Overleg:Thubten Kunphela/Archief/feb 2012

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Verifieerbaarheid van het huidige artikel[brontekst bewerken]

Er is hier en eerder van alles geopperd waarbij ik het in dit geval gekozen tijdstip en het vertoon als erg ongepast heb ervaren. Zand erover, we hebben het nu hoop ik uitgepraat.

De inhoud van het huidige artikel, niettemin, heb ik toen ook al in twijfel getrokken, al is het omdat het artikel overmoedig lijkt te zijn geschreven (net als Pandatsang Rapga en Verbeteringspartij Tibet overigens). Zoals de foto toont die ik gisteren toevoegde, had Kunphela die auto wel degelijk en uit alle teksten die ik tot nu toe over deze tijd heb ingezien, was hij inderdaad de enige met een auto op de dalai lama na. Dat is nu geheel uit het artikel verwijderd. Zelfs de geboorteplaats en overlijdensdatum moesten schijnbaar uit mijn eerste versie van het artikel gehaald worden.

Naast dat dit artikel het gevoel geeft niet helemaal te kloppen, is het op geen manier te verifiëren waar het fout zit. Allereerst worden boeken opgevoerd, zonder het betreffende paginanummer te noemen. Daarbij staan ze opgesomd en niet specifiek achter de alinea's.

Welke bron beweerde bijvoorbeeld het volgende?

Kunphela zag zijn mogelijkheid om wraak te nemen op Jampäl Yeshe Gyaltsen en wist de Tibetaanse regering hierover [over het plot van Reting] te informeren. Het was die tip die leidde tot de arrestatie van Gyaltsen.

Ik heb er {{bron?}} achter gezet, totdat er iemand hier helderheid over geeft. De volgende alinea heb ik er namelijk aan toe moeten voegen:

Heinrich Harrer, die zich op dat moment in Lhasa bevond, schreef in zijn boek Zeven jaar in Tibet echter dat Gyaltsen een pakket met een bom met tijdmechanisme had laten afleveren voor de zittende regent, de tweede Tagdrag Rinpoche. De bom zou voortijdig afgegaan zijn waardoor het complot ontdekt werd.

— Harrer, Heinrich, Zeven jaar in Tibet, pag. 245-248, De samenzwering van de monniken van Sera

Ze hoeven elkaar overigens nog niet helemaal tegen te spreken, maar het gevoel dat dit artikel overmoedig is geschreven laat me niet los, met fouten tot gevolg. Ik zal het niet bij alle artikelen gaan vragen, maar ik zou graag zien dat de schrijver de bronvermeldingen in dit artikel nauwkeurig achter elke alinea zet. Waarbij het overigens om die bronnen gaat die de lezer zelf heeft ingezien, dus bijvoorbeeld "Auteur, "titel", pagina, in: "Auteur, "titel".

Bij voorbaat dank. Davin (overleg) 5 feb 2012 10:24 (CET)Reageren

Davin,

De bronnen voor het door jou bedoelde gedeelte stonden al in het door jou nu gearchiveerde deel van de OP. Ik heb ze iets uitgebreider nu in de tekst van het artikel in gevoerd. Het stuk over de bom heb ik destijds niet vermeld omdat het artikel handelt over de rol en handelingen van Kunphela, maar gezien je reactie heb ik daar nu wel wat wat over geschreven. Ook dat deel staat bij Kapstein en Goldstein.

Vriendelijke groet, Gebruiker:RenevsRenevs (overleg) 6 feb 2012 21:47 (CET)Reageren

Bedankt, dit verklaart het inderdaad. De afgelopen drie dagen ben ik trouwens al je bewerkingen van de afgelopen twee jaar nog even langsgelopen. Dit werk is nu afgerond. Davin (overleg) 7 feb 2012 16:18 (CET)Reageren