Overleg gebruiker:Doberran

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Netraam in het onderwerp Voortgang coaching
Welkom op Wikipedia, Doberran! Om te beginnen

Hartelijk dank voor uw belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook u hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.158.779 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat u aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat u in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op uw scherm staat, is trouwens uw persoonlijke overlegpagina, de plaats waar u berichten van andere Wikipedianen ontvangt en beantwoordt. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wilt u een bericht voor iemand anders achterlaten, dan doet u dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit uw bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afb.) heeft hetzelfde effect: uw bericht wordt automatisch ondertekend met uw gebruikersnaam en de datum en tijd waarop u uw boodschap voltooide. Versturen doet u met de knop "Wijzigingen publiceren".


De vijf zuilen
Verken Wikipedia
Een overzicht van hulppagina's
Jargon en afkortingen
Aan de slag
Coachingsprogramma
De snelcursus
Bronvermelding

Coaching[brontekst bewerken]

Ik heb geen enkle ervaring met Wikipedia en verdwaal in het bos van de vele aanwijzingen.Op 24 november 2020 heb ik kontakt gehad met Saschaporsche omdat ik advies vroeg bij het plaatsten van een artikel dat vervolgens ook in 7 talen. Ik weet niet via welke rubrieken ik weer in kontakt met haar kan komen. Ik heb mijn eerste artikel nu gereed, dus graag weer kontakt. Dank je

Coachingsprogramma
Coachingsprogramma

Doberran volgt het coachingsprogramma. De coach is Netraam.

Verwijder dit sjabloon alstublieft niet zonder eerst Netraam op de hoogte te stellen.

Hoi Doberran,

Geen probleem, ik kan je wel coachen. Hoe kan ik je helpen bij je eerste artikel? - netraaM30 jan 2021 14:50 (CET)Reageren

Hallo Netraam, Dank je dat je me wilt helpen. Daar ben ik blij mee. Het gaat om één artikel dat ik wil publiceren in NL, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans en Russisch. Inmiddels heb ik het artikel in NL gereed. Het is feitelijk een uitbreiding van een zeer kort artikel dat al op Wikipedia bestaat namelijk over de persoon Rosa Glaser. Die uitbreiding kent meerdere paragrafen of hoofdstukken. Blijven die gehandhaafd als ik die uitbreiding toevoeg?

Ook vraag ik me af hoe ik het beste kan omgaan met de vele reviews. Over de persoon Rosa Glaser zijn in meerdere bladen artikelen verschenen, zowel in NL, Duitsland, Italië en nog enkele landen. Tevens zijn er televisie en radio uitzendingen aan gewijd. Van de meeste heb ik een internetlink, die opnemen? Is het beter om de NL reviews uitsluitend bij het NL artikel te plaatsen? En de Italiaanse reviews bij Italiaans artikel of gewoon alle reviews bij alle artikelen?

In andere talen bestaat nog geen artikel over Rosa Glaser. Is het handig eerst een kort artikel te plaatsen en het daarna uit te breiden? Of direct maar het hele artikel? De teksten in die andere talen heb ik al voor een deel gereed. Ik heb meerdere keren de instructies van Wikipedia gelezen hoe iets in een nieuwe taal te publiceren maar begrijp nog steeds niet goed hoe je dat moet doen.

graag hoor ik van je en met vriendelijke groet, Doberran (overleg) 2 feb 2021 15:18 (CET)Reageren

Hallo,
Kan ik het artikel ergens inzien, om te weten hoe waarschijnlijk het is dat het geplaatst kan worden zonder dat het verwijderd wordt? Je moet er wel rekening mee houden dat als het eenmaal geplaatst is, iedereen wijzigingen aan kan brengen, dat is het principe van wikipedia. Ook als je zelf iets minder blij bent met die wijzigingen, maar je kunt natuurlijk altijd met een ander in gesprek gaan.
Ik zou de NL reviews bij het Nederlandse artikel plaatsen, met daarbij een selectie van de belangrijkste reviews in andere talen, niet allemaal. Dit kan onder een apart kopje "externe links" of bijvoorbeeld "Glaser in de media", "recensies" oid.
Helaas kan ik je niet precies vertellen hoe je het aan moet pakken op andere wikipediae, ik heb alleen een klein beetje ervaring met de Frans- en Spaanstalige varianten, maar niet voldoende om je te vertellen hoe daar de gang van zaken is. Als ik zelf een andere wikipedia bewerk, doe ik dat altijd gewoon zoals ik de Nederlandse bewerk. Je kan naar een anderstalige gaan door bijvoorbeeld in de adresbalk "nl.wikipedia.org" te veranderen door "it.wikipedia.org" (voor de italiaanse). Ook kan het via de links aan de linkerzijde van een artikel. Vervolgens werken andere wikipedias precies als de nederlandse, behalve dat technische woordjes anders zijn (een "sjabloon" is een "plantilla" in het Spaans en een "modèle" in het Frans bijvoorbeeld). - netraaM2 feb 2021 19:31 (CET)Reageren

Dag Netraam, Dank je voor jouw informatie en jouw advies over plaatsing van de reviews. Dat helpt mij goed op weg.

