Overleg:Zuidpool

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 10 jaar geleden door Paulbe in het onderwerp Zuidpoolgebied, status

Bij magnetische zuidpool wordt de positie van de magnetische noordpool genoemd !!!.

Inderdaad, ook de redirect Magnetische zuidpool verwijst naar de verkeerde pool. -x@ndr 5 feb 2006 17:02 (CET)Reageren

Zuidpoolgebied, status[brontekst bewerken]

Het lemma begint nu met: "Het zuidpoolgebied (Antarctica) ... De status van het gebied is vastgelegd in het Antarctisch Verdrag ..."

Volgens mij is dat beslist niet correct: Een aantal landen claimen territorium, in de vorm van een taartpunt, alle landen met serieuze claims zijn verdragspartners (VK, Frankrijk, Argentinië, Chili, Australië, Nieuw-Zeeland en Noorwegen). De andere verdragspartners en (bijna) alle andere landen/staten erkennen deze claims niet (dat geldt onder meer voor Nederland, België, Luxemburg, Suriname, Duitsland etc.etc.). Ook is er veel overlap in de claims.

Gelukkig konden de meest betrokken landen het eens worden dat een verdrag over het beheer van het gebied nodig was en hebben ze een formule gevonden: De claimende landen handhaven in principe hun territoriale claims, maar geven toegang aan anderen en houden zich aan aan beheersafspraken over natuurbescherming etc. Nieuwe territoriale claims worden door de deelnemende landen en door de VN in ieder geval verworpen. Niet-claimende landen erkennen de claims niet, maar de claims worden in het verdrag ook niet ontkend. Claimende landen erkennen elkaars overlappende claims ook niet. Voor onder meer Zuid-Afrika en Nederland was het een absolute voorwaarde voor aanvaarding van het verdrag dat niet die rare aanspraken zouden worden erkend, Zuid-Afrika zou trouwens meer recht kunnen doen gelden dan Noorwegen en Frankrijk voor een piece of the pie (taartpunt).

Resumerend: In het verdrag is de status niet vastgelegd, maar zijn de aanspraken, toepasselijk, bevroren.

Verder: De bovengenoemde thematiek hoort meer thuis in het artikel over het continent (werelddeel) Antarctica (ook wel bekend als: Zuidpoolgebied). Dit lemma "Zuidpool" moet specifieker gaan over de Zuidpool en directe omgeving, bijv. hoe de eerste mensen bij de Zuidpool kwamen, en over de magnetische noordpool ("zuidpool") van de Aarde. --Paulbe (overleg) 21 nov 2013 23:35 (CET)Reageren