Overleg categorie:Heer van Vissersweert

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door Henk Obee

We praten over de tijd voor de Eerste Franse Republiek. In een onlangs gehouden overleg is bepaald dat we de categoriseringen moeten beperken tot de periode dat die titels werkelijk betekenis hadden, d.w.z. tot zolang de heerlijke rechten feitelijk inhoud hadden, dat is totdat de titel opging in een groter geheel óf -voor de meeste heerserstitels- ten laatste tot het einde van het Ancien Regime.

Het gehucht Vissersweert was een deel van de heerlijkheid Elen. In wat destijds een deel van Nederland/Republiek der Verenigde Nederlande was.
In de Franse tijd en voor de afscheiding van Belgie behoorde Vissersweert tot Elen. (Elen = nu Belgie)
Vissersweert behoorde vanaf de Franse tijd van 1803 tot 1821 aan Elen, maar kwam in 1839 aan Roosteren.
We hebben het dus over de Heerlijkheid Vissersweert die ooit een deel was van Elen.
De leenheren waren achereenvolgens: de hertog van Brabant, later waren dat de koningen van Spanje, en na 1648, de Staten-Generaal der Republiek der Verenigde Nederlanden.
Hetzelfde doet zich voor bij:

  • Heppeneert, op de [nu] Belgische linker Maasoever tegenover Visserweert gelegen.
  • De naam Daniëlsweert bestond al in de 15de eeuw. De weerd is vermoedelijk vernoemd naar de onwettige enige zoon van ridder Daniel van Hoensbroeck, heer van Spaubeek († na 1433). De ridder [als heer van Elen] schonk zijn gelijknamige zoon een van zijn twee eilanden in de Maas, dat ter hoogte van Elen (of de renten daarvan); het andere was de Visserweert tegenover Heppeneert.
  • Na diens dood trad Aleida in het huwelijk met baron Hans Frederik de Rhoe d'Obsinnich, familie van de heren van Elen. (Uit het Huis Hoensbroeck) Zie ook: Kasteel De Berckt.
Zo, en wanneer was de heerlijkheid Visserweert dan wel precies onderdeel van de heerlijkheid Elen? Notum-sit (overleg) 1 sep 2011 17:58 (CEST)Reageren

zie: Kasteel Sint-Jansgeleen#Van ''Hoen'' naar ''Rode van Opsinnich''

Na de dood van haar echtgenoot (in 1472) kwam het leengoed vervolgens aan Catharina en hun kinderen, waarmee voor de familie Rode van Opsinnich haar Spaubeekse periode aanving. Na de dood van zijn moeder in 1476 werd de oudste zoon, Jan II, met Spaubeek beleend. Toen pas kreeg het leengoed zijn eigenaardige naam. Naar analogie van (Heer) Hoens-broek gingen het huis en goed toen Heer Jans-Geleen heten. Jan II genoot kennelijk aanzien, maar zijn zoons, van wie Jan III Rode van Opsinnich in 1537 heer van Spaubeek werd, wisten het huis niet voor de familie te behouden. Zij zullen zich wat noordelijker in het Maasland vestigen, met name in Elen onder Maaseik, waar de takken Rode van Opsinnich van het kasteel Sipernau en Rhoe/Roye van Opsinnich van de hof aen die Capelle ontstaan.

zie: Baarlo (Limburg)#Kasteel de Berckt

Agnes van Crieckenbeek schonk het goed in 1594 als bruidsschat aan Godfried van Hardenraet. Johanna Aleida van Hardenraet gaf in 1671 het huis aan haar man Lambert van Pollaert, heer van Aldeneyk. Na diens dood trad Aleida in het huwelijk met baron Hans Frederik de Rhoe d'Obsinnich (familie van de Rode van Opsinnichs, heren van Elen, op Kasteel Sipernau). [toen al zonder Vissersweert]

zie: Daniël I Hoen

Daniël I Hoen heer van Spaubeek, Brunssum, Gerdingen en Steijn en ridder (ca. 1370-na 1433) was de zoon van Herman II van Hoensbroeck ridder, 1e heer van Hoensbroek 1388-1404, Spaubeek en Visschersweert en Caecilia van de Waag de Libra erfvrouwe van Vischersweert, Spaubeek en Born. Caecilia was de dochter van Daniël de Libra heer van Spaubeek' en ene Sibilla waarvan de achternaam niet bekend is.

zie: Grensmaas_Noord#Illikhoven_en_Visserweert

Illikhoven (waarmee de Danielsweerd aan de noordzijde verbonden is), en noordelijk daarvan Visserweert zijn van zeer oude oorsprong. Zij staan van oudsher in relatie met Susteren, en niet met Elen, Roosteren of Born.[9] Uit een testamentaire beschikking in 732 van de heilige Adela, abdis van Pfalzel (D), dochter van koning Dagobert II blijkt, dat zij reeds voordien - omstreeks het jaar 705 – het gebied genaamd “Insula” geschonken heeft aan haar zoon, de heilige Alberic, de latere bouwheer der abdij van Susteren.[10] Dit is het op oude kaarten aangegeven eiland (Insula piscatorum), alsmede het huidige Illikhoven. De geschiedenis van Daniëlsweert, oorspronkelijk binnen de driehoek Buchten-Roosteren-Maaseik een tweede eiland in de Maas naast de Visserweert, was een andere.

zie: Daniëlsweert.

De naam Daniëlsweert bestond al in de 15de eeuw. De weerd is vermoedelijk vernoemd naar de onwettige enige zoon van ridder Daniel van Hoensbroeck, heer van Spaubeek († na 1433). De ridder schonk zijn gelijknamige zoon een van zijn twee eilanden in de Maas, dat ter hoogte van Elen (of de renten daarvan); het andere was de Visserweert tegenover Heppeneert.[1] [zijn vader was heer van Elen]

Een conclusie mag je zelf hieruit opmaken. Henk Obee (overleg) (overleg)

Het verwijzen naar andere wikipedialemmata is erg ongebruikelijk om iets aan te tonen. Bovendien: als Smeets' ideeën hier op wikipedia goed worden weergegeven (wat natuurlijk maar de vraag is), dan was hij wel bijzonder slecht geïnformeerd... Notum-sit (overleg) 2 sep 2011 19:26 (CEST)Reageren
Ik heb inmiddels je nieuw Lemma Visserweert gezien. Fijn dat het er is. Het verduidelijkt veel - hoe zegt men dat ook alweer? Was het niet: Een ware aanwinst voor Wikipedia. m.vr.gr. Henk Obee (overleg) (overleg) 2 sep 2011 19:40 (CEST)Reageren