Mijn NL artikel is een uitbreiding van een al bestaand artikel in Wikipedia namelijk het artikel over Rosa Glaser. Onderstaand het gehele artikel bestaande uit wat al op Wikipedia staat en de uitbreiding. Graag ontvang ik jouw opmerkingen. Ik ben van plan ook nog 1 a 2 authentieke foto's toe te voegen met vriendelijke groet,

Wikipedia Rosa Glaser Plaats uw zelfgemaakte foto hier

Algemene informatie Volledige naam Rosa Regina (Roosje) Glaser Bijnaam Roosje Geboren Opgegroeid Nijmegen, Nederland 1914 Kleef, Duitsland Overleden Stockholm, Zweden, 2000

Land Nederland

Beroep Danseres/danslerares

Rosa Regina (Roosje) Glaser (Nijmegen, 1914 - Stockholm, 2000) was een Nederlandse danseres en Holocaustoverlevende. Roosje Glaser werd geboren in Nijmegen in Nederland, groeide op in Kleef in Duitsland. Voor de oorlog was Roosje in Nederland danseres met verschillende dansscholen. Als Joodse vrouw werd ze in de Tweede Wereldoorlog verraden door haar ex-man. Ze werd op transport gezet naar Westerbork, vervolgens naar Vught en vandaar uit naar Auschwitz . Ze overleefde door dansles te geven. Uiteindelijk overleefde ze zeven concentratiekampen.[1] Via het Zweedse Rode Kruis werd ze bevrijd. Sindsdien woont ze in Zweden. In 2010 is haar verhaal vastgelegd in het boek 'Dansen met de vijand; Het oorlogsgeheim van tante Roosje', meerdere theaterproducties en een tentoonstellingen.[2] Referenties[bewerken | brontekst bewerken] • Roosje Glaser Foundation • Biografie van Rosa Glaser op Brabantserfgoed.nl Bronnen, noten en/of referenties 1. ↑ De verzwegen geschiedenis van Rosa Glaser 2. ↑ Expositie, boek en theater ‘Dansen met de vijand’, Nationaal Monument Kamp Vught, 7 maart 2016


1. DANSEN ALS PASSIE

Toen Roosje nog kleuter was en in Duitsland, in het stadje Kleef, woonde ziet ze jonge mensen dansen. Het fascineert haar en het wordt haar passie. Roosje ontwikkelt zich tot een geëmancipeerde vrouw die met flair haar plek verovert. Als danslerares boekt ze successen en danst in Amsterdam, Londen, Parijs, Berlijn en Brussel. Ze verliest haar grote liefde in 1936, zoekt troost en trouwt met de dansschoolleraar Leo. Samen exploiteren ze een dansschool in Den Bosch. Wanneer de nationaalsocialisten de macht grijpen begint voor Roosje, 25 jaar oud en Joods, een levensgevaarlijk avontuur. Zeker wanneer haar man sympathiseert met de nazi’s. Het huwelijk loopt stuk en ze scheiden. 1940. De Duitsers vallen Nederland binnen. Al snel worden er discriminerende maatregelen genomen tegen Nederlanders met Joodse achtergrond. Roosje besluit daar niet aan mee te doen, ondanks de hoge straffen die op overtreding staan. Roosje haar passie voor dansen blijft belangrijk voor haar, dus start ze met succes 4 nieuwe dansscholen. Dat succes wordt nog vergroot door het introduceren van nieuwe dansen in Nederland. Roosjes foto staat in tijdschriften en ze komt in het bioscoopjournaal.

2. Dansen en verraad

1941. De (ex) man Leo van Roosje geeft haar aan bij de Kultuurkamer. Roosje moet haar bloeiende dansscholen sluiten. Illegaal gaat ze met de dansschool verder op de zolder van haar huis. 1942 voorjaar. Leo en zijn broer Marinus verraden Roosje bij politiecommissaris en burgemeester omdat Roosje geen Davidster draagt. Roosje wordt opgepakt en overgedragen aan de SS. Die sluit haar 6 weken op. Daarna komt ze weer vrij. In de zomer 1942 wil ze met haar dansscholen het dansseizoen afsluiten met een groot bal. Ze kan echter geen balzaal meer huren, nu vanwege het verraad door haar ex-man en zijn broer bekend is geworden dat ze Joods is. Ze organiseert een alternatief bal in het buitengebied in een houten uitspanning. Daar wordt gedanst en diverse spelen gespeeld. Van die bijeenkomst en de illegale danszolder bestaan originele filmopnamen. 1942 najaar. Wanneer Roosje wordt opgeroepen zich ‘vrijwillig’ naar kamp Westerbork te begeven wijzigt ze haar identiteit en gaat in pension bij het echtpaar Coljee in Naarden. De vrouw is een Duitse en de man is een NSB-er. Roosje wordt verraden door haar Nederlandse minnaar Kees. Een politieman arresteert haar met getrokken pistool, ze wordt verhoord, opgesloten in een politiecel en op transport gezet naar het kamp Westerbork.

3. Dansen in Auschwitz

Roosje komt in concentratiekamp Westerbork. Daar blijft het niet bij, 6 kampen volgen nog.

