Overleg:Takuzu

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 10 maanden geleden door Aggathopos in het onderwerp Waarom Takuzu ipv Binero

Waarom Takuzu ipv Binero[brontekst bewerken]

De informatie op deze pagina is compleet verkeerd en zal in alle bestaande talen aangepast worden, zodat de juiste persoon krediet krijgt. De binero is op 12 juni 2006 gedeponeerd door Leo De Winter uit Berchem. Ik heb een kopie van de registratie. PeterFrank en anderen hebben het gedeponeerde concept gewoon gekopieerd. Waarom wordt de naam Takuzu hier gebruikt als lemma? Aggathopos (overleg) 4 mei 2023 16:42 (CEST)Reageren

Ik stel de volgende aanpassing voor. Ook de titel moet m.i. aangepast worden, aangezien Takuzu, net als Binairo, een rip-off is van het origineel. Graag respons. De link voor de registratie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Binero_gescande_versie_van_originele_registratie.pdf
--------------------------------------------------------------------
Een binero, Binairo, Takuzu of binaire puzzel is een logische puzzel waarbij enen en nullen ingevuld moeten worden. Grids beginnen bij 4×4 vakjes. De standaardgrootte van de binero is 12x12 vakjes, maar ook grotere grids zijn ook mogelijk tot wel 16x16 vakjes. In een rooster zijn reeds een aantal vakjes ingevuld. Men moet de resterende vakjes invullen waarbij men de volgende regels in acht neemt:
1) Vul aan met nullen en enen tot er evenveel in elke rij en elke lolom staan.
2) Het spel aanvaardt niet meer dan twee gelijke cijfers onder of naast elkaar.
3) Er morgen geen rijen of kolommen met dezelfde inhoud zijn. (Bij sommige varianten is deze derde regel niet van toepassing.)
Voor het oplossen van de puzzel volstaat logisch denken; gokken is uit den boze.
De binero is op 12 juni 2006 door bedenker Leo De Winter uit Berchem geregistreerd bij de Registratie FOD Financiën (1). Vlaamse puzzelbedenkers Frank Coussement en Peter De Schepper hebben "Binairo" in 2009 als gemeenschapsmerk laten registreren.(2)
Het populairwetenschappelijk maandblad Eos publiceerde de allereerste binero's op 1 juni 2008.
Op dit ogenblik publiceert puzzeluitgeverij Keesing (Denksport) o.a. de titels Binaire puzzels, Binaire Expert en in Vlaanderen Het Laatste Nieuws Binaire (onder de merknaam De Puzzelaar).
Binaire puzzels zijn ook online te vinden op verschillende websites.
---------------------------------------------------------------------------------------------- Aggathopos (overleg) 4 mei 2023 18:13 (CEST)Reageren

@Aggathopos: Ik heb even de pijnpunten in een tabel naast elkaar gezet. Vooralsnog heb ik daar geen mening over, dit is slechts voor het overzicht. Als u meent dat de tabel de situatie onjuist weergeeft, dan is daaronder een geschikte plaats om te reageren. Mogelijk kom ik vandaag nog met nieuwe inbreng.

Uw versie Artikelversie
  1. Vul aan met nullen en enen tot er evenveel in elke rij en elke kolom staan.
  2. Het spel aanvaardt niet meer dan twee gelijke cijfers onder of naast elkaar.
  3. Er morgen geen rijen of kolommen met dezelfde inhoud zijn. (Bij sommige varianten is deze derde regel niet van toepassing.)
  1. In iedere rij en iedere kolom komen evenveel enen en nullen voor.
  2. Er staan nergens meer dan twee gelijke cijfers naast elkaar.
  3. Bij sommige varianten geldt: Geen enkele kolom mag gelijk zijn aan andere kolom en geen enkele rij mag gelijk zijn aan een andere rij. Deze variant is gekend als binero of Binairo. De Vlaamse puzzelbedenkers Frank Coussement en Peter De Schepper hebben "Binairo" in 2009 als gemeenschapsmerk laten registreren.
De binero is op 12 juni 2006 door bedenker Leo De Winter uit Berchem geregistreerd bij de Registratie FOD Financiën.
Naam: binero, Binairo, Takuzu of binaire puzzel Naam: Takuzu of binaire puzzel

