Overleg gebruiker:Frankonwiki

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door Frankonwiki in het onderwerp De eerste correcties, nu de referenties
Welkom op Wikipedia, Frankonwiki! Om te beginnen

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen.

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.158.442 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en beantwoordt. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een bericht voor iemand anders achterlaten, dan doe je dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afb.) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".


De vijf zuilen
Verken Wikipedia
Een overzicht van hulppagina's
Jargon en afkortingen
Aan de slag
Coachingsprogramma
De snelcursus
Bronvermelding

Technisch gedoe[brontekst bewerken]

Hallo Frankonwiki,

Je hebt misschien wat meldingen langs zien komen over berichten over en op je overlegpagina (OP). Deels worden die veroorzaakt doordat ik iets had hernoemd. Desgewenst wil ik het wel uitleggen. Dat wou ik eerst even duidelijk maken. Als je vragen of opmerkingen hebt over mijn acties, kun je die hieronder plaatsen, ik zie dat dan via mijn Volglijst. Voor deze en andere vragen kun je ook op de Helpdesk terecht.

Verder: misschien kom ik nog met opmerkingen over de inhoud en opmaak je Kladblok, daar maak ik dan een apart kopje voor.

Groet  →bertux 30 aug 2022 12:24 (CEST)Reageren

Kladblok: subjectieve kwalificaties[brontekst bewerken]

Subjectieve kwalificaties, zowel positieve als negatieve, moeten bebrond worden. Dat wil zeggen dat een secundaire, onafhankelijke, gezaghebbende bron die termen gebruikt moet hebben en dat die bronnen in het artikel of op de bijbehorende overlegpagina genoemd moeten worden. Bij minder bekende schilders en ondernemers zoals Han Perier zijn die bronnen er gewoonlijk niet. In afwachting van bronnen zal ik in je kladblok dus schrappen: bloeiende; turbulente; veelzijdigheid en misschien meer.

Groet  →bertux 30 aug 2022 13:01 (CEST)Reageren

ah ok. Ik begrijp het. Moet daar over nadenken. Ik zou zo 1,2,3 niet weten hoe dat dan moet als een kunstschilder een turbulent verleden heeft. Alleen 'een verleden' is ook een negatieve kwalificatie. Frankonwiki (overleg) 30 aug 2022 16:29 (CEST)Reageren
Simpel: weglaten. Als er geen onafhankelijke bronnen zijn die een turbulent leven boekstaven, dan heeft diegene geen turbulent leven wat Wikipedia betreft.
Of je kunt de feiten (met onafhankelijke bronnen) aangeven waaruit de lezer zelf de conclusies kan trekken. Ik heb de wijzigingen overigens al doorgevoerd, zoals je via de linkjes in de artikelgeschiedenis kunt zien  →bertux 30 aug 2022 16:36 (CEST)Reageren

Beoordelingsnominatie Gebruiker:Frankonwiki/Kladblok[brontekst bewerken]

Hallo Frankonwiki,

Zoals aangekondigd op de Helpdesk heb ik je artikel over Han Perier ter beoordeling voorgelegd aan de Wikipedia-gemeenschap. Op de Beoordelingspagina van vandaag kun je reageren op de de nominatie en kun je eventuele verbeteringen melden. Daar heb je 14 dagen de tijd voor, mogelijk langer.