In Nederland Westerbork 14/10/1942 – 20/02/1943 Vught 20/02/1943 – 10/09/1943

Auschwitz- Birkenau 19/09/1943 – 18/01/1945 dodenmars 18/01/1945 – 22/01/1945

in Duitsland Ravensbruck 22/01/1945 – 15/02/1945 Berlin werk aan verdediging 15/02/1945 – 23/03/1945 Bergen Belsen 23/03/1945 – 29/03/1945 Neuengamme, Wandsbeck 29/03/1945 – 30/04/1945 Ze probeert regie over haar leven te houden en organiseert onder andere cabaret en dans in het kamp. Uit een van de kampen weet ze te ontsnappen, maar wordt weer gepakt. Ze wordt direct afgevoerd naar Auschwitz. Daar komt ze in het beruchte experimentenblok en moet bij de gaskamers werken. Dank zij haar passie voor dans weet ze haar positie te verbeteren. In Auschwitz leert Roosje SS’ers dansen en de bijbehorende etiquette. Ze verliest alles maar niet haar moed en blijft trouw aan haar karakter.

In een brief kort na haar bevrijding schrijft ze over de bombardementen die ze meemaakte: ‘De verschrikkelijke bombardementen in Auschwitz, Breslau, Berlijn en Hamburg lieten mij volstrekt onverschillig. Op den duur stond ik niet meer op uit mijn bed in de houten barakken, vrachtauto of in de open lucht. Terwijl de granaten en bomsplinters ons om de oren suisden vertelden we elkaar een mop. Wat maakt de toekomst uit. Je moet nu plezier hebben en overleven. Nee, het leven in Duitsland heeft mij hard en wreed gemaakt.’


4. Bevrijdende dans

1945. Het Zweedse Rode Kruis ruilt Roosje uit voor 3 gevangen genomen Duitse soldaten en brengt haar naar een opvangcentrum in Zweden. Ze weegt bij aankomst 35 kilo, maar herstelt snel. Na herstel organiseert ze cabaret en dans in het opvangcentrum. Die dans noemt ze haar bevrijdende dans Roosje besluit in Zweden te blijven. Ze bouwt een nieuw leven op en trouwt met een Zweedse man, Elon. In 2000 overlijdt Roosje in Stockholm.

5. Na de oorlog

Van de twaalfhonderd mensen die samen met Roosje per trein in Auschwitz aankwamen, zijn er zevenhonderd direct na aankomst vergast. Vijfhonderd werden te werk gesteld. Van die twaalfhonderd hebben, naar verluidt, acht mensen het kamp overleefd. Maar liefst 90% van Roosjes Nederlandse familie werd vermoord. Direct na de oorlog werd in Nederland de politieke recherche opgericht, om misstanden tijdens de oorlog te onderzoeken. Op 8 december 1945 schrijft Roosje vanuit Gotenburg een lange brief naar de politieke recherche over het verraad van haar ex-man Leo, zijn broer en ex-zwager Marinus en ex-minnaar Kees. Op aangeven van Roosje wordt Leo opgepakt voor zijn verraad en opgesloten in kamp Vught. Dat staat toch leeg en doet na de oorlog dienst als gevangenis. Op basis van justitieel onderzoek acht de rechter Leo ’s verraad bewezen. Na negen maanden gevangenis komt Leo weer vrij. Hij kan gewoon doorgaan met zijn dansschool. Leo overlijdt in 1978. De dansschool sluit zijn deuren in 2011. Mede op aanwijzing van Roosje wordt ook Marinus opgepakt en vastgezet. Naast het verraden van Roosje bleek Marinus meer kwaad te hebben aangericht. De rechter veroordeelt Marinus tot tien jaar gevangenis. Al een jaar later wordt dat teruggebracht tot de helft. De zuivering begon met de slogan ‘snel, streng en rechtvaardig’. Maar vanwege het grote aantal rechtszaken, de noodzakelijke opbouw van Nederland en de oorlog in Indonesië kwam al spoedig de nadruk op snel te liggen en minder op streng en rechtvaardig. Kees wordt eveneens opgepakt. Niet alleen vanwege Roosje. Hij heeft meer op zijn kerfstok. Behalve van verraad wordt hij ook verdacht van oplichting en collaboratie. Hij is met veel geld op zak in het Zuid-Duitse Dessau door de geallieerden gevangengenomen. De geallieerden dragen Kees aan Nederland over en net als Leo en Marinus wordt ook hij in kamp Vught opgesloten. De politieke recherche verhoort hem. Op verzoek van de verdediging wordt hij onderzocht door een psychiater, die verklaart dat hij niet volledig toerekeningsvatbaar is. Hij wordt vrijgelaten. Kees gaat in Duitsland wonen en overlijdt in 1996 te Keulen.