Hopelijk geeft dit de zaak adequaat weer  →bertux 24 mei 2023 15:13 (CEST)Reageren

De inhoudelijke bewerkers zijn @Romaine en @Klever. Hopelijk kunnen zij er iets over zeggen  →bertux 24 mei 2023 15:19 (CEST)Reageren
Dit geeft de zaak inderdaad al veel beter weer. Bedankt!
Over de formulering van de spelregels kan gedebatteerd worden, maar het lijkt me logisch om de originele spelregels en de formulering van de bedenker te gebruiken. Er zal trouwens een nieuwe variant toegevoegd worden, waarbij de derde regel vervalt en er een nieuwe in de plaats komt, met name: geen blokjes van vier gelijke cijfers. Dit is een revolutionaire update van het originele spel, opnieuw bedacht door Leo De Winter, en eerstdaags beschikbaar.
Het opzet van het artikel zou omgekeerd moeten zijn, waarbij uitgegaan wordt van de originele Binero, niet van de kopies/klonen.
Het lemma zou dus Binero moeten zijn, en de zoektermen Takuzu, binairo en binaire puzzel zouden naar het nieuwe hoofdartikel doorgelinkt moeten worden.
De zin over PeterFrank moet uiteraard verdwijnen. Zij hebben trouwens een eenmalige schadevergoeding aan Leo De Winter betaald om hun merknaam Binairo te mogen gebruiken zonder rechtszaak.
Verder is de situatie op de Nederlandse site niet meer up-to-date. Zo heeft Eos sinds 2018 geen Binero meer, en puzzelpublicaties in het origineel bestaan ook niet meer.
Het zou inderdaad leuk zijn als de originele auteurs hun licht lieten schijnen op deze situatie. Aggathopos (overleg) 26 mei 2023 13:47 (CEST)Reageren
Dag Bertux. Er zijn ondertussen meer dan drie weken gepasseerd en niemand ligt wakker te liggen van zijn/haar bijdrage aan deze ongefundeerde pagina.
Hoe gaan we nu verder? Ik heb de registratiebewijzen en een manier om de pagina wel correct te maken. Aggathopos (overleg) 23 jun 2023 09:34 (CEST)Reageren
@Aggathopos: Helaas kan ik er nu weinig aan doen. Ik balanceer al een tijd op het randje van ziek en gezond en er is veel weggezakt. Ik zou alles opnieuw na moeten trekken en daar heb ik de energie niet voor. Ik vind het heel vervelend dat het zo aansleept, maar kan je niet beter aanraden dan nogmaals gebruik te maken van je mentor of de Help:Helpdesk. Een bericht op Wikipedia:Overleg gewenst is ook mogelijk. Let dan wel op de vorm: daar wordt niet overlegd maar enkel verwezen naar bestaand overleg. Daarnaast is het goed te bedenken dat Wikipedia gebaseerd is op openbare informatie, dus als het auteurschap door meerdere mensen geclaimd wordt geldt alleen dat wat openbaar is. Ik betwijfel of een persoonlijke kopie van een akte in zulke gevallen voldoet. Te overwegen is om alle informatie over de bedenkers of auteurs van het spel te verwijderen, na consultatie van andere Wikipedianen of minstens met verwijzing naar [[Overleg:Takuzu]] in de bewerkingssamenvatting  →bertux 23 jun 2023 20:09 (CEST)Reageren
Bedankt Bertux! En veel beterschap. Aggathopos (overleg) 25 jun 2023 22:55 (CEST)Reageren