Overleg:Vroege landschapsstijl

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 25 dagen geleden door Chescargot in het onderwerp Commentaren ter verbetering van het artikel

Commentaren ter verbetering van het artikel[brontekst bewerken]

Discussie gekopieerd van Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20240428#Vroege landschapsstijl:

Zowel Vroege landschapsstijl, Late landschapsstijl als Nederlandse landschapsstijl zijn erg kort met telkens dezelfde bron. Is de stijl Nederlands, omdat de bron kijkt naar tuinen binnen de landsgrenzen (Landschapsstijl in Nederland), of omdat het een kenmerkende stijl is die ook buiten de grenzen wordt herkend als Nederlandse stijl? Ook in een artikel als Duitse tuin of van de Duitse Belgen Jean Gindra, Louis Fuchs en Édouard Keilig, kan je niet lezen in hoeverre de Duitse aanpak verschilt met een Engelse tuin. Het lijkt erop dat Duits en Nederlands meer nationale horizon of PR-Sache zijn en landschapsarchitectuur een internationaal vakgebied is waarin trends zich niks aantrekken van de grenzen.
    Het summiere artikel Landschapsarchitectuur kan wellicht een paar extra historische alinea's gebruiken. Heeft iemand genoeg kennis ervan om stijlen en scholen door de tijd te beschrijven, met daarbij de namen van kenmerkende landschapsarchitecten? Dat zou een mooie aanvulling zijn om wat meer samenhang in de wolk van pagina's rond tuin- en landschapsarchitectuur te brengen. Ook een vermelding van bijvoorbeeld de tuinen van Paleis Het Loo met voor die tijd opzienbarende fonteinen, en internationaal bekende tuin- en landschapsarchitecten zoals Piet Oudolf en Adriaan Geuze zou niet misstaan. Emmarade (overleg) 29 apr 2024 22:45 (CEST)
"Is de stijl Nederlands, omdat de bron kijkt naar tuinen binnen de landsgrenzen (Landschapsstijl in Nederland), of omdat het een kenmerkende stijl is die ook buiten de grenzen wordt herkend als Nederlandse stijl?" Een goede vraag die ook al in mijn achterhoofd speelde. Is de Nederlandse landschapsstijl dan echt zo anders dan de Engelse? Zo ja, wat zijn dan die verschillen? Ik ben die Nederlandse variant in ieder geval nog niet tegengekomen in de boeken. Thieu1972 (overleg) 29 apr 2024 22:59 (CEST)
Terug naar de (bertuxs) bron, Heimerick Tromp. Hij bouwde voort op zijn proefschrift (2000) Et in Arcadia Ego. Aspecten en achtergronden van de "landschapsstijl in Nederland". ("mijn haakjes") Het ingedikte en aangevulde boek (2012) heeft een titel die minder academisch is en wordt versimpelt naar De Nederlandse landschapsstijl in de achttiende eeuw. In de inleiding spreekt hij in koppen over een "Europese context" (met bronnen van nieuwe literatuur, blz 13), "overgang van geometrische stijl naar de landsschapsstijl" (blz 14). Dat zijn al neutralere termen dan Frans versus Engels. Hij stelt zelf de vraag in hoeverre je nog van een Engelse stijl kunt spreken en op blz 34 zie je dat 'Engels' of 'Anglo-Chinois' vooral modewoorden uit die tijd zijn. De Britten hadden de gewoonte om mooie heesters en bomen uit hun hele empire te verzamelen en daarmee in hun tuinen te pronken. Bijvoorbeeld een zakdoekjesboom in bloei blijft nog steeds wonderbaarlijk in onze gewesten. Emmarade (overleg) 30 apr 2024 09:40 (CEST)

Chescargot (overleg) 4 mei 2024 14:08 (CEST)Reageren