Over haar relatie met Leo en Kees schrijft Roosje in een van haar fotoalbums: ‘In maart 1937 ontmoette ik mijn tweede lot, te weten Kees. Van hem huurden Leo en ik de danszalen in Den Bosch. Deze man is schuld van heel die ongelukkige toestand die mij tien jaar lang heeft achtervolgd. Op hem werd ik verliefd en hij op mij. Er ontwikkelde zich een gevaarlijk spel om geld, moraal en eer. Iedereen verloor. We verloren alle drie onze liefde, ons geld en onze goede reputatie. Haat in de diepste betekenis sloeg diepe wonden. Het was een onvergetelijk driehoeksdrama. We zijn nu alle drie getrouwd. Ik denk dat het met mij het beste gaat. Ik wil hen vergeten als een nachtmerrie. Dat is gelukt door rijpheid.’ Roosje overleeft zowel Leo als Kees. Doberran (overleg) 3 feb 2021 15:03 (CET)Reageren

Hoi Doberran,
Excuses dat ik de afgelopen dagen niets heb gezegd, heb een paar hele drukke dagen achter de rug. Morgen zal ik even goed kijken en wat feedback geven. Het ziet er goed uit zover. Morgen zeg ik meer. - netraaM6 feb 2021 02:59 (CET)Reageren

Dag Netraam, Geen punt dat het wat langer duurt. Ik wacht je verdere bericht af en wens je een goed weekendDoberran (overleg) 6 feb 2021 12:42 (CET).Reageren

Hallo
OK wat punten.
De inleiding is goed.
De opbouw en de toon van het artikel kunnen encyclopedischer (zakelijker). "Dansen als passie" zou meer een kopje zijn voor een stuk in de pers. In een encyclopedie kan je eerder denken aan een kopje als "levensloop" of "biografie", oid.
Een ander voorbeeld is het gebruik van een term als met flair, dat is een subjectieve karakterisatie.
De eerste regel van "dansen en verraad" voldoet niet helemaal aan het taalgebruik dat we nastreven. Door het jaartal te noemen, en dan een nieuwe zin te beginnen, gebruik je een prozaïsche verteltechniek die meer thuis zou zijn in een roman, of opnieuw in een langer persartikel. Helaas zijn teksten op wikipedia een stuk droger, meer naslagwerk-achtiger. Hetzelfde geldt voor "1942 voorjaar" en "1942 najaar". Beter zou zijn: "In het voorjaar van 1942...". Ook de zinssnede "Daar blijft het niet bij, 6 kampen volgen nog" klinkt enigszins prozaïsch. In wikipedia proberen we geen suspens op te bouwen als we over iets verhalen.
De paragraaf "na de oorlog" kan juist weer ietsje vloeiender, maar dat is zeker geen hoofdzaak. Vergeet niet het citaat in die paragraaf te referentiëren. Vermeld uberhaupt duidelijk al je bronnen onderaan het artikel.
Al met al is het best een goed en vooral interessant artikel. Je kan goed schrijven, maar de toon is dus niet helemaal juist voor wikipedia. Een paar kleine aanpassingen zijn voldoende, hoor. Pas wel op, aangezien het je om dit ene artikel gaat en dan ook nog in 7 talen, is het waarschijnlijk dat als je het plaatst, het extra onder een vergrootglas komt omdat men gaat denken dat je het onderwerp om wat voor reden dan ook wilt pushen. Probeer het dus zo zakelijk mogelijk te maken en vooral niet de schijn van een persoonlijk belang met het onderwerp te wekken.
Kan ik misschien het artikel ook zien in wikipedia-formaat? Om te zien of er voldoende interne links zijn naar andere artikelen bijvoorbeeld.
Tenslotte, niet alleen omdat het ook in het artikel zou moeten staan als het wel zo is, maar ook uit persoonlijke interesse, bestaan er boeken over Glaser, of misschien zelfs iets autobiografisch?
Ik hoor wel wat je van mijn opmerkingen vindt. Een goede week gewenst. - netraaM7 feb 2021 20:00 (CET)Reageren

Dag Netraam,

Dank voor je duidelijke verbeterpunten. Ik ga er mee aan de slag en voeg referenties toe. Natuurlijk wil ik het concept artikel in Wikipedia formaat laten zien maar, omdat het voor mij de eerste keer is dat ik in Wikipedia werk, heb ik de vraag hoe zet ik iets in Wikipedia format? en hoe laat ik je dat dan zien? Naar aanleiding van jouw opmerking over het plaatsen in meerdere talen wil ik je laten weten dat ik het eerst alleen op de NL Wiki wil plaatsen en als dat goed gaat, daarna in Frans, Duits en Engels en als dat goed gaat in de overige genoemde talen.

Over de biografie van Roosje kan je lezen in het boek "Dansen met de Vijand' uitgegeven door Cargo, imprint van Bezige Bij of op de site van de Roosje Foundation www.roosjefoundation.org Op die site zijn ook enkele referenties en televisie uitzendingen te zienDoberran (overleg) 8 feb 2021 16:32 (CET)Reageren

Dankjewel!
Plaats beter eerst het artikel op je eigen kladblok: Gebruiker:Doberran/kladblok. Dan staat het nog in je eigen beschermde ruimte en kunnen andere bewerkers er nog niet aan sleutelen. Als je op die rode link klikt, kom je bij een bewerkingsveld waar je vervolgens je tekst plakt.
Nog een kleine vraag, voor de zekerheid (waarschijnlijk is het zo, maar ik vraag het toch), je hebt de gehele tekst zelf geschreven en specifiek voor wikipedia, nietwaar? - netraaM9 feb 2021 06:47 (CET)Reageren

