Overleg gebruiker:85.151.103.31

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door Andries Van den Abeele
Hallo, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.158.905 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Je bijdragen worden nu geregistreerd onder je IP adres. Aanmelden biedt veel voordelen. Na vier dagen krijg je ook de mogelijkheid om semi-beveiligde pagina's te bewerken en verdwijnt de verplichting om een bewerking eerst te controleren.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

--RenéV (overleg) 5 jul 2011 20:27 (CEST)Reageren

Beste anoniem,

Ik heb wat bijgewerkt (inhoudelijk en grafisch) aan wat u hebt toegevoegd op het artikel Galbertus. Ik ben er nog niet helemaal van overtuigd dat het nu juist is, vooral in verband met uw vergelijking met Van Veldeke. U zet ze naast elkaar, maar er is toch een halve tot een ganse eeuw verschil tusdsen de beide. In 1127 was Veldeke nog niet geboren. Wellicht was Galbertus al dood toen hij geboren werd.

Er moet dus wel worden opgelet om ze, zonder nuancering, tegenover elkaar te vergelijken. Ik zal er nog eens Fritz van Oostrom over herlezen.

met hartelijke groeten, Andries Van den Abeele (overleg) 5 jul 2011 12:30 (CEST)Reageren

Beste Andries,

ja, ik zie, dat je gecorrigeerd hebt. Ik heb ook een beetje slordig geschreven. Wat Raymond van Toulouse betreft, hij schreef geen relaas over de 'eerste' kruistocht (de echte eerste kruistocht was overigens onder leiding van Peter de Heremiet), maar Raymond was, naast Robert van Vlaanderen, één van de grote graven (ik meen, dat er een 8-tal leidende graven meededen aan de tocht van Godfried) die samen met Godfried naar J'lem optrokken; wel schreef (inderdaad) Raymond van Aguilers een verslag, waarin natuurlijk ook Raymond van Toulouse wordt vermeld en beschreven. Dat heb je terecht gecorrigeerd. Je hebt mijn vermelding van de 'Anonymus' gewist. Dat is niet terecht, want naas Raymond van Aguilers hebben wij nog eenzelfde relaas bewaard van dezelfde kruistocht geschreven door een monnik/klerk, die de Anonymus wordt genoemd, omdat wij zijn naam niet weten; het boek dat hij schreef, heet "Gesta Francorum"; Raymond van Aguilers en de Anonymus horen bij elkaar; hiernaast zijn, als ik mij niet vergis, nog drie ooggetuigeverslagen van weer dezelfde kruistocht bewaard. (namen heb ik op dit ogenblik niet paraat) Wat Henric van Veldeke betreft, terecht verwijs je naar Van Oostrom (Stemmen op Schrift). Hoe dan ook, ik heb in mijn hoofd, dat Veldeke zijn eerste dietse werken schreef niet lang na 1150. (Is dat correct?) Als dat juist is, zit er tussen hem en Galbert één generatie verschil. In je correctie maak je er één eeuw verschil van. Gaat dat niet te ver? Mijn idee: Galbert en Veldeke waren tijdgenoten; terwijl Galbert, nota bene als eerste schrijver binnen het Nederlands/Diets van een literair werk, nog voor het Latijn koos, koos Veldeke voor het Diets. Deze tegenstelling maakt het juist zo aardig. Overigens zijn er voor Galbert 'Nederlanders' geweest die 'boeken' geschreven hebben, in ieder geval in het Latijn, maar deze 'boeken' gelden niete als literair; daarvan zijn nog fragmenten overgebleven, zoals we ook kunnen lezen bij Oostrom. Dat was het. Vriendelijke groet, Frits Vrij

Beste Frits, We zijn het over ongeveer alles eens denk ik, behalve dan over de afstand tussen Galbert en Van Veldeke. Voor Galbert is de datum duidelijk: 1127. Voor Veldeke is er heel wat speling. Als vroegste mogelijke geboortedatum wordt 1440 gegeven (uitzonderlijk nog iets vroeger), terwijl de meeste hem rond of na 1450 doen geboren worden. Tegen die tijd was Galbert overleden. 1175 is de vroegst mogelijke datum voor Veldeke's Eneide en Servaes. Als overlijdensdatum vermoedt men 1190-1200. Het gaat dus in ieder geval om een afstand van meer dan een halve eeuw, zelfs eerder driekwart eeuw, hetzij minstens twee à drie generaties. Tussen de Bruggeling en de Limburger zit er dus wel een tamelijk groot gat, zowel in tijd als in ruimte. Alle publicaties tonen aan dat Veldeke daarenboven een uitzondering was en het pas de generatie na hem was die in groter aantal in de volkstaal begon te schrijven (Hadewych, enz). Hetzelfde geldt trouwens in het Frans en andere talen. Het zou dus in ieder geval niet juist zijn om ze als absolute tijdgenoten te vergelijken, net alsof op hetzelfde tijdstip de ene bij het Latijn bleef, terwijl de andere de taal van het volk gebruikte. met hartelijke groeten, Andries Van den Abeele (overleg) 5 jul 2011 21:09 (CEST)Reageren

Beste Andries,

bedankt voor je reactie. Ik heb nog enige kritiek: de eerste boeken van VanVeldeke verschijnen rond 1175; Galbert schreef rond 1125. Er zit dus een gat van 50 jaar, laten we zeggen 2 generaties. VanVeldeke werkte en leefde in Limburg, Galbert in Brugge, een verschil van zo'n 100 km. Komt het daar niet op neer? Ik zou op grond hiervan zeggen, dat Van Veldeke en Galbert tijdgenoten zijn geweest en ook binnen dezelfde cultuurkring leefden. Opmerkelijk blijft dan, dat Galbert net nog voor het Latijn koos en VanVeldeke (net) voor het Diets, als kennelijk de eerste in zijn tijd. Je vermeldt, dat er tussen Galbert en VanVeldeke een eeuw verschil zit; maar dat is dus niet juist. Het lijkt er op, dat juist gedurende die korte tijd tussen Galbert en VanVeldeke de schakel om ging: bij Galbert kwam de gedachte nog niet op om in het Diets te schrijven; in het Latijn schrijven was voor hem buiten kijf, vanzelfsprekend. In VanVeldekes dagen diende de gedachte om in het Diets te schrijven zich wel aan en VanVeldeke ging ervoor, hoewel ik mag aannemen, dat VanVeldeke ook Latijn beheerste. Dit zou iets duidelijker neergezet moeten worden in het artikelje, vind ik. Ik heb nog 2 kopjes aan het artikel toegevoegd. Kijk er maar eens naar.

Vrgr,

Frits Vrij +++++++++++