Overleg:Taalwetgeving in België

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kan iemand de omzendbreif van Peeters dateren? Het was ergens in de jaren 1990 maar hij staat nu onder het kopje van de faciliteitengemeente (jaren 60) gitaarfreak 1 dec 2005 12:13 (CET)[reageer]

Ik ben er trouwens bijna helemaal zeker van dat hij provinciegoeverneur was (op het moment van de omzendbrieven) en geen minister. gitaarfreak 1 dec 2005 12:15 (CET)[reageer]


http://www.binnenland.vlaanderen.be/regelgeving/omzendbrieven/omz16.12.1997.htm Omzendbrief dateert dus van 16/12/97, en toen was hij minister --JPV 24 dec 2005 08:17 (CET)[reageer]

Sorry, maar ik moet een keer zeuren over het gebrek aan bronnen. Ik ben momenteel bezig met de vertaling naar het duits en ik verschiet, dat dergelijke zinnen zo maar in de nederlandstalige wikipedia mogen staan zonder bronnen. --Knorck 29 jun 2009 20:24 (CEST) Voorbeelden[reageer]

  • Voor de werking van de instellingen en de rechtbanken kozen de autoriteiten actief voor het Frans, en bestempelden het gebruik van het Vlaams als achterhaald, sommige rechters zelfs als smaad tegenover het gezag en schending van de grondwettelijke vrijheid (van de rechter).

Bronnen: ambtenaren in Brussel moeten geen Nederlands kennen[brontekst bewerken]

Ik bel net in het Nederlands naar het Milieucollege in Brussel, en kreeg dat als antwoord van de dame die me in het Frans netjes vroeg of ik dan in namiddag even kon terugbellen en wist te vertellen dat zij niet verplicht is om Nederlands te kunnen. Meer nog, ik heb nu van haar baas een klachtenbrief gekregen dat ik zijn personeel niet meer mag aanvallen.--SvenAERTS (overleg) 3 apr 2012 11:48 (CEST)[reageer]

Hoe zit het met verplichting om de 2 landstalen te onderwijzen? Sinds wanneer is dat in voege ?[brontekst bewerken]

Dank U SvenAERTS (overleg) 12 jul 2017 03:42 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers, ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Taalwetgeving in België. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 12 sep 2017 09:53 (CEST)[reageer]

Vlaanderen versus Brussel[brontekst bewerken]

Ik mis bij de beschrijving van de taalwetten wat precies het onderscheid is in de toepassing ervan voor Vlaanderen en voor Brussel; hetgeen toch wel cruciaal is voor de geschiedenis van de verfransing en acculturatie te Brussel. (Ook in het wikistuk over de verfransing van Brussel komt dit trouwens niet zo goed tot uiting.)

Meer bepaald heb ik daaromtrent de volgende vragen:


Quote: De eerste taalwet op voorstel van Edward Coremans regelde de taalkwestie in de strafrechtspleging in Vlaanderen. Het Nederlands wordt de hoofdtaal, hoewel pleidooien en strafvorderingen in het Frans uitgesproken mogen worden.

Verandert er iets te Brussel ? Zo ja, wat dan wel ? Zo neen, hoe ziet dat status quo er dan precies uit te Brussel ?


Quote: De tweede taalwet, of wet De Laet, is de wet op de bestuurszaken, geldig voor Vlaanderen en Brussel. Berichten van rijksambtenaren aan het publiek moeten voortaan in het Nederlands of tweetalig zijn.

Moeten die berichten zowel in Vlaanderen als in Brussel ofwel Nederlandstalig, ofwel tweetalig zijn ? Of is die zin misschien zo te verstaan dat die berichten in Vlaanderen Nederlandstalig moeten zijn en dus niet tweetalig mogen zijn. Of mogen ze wel tweetalig zijn ?

Ik veronderstel stel dat ze voor wat Brussel betreft ééntalig Frans waren en dat ze nu tweetalig moeten worden. Is dat correct ?


Kortom: hoe WAS het voor ELK van die twee gebieden en hoe WORDT het voor ELK van die twee gebieden ?


Bovendien, wat was destijds terzake bedoeld met het toepassingsbegied "Brussel". Enkel de hoofdstedelijke aglommeratie ? Of het kanton Brussel-Halle-Vilvoorde? Of de kantons Brussel-Halle-Vilvoorde én tevens het kanton Leuven ?

(Misschien is het best dat de auteur van het stuk niet hier antwoordt maar het artikel zodanig aanpast dat deze vragen geen vragen meer zijn.Met oprechte dank bij voorbaat !)

Gothicest (overleg) 11 okt 2017 00:16 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Taalwetgeving in België. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 27 mrt 2020 00:35 (CET)[reageer]