Beste Netraam,

Dank je voor aanwijzing. Ik ga er mee aan het werk. Voor wat betreft de tekst: die heb ik zelf geschreven met uitzondering van eerste korte stukje. Dat stond al op wikipedia en mijn tekst is bedoeld als uitbreiding van die al bestaande.Doberran (overleg) 9 feb 2021 09:05 (CET) aanvullend nog een vraagje: moet ik om het kladblok in gebruik te nemen die apart aanmaken? er staat namelijk bij kladblok "de pagina bestaat niet'. Hoe doe ik dat? Ik neem aan dat ik daar dan de door jou genoemde rode link zie. Sorry dat ik zulke simpele zaken als een kladblok vraag, maar alles is voor mij de eerste keer. Ik ben blij met jouw coaching. Nog een plezierige dag en tot volgende kontaktDoberran (overleg) 9 feb 2021 09:39 (CET)Reageren

Ik begrijp het volkomen, maak je geen zorgen.
Op de pagina waar staat "de pagina bestaat niet", staat ook iets van "start deze pagina". Middels die link kan je de nieuwe pagina aanmaken. Als je nog nooit je kladblok hebt gebruikt, dan moet je die inderdaad nieuw aanmaken. - netraaM9 feb 2021 12:53 (CET)Reageren

Dom, maar ik kom er niet goed uit. Moet ik de naam van de nieuwe pagina 'Kladblok'noemen, wat is de juiste naam? en als ik nieuwe pagina aanmaak is dan niet meteen een nieuw artikel in Wikipedia? Hoe weet ik dat die nieuw pagina onder 'Kladblok 'komt te staan? Als ik op kladblok klik dan zie ik onderstaand:

Doberran heeft geen subpagina met de naam Kladblok in zijn of haar gebruikersnaamruimte. Indien dit gebruikersaccount niet bestaat, zoek dan eerst hier naar de juiste naam. Als je wilt, kun je hieronder een nieuwe pagina aanmaken. Testen kan in de zandbak. Als je weinig ervaring hebt met Wikipedia, kun je het artikel beter in je kladblok schrijven en een coach vragen het te controleren voor je het hierheen kopieert. Lees ook: het aanmaken van een nieuwe pagina.Doberran (overleg) 9 feb 2021 17:45 (CET)Reageren

De locatie van jouw kladblok is Gebruiker:Doberran/kladblok, dus niet gewoon "kladblok". Alle pagina's die beginnen met twee delen waartussen een dubbele punt staat, staan niet direct in de encyclopedie. De encyclopedie zelf wordt de hoofdnaamruimte genoemd, pagina's die beginnen met "Gebruikers:" de gebruikersnaamruimte. Dat is je eigen privéruimte op wikipedia. Kladblok is dus een artikel in de encyclopedie zelf, Gebruiker:Doberran/kladblok is een pagina in jouw privénaamruimte waar niemand anders op mag bewerken zonder jouw toestemming (behalve bij inbreuk op een aantal regels). Die pagina is dus geschikt om flink op te experimenteren bijvoorbeeld, of om een opzetje met andere gebruikers te delen zonder die te publiceren. Jij hebt nog geen kladblok, dus als je na het klikken op "kladblok" rechtsboven in het scherm deze tekst krijgt, kan je gewoon een nieuwe pagina aanmaken zoals aangegeven wordt.
Misschien kan het ook helpen om deze pagina te lezen.
Ik weet niet zeker of dit is wat je nodig hebt, laat het zeker even weten als dit niet de informatie is die je zoekt, of als je nog vragen hebt.
vr gr - netraaM9 feb 2021 23:29 (CET)Reageren

B Dag Netraam, Dank voor je goede adviezen. Het kladblok was veel simpeler dan ik dacht op grond van alle beschrijvingen. Ik heb het concept artikel inmiddels op het kladblok gezet. Daar ook de reviews, bronnen e.d. aan toegevoegd. Die heb ik nog niet genummerd.(in datum volgorde?) In de tekst heb ik weinig nummers naar die reviews kunnen zetten omdat die reviews vaak over het gehele verhaal gaan. Ook weet ik niet hoe ik die aan de reviews, bronnen in het reeds bestaande artikel over Rosa Glaser kan toevoegen. Graag nog je gewaardeerde advies met de laatste stappen en met vriendelijke groet,Doberran (overleg) 10 feb 2021 11:08 (CET)Reageren

Beste Netraam, Ben je er nog? Ik hoop dat het je goed gaat en gezond bent met vriendelijke groet Doberran (overleg) 22 feb 2021 13:11 (CET)Reageren

