Overleg:Stuksgewijze regressieanalyse

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 10 jaar geleden door ConPermiso

Ik denk dat de belangrijkste aspecten, nl hoe worden de breekpunten bepaald en hoe zorgt men ervoor dat de regressielijn, indien nodig, continu is, niet besproken worden. Madyno (overleg) 21 apr 2014 13:02 (CEST)Reageren

Madyno heeft met deze bewerking de sectie "Toetsingen" verwijderd. Hier stond hoe het breekpunt bepaald wordt en hier had een uitbreiding kunnen staan hoe getoetst kan worden of de Y-waarde bij het breekpunt voor de lijnen links en rechts ervan statistisch significant verschillend zijn. Zo niet, dan zijn de twee lijnen voor de continuiteit op een eenvoudige manier aan elkaar te knopen. Door de verwijdering van deze sectie heeft Madyno het inbrengen van “hoe men ervoor zorgt dat de regressielijn continu is”, iets dat hij een van de belangrijkste aspecten vindt, onmogelijk gemaakt.
Gaussische functies die in niets lijken op de response-functie van mosterd voor elektrische geleidbaarheid in het artikel.
Madyno heeft in het artikel toegevoegd:
Men mag echter op biologische gronden verwachten dat de respons van mosterd op de milieufactor elektrische geleidbaarheid unimodaal is en lijkt op een gaussische functie. Met behulp van regressie kan een schatting gemaakt worden van het optimum (elektrische geleidbaarheid waarbij de groeirespons van mosterd maximaal is) en van de tolerantie”.
Echter, op biologische gronden is niet te verwachten dat deze functie gaussisch (klokvormig) is. In een aantal gevallen kunnen biologische functies inderdaad een optimum vertonen waarbij de unimodale groei- of opbrengstfunctie een maximum heeft (bijvoorbeeld als de functie parabolisch is), maar dat is niet altijd zo. De gegevens van de in het artikel getoonde figuur duiden er geheel niet op dat er van een unimodaal optimum sprake is.
Overigens, het gaat in dit artikel om regressie in segmenten en niet om biologische productiefuncties. We kunnen deze functies in het artikel maar beter weglaten om verwarring te vermijden.
Het lijkt mij goed dat Madyno zijn snijwerk herstelt. Daarna kan er toegevoegd worden hoe gesegmenteerde regressie continu gemaakt kan worden, tegemoetkomend aan de behoefte die Madyno heeft verwoord. In een vroegere versie stonden voorbeelden van continue en niet continue regressielijnen in de verschillende segmenten. Deze voorbeelden zijn ook door Madyno verwijderd, waarmee hij het extra moeilijk heeft gemaakt zijn eigen wens te vervullen. ConPermiso (overleg) 3 mei 2014 10:32 (CEST)Reageren