een woord dat al sinds de 16de eeuw aangetroffen wordt in de Nederlandse taal. Welbeschouwd is het een soort roze. VanBuren 19 sep 2010 22:59 (CEST)[reageer]
"Paars" is niet één exact gedefinieerde tint; het is een soort verzamelterm, net als "geel", "rood", etc. "Purper" daarentegen is één bepaalde tint. En aangezien er in het onderhavige plaatje ook nog eens een verlooptint wordt gebruikt, is er al helemaal geen sprake van één tint.
Wat Wiliklaas bedoelde met zijn toevoeging dat "purple" Engels voor paars was, zal best kloppen. In het Nederlands is purper inderdaar één bepaalde tint (eigenlijk een kleurstof). Maar die kleur wordt in dit plaatje helemaal niet bedoeld. Het is ook uitermate ongebruikelijk om in de legenda van dergelijke plaatjes termen als "vermiljoen", "karmozijn", "cinnaber" en weet-ik-wat te gebruiken. Het niet om de exacte kleurnuance van een concreet voorwerp, maar om de kleur waarin een onderdeel in de tekening is weergegeven om het te onderscheiden van andere onderdelen. Geen enkele van de andere kleuren lijkt op de hier besproken kleur. Er is dus geen enkele zinnige reden om hier een exacte gedefinieerde kleur te noemen. Termen als "paars" of "lila" voldoen hier prima. Het is gewoon onzinnig hier verder een discussie over te voeren. Als u er liever "lila" van maakt, is dat wat mij betreft ook goed, maar elke poging tot een "exactere" kleurbenaming is gewoon onzin.
HHahn (overleg) 20 sep 2010 11:37 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Stirlingmotor. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 21 nov 2018 23:12 (CET)[reageer]