Sorry sorry sorry!! Ik had je bericht niet gezien, geen idee hoe dat kan! Ik zal even kijken of ik snel een terugschakeling kan geven, maar het wordt wel morgen ben ik bang.
Excuses Doberran! - netraaM22 feb 2021 21:26 (CET)Reageren
Re-hallo,
Eerst even over je vragen. Bronnen die over de hele tekst gaan, hoef je niet als referenties in de tekst in te voegen, maar gewoon onderaan het artikel onder een apart kopje bronnen, of in een appendix-sjabloon, waarover dadelijk meer. Bronnen die specifieke passages ondersteunen, dienen als voetnoot bij de passages te worden vermeld. Hoe je dat doet, lees je op deze helppagina.
Met je welbevinden geef ik nog een aantal suggesties voor het klaarmaken van je artikel voor definitieve plaatsing:
De algemene informatie helemaal bovenaan hoort thuis in een infobox. Dat is ook een sjabloon. Een goede zou kunnen zijn sjabloon:infobox balletdanser. Wat sjablonen zijn lees je hier en hoe je ze gebruikt hier. Dit zijn nogal technische artikelen, maar waar het op neerkomt is dat sjablonen voorgebakken stukken programmeertekst zijn die je kunt gebruiken zodat je iets ingewikkelds in je artikel in kan voegen, terwijl je alleen wat informatie in hoeft te geven die specifiek bij je artikel hoort.
Bekijk bijvoorbeeld het artikel Mata Hari (van Friese afkomst net als ik). Dat ding rechtsboven is de infobox, helemaal onderaan zie je het appendix-sjabloon, waar de bronnen in staan.
Als je verdere hulp nodig hebt bij het gebruik van sjablonen, laat het me weten.
Voor de tussenkoppen in je tekst, gebruik van vet (voor de naam vooraan in de inleiding) en eventueel cursief, opsommingen, etc, kan je deze pagina bekijken.
Het is een goed artikel, maar ik zou voor het eerste kopje gewoon sec "biografie" of "levensloop" kiezen. Het huidige kopje is te prozaïsch voor een encyclopedie.
Ik zal je beter in de gaten houden, maar mocht het in de toekomst weer lang duren voor ik bij je terug kom (God verhoedde), wacht dan zeker geen twee weken met een kleine herinnering zoals je nu hebt gedaan. Succes en tot snel! - netraaM23 feb 2021 13:11 (CET)Reageren

Dag Denkraam,

Dank voor al je adviezen en mooi dat je het als verbeterend een goed artikel vindt. Daar ben ik blij mee. Overigens is het voor mij geen punt als jouw antwoord wat langer op zich laat wachten. Ik ga met jouw adviezen aan het werk en laat je weten. hartelijke groet en nog een fijne dag Doberran (overleg) 1 mrt 2021 12:35 (CET)Reageren

Het is zeker een goed artikel! En ik ben ook dankbaar dat ik dankzij jou deze indrukwekkende persoon leer kennen. Ik kan alleen maar stil respect hebben voor mensen als Glaser, en vooral voor wat zij de mensheid geschonken hebben. - netraaM1 mrt 2021 13:25 (CET)Reageren

Beste Denkraam Toch nog een enkele vraag naar aanleiding van het mooie artikel over Mata Hari waar je mij op attendeerde:

Hoe kan ik fotos invoegen net als bij Mata Hari? Van de Roosje Foundation kan ik groen licht krijgen voor het gebruik van fotos voor Wikipedia Bij Mata Hari staat een handtekening. Hoe kan ik ook die toevoegen. Ik wil graag 2 handtekeningen plaatsten Een voor de oorlog en een na de oorlog. Het verschil zit er in dat Roosje na de oorlog een smiley in haar naam tekende, als lach naar het leven

Doberran (overleg) 6 mrt 2021 13:02 (CET)Reageren

Hallo,

Foto's kan je inderdaad net zo invoegen. Die haal je van Wikimedia Commons. Nieuwe afbeeldingen moeten dus eerst naar commons worden geüpload. Dit geldt voor alle afbeeldingen, zowel voor de handtekeningen als voor de foto's. Let op, ze zijn erg streng met copyright om juridische problemen te voorkomen. Een mondeling akkoord dat we de afbeeldingen kunnen gebruiken, is niet genoeg. Het beste is als de makers van de foto zelf de foto upload.

Beste Netraam, Dank voor je adviezen en met hartelijke groet,Doberran (overleg) 11 mrt 2021 14:45 (CET)Reageren

Zie ook deze pagina. - netraaM9 mrt 2021 07:39 (CET)Reageren

Beste Netraam, Vandaag had ik het artikel willen publiceren maar is toch niet gelukt, ondanks dat ik er een paar uur mee bezig ben geweest. Daarom toch nog een enkele vraag: 1. In het artikel over Rosa Glaser dat al in Wikipedia bestaat staat een apart sjabloon voor bronnen, noten en referenties. Daarin staan 2 bronnen genoemd. Ik heb geprobeerd daar meer bronnen aan toe te voegen maar wat ik ook deed of las, het is mij niet gelukt. Wat moet ik doen om in dat al bestaande bronnensjabloon bronnen toe te voegen en die doorlopend te nummeren? 2. Bij het sjabloon met algemene informatie over Roosje heb ik getracht een foto van haar in te voegen. Ook dat is mij niet gelukt. Wat ik ook deed ik vond geen ruimte om een opgehaalde foto in te plakken. Hoe dat aan te pakken?

