Overleg:Taalkundige kenmerken van het Gronings

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 jaar geleden door 82.139.87.10 in het onderwerp Kaartje

Twee punten waarover ik het grondig oneens ben met de oorspronkelijke schrijver(s) van dit artikel: 1) Het onaflatend weglaten van de nasaal in "ons, onzent." 2) Het verlengen van de klinkers in de 2e en 3e persoon enkelvoud in de werkwoorden. Ik heb nog nooit gehoord van welk subdialect van het Gronings dan ook waarin de nasaal wegvalt in de 1p.mv. Ook vraag ik mij hardop af op welke standaard u uw Gronings heeft gebaseerd; welk het ook is, het is zeker geen GGG, waarin werkwoorden vasthouden aan de oude klinkerverkorting --- zoals het hoort en zoals het gesproken wordt op het Hogeland en, naar mijn beste weten, onder alle goede verstaanders in Stad en Ommeland. Graag zou ik op de hoogte worden gesteld van welke bronnen dan ook die deze twee aberraties ondersteunen. Zonder antwoord zal ik op 10 mei 2009 aannemen dat bovengenoemde aberraties simpelweg fouten zijn, en zal ik ze verbeteren.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 194.121.180.209 (overleg · bijdragen)

Ik ben niet de auteur van dit artikel maar ik wil U graag wijzen op deze belangrijke wikipagina. Kwiki overleg 6 mei 2009 06:46 (CEST)Reageren

Laatste revisie[brontekst bewerken]

Zunder overleggen mit de Nedersaksische tousoamenschop heb k n aantel zoaken aanpaast, dij ik hoop dat ze binnen akseptoabel: Ien achterkop holdend dat t Hogelaandsters oft zain wordt as t "beste" of "echtste" Grunnegs (zai Siemon Reker, et al.) heb ik ien dit artikel n poar typisch Hogelaandsterse kenmaarken bievougd/aanpaast: twijde persoon enkelvold van waarkwoorden he' k op -s moaken doun, en ik heb "joe" als veurste persoon enkelvold vervangen mit "ie." Ok he' k ien de biespeulen maisttieds t lidwoord "de" vothoald.

Dat is beheurlek brutoal van mie, en as wenneer ie mit zien alen mainen dat ik t ter wel haile bont van moakt heb, goi-je den joen gaang en veraandern t ain of t ander weerom. Mor ik vroag dat je mien aanpazzens ien t fonetiekdail nait votgooien; wat doar staait, dat klopt voor Grunnegs ien zien aalgeheel.

Kaartje[brontekst bewerken]

Ik vind de scheidslijn op het kaartje veel te scherp. In werkelijkheid is er sprake van een streektaalcontinuüm en lijkt het Noord-Drents in veel opzichten meer op het Gronings dan op het Zuidwest-Drents. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.139.87.10 (overleg · bijdragen) 29 dec 2014 15:45‎ (CET)Reageren