Vandaag heb me vanwege bovenstaande maar beperkt om het al bestaande korte artikeltje enkele feitelijke gegevens over Roosje te updaten en een enkele feitelijke onjuistheid te wijzigen Alvast enorm bedankt voor je moeite en met vriendelijke groet,Doberran (overleg) 13 mrt 2021 18:17 (CET)Reageren

Dag Doberran (en Netraam), naar aanleiding van de recente toevoeging aan Roosje Glaser wilde ik inderdaad even iets opmerken over bronvermelding. Uitleg daarover staat op deze pagina, misschien daar je er dan al uitkomt?
Wat de afbeelding betreft: is die reeds op Wikimedia Commons beschikbaar? Mvg, Encycloon (overleg) 19 mrt 2021 10:47 (CET)Reageren

Dank voor je toelichting. Ik heb alles gelezen en herlezen maar kom er domweg niet uit. In het reeds bestaande artikel wordt gebruik gemaakt van het sjabloon Appendix. in dat sjabloon staan twee bronnen genoemd. Genummerd 1 en 2. Ik wil daar meerdere bronnen aan toevoegen genummerd 3, 4, enz. Als ik naar het sjabloon toe ga dan komt de tekst 'Bewerken'. Als ik daarin dan inhoud toevoeg dan worden de bestaande twee bronnen verwijderd. Ook telt de nummering niet automatisch verder. Wat moet ik doen om binnen het bestaande artikel en sjabloon bronnen toe te voegen? Alvast bedankt.

Nee, ik heb nog geen foto's in Commons geupload. Moet ik nog doen en uitzoeken hoe dat gaat. Dank voor het meedenken Doberran (overleg) 19 mrt 2021 12:11 (CET)Reageren

Bronvermelding[brontekst bewerken]

Die manier werkt inderdaad niet helemaal. Klopt het dat je de visuele tekstverwerker gebruikt? De werkwijze is dan als volgt:
  • Ga naar de zin in het artikel zelf.
  • Klik in het bewerkingsmenu op "Referentie".
  • Op die manier kan een voetnoot worden toegevoegd
Als je dit voorbeeld:
Tekst.[1] Nog een tekst.[2]
In de broncode bekijkt, zie je dat dit automatisch in het sjabloon verschijnt. Een uitlegfilmpje in het Engels (maar verder wel volgens hetzelfde principe) staat hier. Encycloon (overleg) 19 mrt 2021 12:26 (CET)Reageren

Dank voor snelle antwoord. Het gaat niet om voetnoten bij een bepaalde zin in artikel maar om bronnen die bij het hele artikel horen. Daarom ga ik in het artikel naar de Appendix noten en bronnen die ik wil bewerken en kom dan niet verder met het daarbinnen toevoegen van aanvullende bronnen. Heb je nog een tip voor mij hoe dat wel kan Doberran (overleg) 19 mrt 2021 12:33 (CET)Reageren

In de visuele tekstverwerker heb ik dat eerlijk gezegd nog nooit gedaan, maar volgens mij is het nu gelukt. Als je weer op het appendix-sjabloon op 'Bewerken' klikt, kun je op de plaats van "Algemene bron" verdere bronnen toevoegen. Je moet {{References}} dan wel laten staan zodat de voetnoten weergegeven blijven worden. Encycloon (overleg) 19 mrt 2021 12:41 (CET)Reageren

Bijna gelukt maat toch net niet. In visuele tekstverwerker heb ik op het Appendix sjabloon op 'bewerken 'geklikt Bij 'algemene bron' heb ik toegevoegd een nieuwe bron (en 'referenties' laten staan). vervolgens op 'wijzigingen opslaan'. De eerste twee bronnen in het sjabloon werden dan vervangen door de nieuwe tekst. Aldus werd alleen de nieuwe bron als bron genoemd, zonder nummering en voorafgaande tekst 'algemene bron' Wat kan ik nog meer proberen. Alvast dank voor je gewaardeerde aanwijzingen Doberran (overleg) 19 mrt 2021 14:01 (CET)Reageren

Ik heb het even getest: dat lijkt een tijdelijke technische fout te zijn tijdens het bewerken. Je kunt negeren dat de voetnoten wegvallen, voeg eerst de andere bronnen maar toe middels "Wijzigingen publiceren". Als er dan weer iets fout gaat kan ik dat hopelijk ook wel oplossen. Encycloon (overleg) 19 mrt 2021 14:14 (CET)Reageren

Ik heb de bronnen toegevoegd en gepubliceerd maar het staat er niet goed in. Ik ben er al langer mee bezig geweest maar wat ik ook doe, het lukt me niet. Ook nummeren de bronnen niet automatisch door. Kan jij de bronnen bij het artikel eventueel ordenen waarbij de eerste toegevoegde bron nr 3 in de volgorde zou moeten krijgen. Als je dat zou willen doen is dat super!! met hartelijke dank van een ietwat onbeholpen en voor het eerst op Wikipedia werkende schrijver van artikel Doberran (overleg) 20 mrt 2021 16:20 (CET)Reageren

Ik heb het wat aangepast, wat vind je van de huidige versie?
Overigens weet ik niet zeker of alle bronnen meerwaarde hebben, misschien kan dat beperkt worden. Niet iedere recensie van het boek hoeft vermeld te worden bijvoorbeeld, het onderwerp van dit artikel is in de eerste plaats Roosje Glaser zelf. Encycloon (overleg) 20 mrt 2021 16:34 (CET)Reageren

Het ziet er zo prima uit. Dank je. Ik zal nog een keer kritisch door de bronnen lopen en kijken wat alsnog weg kan. Deze bronnen zijn overigens al een selectie uit meer, maar terzijde. Ik ga nu eerst proberen om komende dagen een foto toe te voegen via Commons. Nogmaals dank en goed weekend Doberran (overleg) 20 mrt 2021 17:06 (CET)Reageren

Voortgang coaching[brontekst bewerken]

Hallo Doberran,

In de afgelopen drie maanden hebben we je helaas niet meer gezien op wikipedia. Ik hoop dat het goed met je gaat.

Ben je van plan om weer bij te gaan dragen (hoeft natuurlijk niet met zo'n excelente uitgebreide bijdrage als Roosje Glaser te zijn)?

Als ik in de komende weken niets van je hoor, dan schort ik het coachingsprogramma tijdelijk op.

Vriendelijke groet, netraaM27 jun 2021 21:58 (CEST)Reageren


Dag Netraam,

Wat aardig dat je vraagt hoe het gaat. Het gaat mij goed. Afgelopen tijd met ik onder meer druk geweest met het opzetten van een tentoonstelling over Roosje in Duitsland, stadje Stendal( voormalig DDR) en daarna komt die in Braunschweig. Ook heb ik het artikel vertaald in Duits en Engels. Dat gecheckt door native speakers. Die 2 artikelen zijn net gereed en ik wil die graag op Wikipedia plaatsen. Daarna ga ik er fotos aan toevoegen. Inmiddels uitgezocht welk ik daarvoor kan gebruiken op Wikipedia.

Zou je me willen helpen om de artikelen in Duits en Engels op Wikipedia te plaatsen. Ik kan de artikelen op mijn kladblok plaatsten zodat je er over kan beschikken. Zou mooi zijn als je me kan helpen want op alle instructies op Wiki en gegoogelde adviezen van gebruiukers kom er namelijk niet uit. Ook begrijp ik niet hoe je een koppeling aanbrengt tussen de artikelen in de verschillende talen ( NL, Duits en Engels)

Graag hoor ik van je een wens je goed weekend Doberran (overleg) 2 jul 2021 17:13 (CEST)Reageren

Hallo Doberran,
Goed om te horen dat je zo actief bent geweest met het artikel, dat doet me deugd!
Ik heb niet zoveel ervaring op de engelstalige en de duitstalige wikipedias, en ik ben daar natuurlijk ook geen coach. Ik kan je dus niet zo heel goed helpen, maar ik vermoed dat het plaatsen van een artikel vanaf je kladblok daar net zo gaat als op de nederlandstalige wikipedia.
Heb je links naar de kladblokken daar?
vr gr, netraaM4 jul 2021 21:19 (CEST)Reageren

Dag Netraam,

Ik heb de artikelen in het Engels en Duits op mijn kladblok gezet. IK heb het zo gedaan dat per paragraaf je eerst de NL tekst leest, daarna de Engelse en vervolgens de Duitse. Onder de paragraaf 'externe links' heb ik ook de paragrafen 'bronnen' en 'literatuur' geschoven. Jij hebt voor mij het artikel in het Nederlands gepubliceerd. Het zou geweldig zijn als je dat ook voor Engels en Duits zou willen doen. Zodra ze op Wiki staan dan ga ik de fotos toevoegen die toegevoegd mogen worden. Ik heb die al geselecteerd. Kan je uit de voeten op de manier waarop ik het op het kladblok heb gezet? Ik hoor graag van je hartelijke groet,Doberran (overleg) 5 jul 2021 17:48 (CEST)Reageren

Probeer het eerst zelf eens. Niet alleen is het handig voor de toekomst als je het zelf kunt, qua "copyright" is het ook beter.
1) ga naar de wikipedia waar je de tekst wilt publiceren
2) tik helemaal rechts bovenin, in het zoekveld, "Roosje Glaser". Alsof je het artikel zoekt, ook al bestaat het nog niet
3) Je komt op een pagina waar op staat dat het artikel nog niet bestaat. Ergens bovenaan op die pagina staat de tekst "pagina "Roosje Glaser" aanmaken (maar dan in het Duits of Engels). Klik op de (rode) woorden "Roosje Glaser".
4) Je komt nu op een pagina met een bewerkingsveld. Dit heb je eerder gezien. In dat veld plaats je de tekst die je wilt publiceren.
5) Sla de pagina op
6) Presto
Lukt het echt niet, of kom je in het hele proces een probleempje tegen waar ik je bij kan helpen, laat het me even weten. Ik ben de komende dagen wat verminderd aanwezig, maar als ik een vraag zie, dan kom ik bij je terug.
Succes! - netraaM5 jul 2021 20:41 (CEST)Reageren

Beste Netraam,

Dank voor je instructies. Ik ben gaan zoeken in Engelse Wiki en Duitse Wiki. Bij stap 3 blijf ik steken want ik zie nergens rechtsboven 'pagina Roosje Glaser' aanmaken, dus kom niet verder en kan niet beginnen met artikel op kladblok. Wellicht zie ik iets over hoofd. Kan je me over drempel helpen? Alvast bedankt,Doberran (overleg) 6 jul 2021 10:42 (CEST)Reageren

Hallo Doberran,
Ik heb stap 3 allicht niet goed verwoord. Deze tekst staat daar niet rechtsbovenaan de pagina, maar middenop, waar normaal gesproken de tekst van het artikel zou staan.
Excuses voor het late reageren, ik ben op reis.
Ik hoop dat het nu wel lukt! - netraaM9 jul 2021 14:04 (CEST)Reageren