Groet  →bertux 30 aug 2022 15:33 (CEST)Reageren

Zoals gezegd ga ik er vanuit die optiek nog eens naar kijken. Wel leerzaam, dus ook wel weer leuk Frankonwiki (overleg) 30 aug 2022 16:30 (CEST)Reageren
Op de beoordelingspagina kreeg ik kritiek dat mijn nominatie niet duidelijk genoeg onderbouwd was. Daar zit wat in. Een belangrijk punt is, dat er strenge richtlijnen zijn voor biografieën van levende personen (BLP). Ook kladblokken moeten daaraan voldoen. Als er duidelijk nog inhoudelijk werk nodig was aan de tekst had ik het misschien laten passeren, maar dat lijkt hier niet het geval. In principe moet alle belangrijke gegevens over levende personen te herleiden zijn tot een onafhankelijke bron. Ook de geboortedatum bijvoorbeeld. Zoals je gezien hebt heeft iemand daarvoor een bron gevonden en toegevoegd, gezien de titel is die misschien ook geschikt om het 'turbulente' te onderbouwden.
Verder was ik in het kopje hierboven iets te strikt: subjectieve termen hoeven niet letterlijk gebruikt te zijn door een bron; het volstaat als de kwalificatie, gezien de bronnen, onontkoombaar is  →bertux 31 aug 2022 09:40 (CEST)Reageren
Hallo Bertux. Ik zag dat het artikel van de Gooi en Eemlander is toegevoegd als bron. Daarin wordt gesproken van een turbulente carrière. Diezelfde term is ook in andere artikelen over Perier gebruikt. Die zou ik ook kunnen toevoegen als dat als onafhankelijke bron wordt beschouwd. Dat hij in de gevangenis is gaan schilderen is echter niet juist. Het is een mooie kop boven het bericht, maar helaas geromantiseerd en een van de redenen waarom Perier een wikipediapagina wil. Hij wil ook graag een juiste weergave van zijn betrokkenheid in de IRT affaire. In de gevangenis is hij weer wat gaan tekenen, wat hij vroeger ook deed. Toen de affaire enigszins bekoelde, is hij gaan schilderen en op zijn 49ste is hij daar serieus werk van gaan maken. Als ik het artikel van de Gooi- en Eenmlander toevoeg, zal ik dat moeten ontkrachten, of nuanceren, maar dan wordt het wel weer langer. Ik zal de richtlijnen bestuderen. Met vriendelijke groet. Frank 2A02:A450:DE32:1:C172:4B90:2C71:3529 31 aug 2022 11:07 (CEST)Reageren
Hallo Frank, merk wel op dat Wikipedia niet als eerste doel heeft om dingen 'recht te zetten' of te ontkrachten. Feitelijk beschrijven we de informatie die in gepubliceerde bronnen gangbaar is, en bij controverses kunnen eventueel verschillende standpunten aan bod komen. Zie met name WP:NPOV en WP:GOO. Als Perier volledig zijn eigen weergave wil geven, is het mogelijk beter om dat op zijn eigen website te doen. (Dit ter overweging.) Mvg, Encycloon (overleg) 31 aug 2022 11:40 (CEST)Reageren
Je staat voor een lastige taak! Je merkt dat de collega's intensief meekijken en becommentariëren (zie bijvoorbeeld de Beoordelingspagina voor je artikel) en dat kan wel eens irritant zijn, maar daar zul je het beste van moeten maken. Ik raad je aan proactief te zijn en bij twijfel steeds hulp in te roepen.
Een ander punt: ik ga er maar van uit dat je Frankonwiki bent. Als je inlogt krijg je vanzelf meldingen via je Volglijst. Met de ster bovenaan kun je elke pagina op je volglijst zetten: je kladblok, de beoordelingspagina en de Helpdesk bijvoorbeeld. Via de Voorkeuren kun je een mailadres opgeven waar je mailtjes kunt krijgen wanneer pagina's op je Volglijst gewijzigd worden. Vooral de Helpdesk geeft wel wat ruis, omdat je van alles wat daar gebeurt bericht krijgt. Je kunt aangeven hoe vaak die mails moeten komen, maar ik kan zo gauw niet vinden hoe.
In plaats daarvan kun je wel een abonnement nemen op specifieke berichten, maar bij mijn weten kun je daar weer geen mails van krijgen, bij die optie moet je dus even ingelogd op Wikipedia komen. Succes met je werk!  →bertux 31 aug 2022 11:40 (CEST)Reageren
Beste Bertux en collega's. Heb in kladblok wat aan het artikel geschaafd nav div. commentaren en nog wat bronnen toegevoegd. Met dit laatste hoop ik dat het duidelijk is, dat deze tekst geheel gebaseerd is op bronnen. Ik hoop dat dit wat meer in de richting komt van de vereisten. Mocht dat zo zijn, dan rest nog het probleem met de opmaak. Met vriendelijke groet. Frank Frankonwiki (overleg) 26 sep 2022 12:27 (CEST)Reageren
Geheel gebaseerd op bronnen is iets te sterk uitgedrukt, ik zie geen bronnen voor een stamboom van Christoffel Plantijn naar Han Perier. Eentje voor het introuwen bij de Plantijns heb ik toegevoegd.
Op zich wel interessant: Magdalena Beys, een dochter van Magdalena Plantin, schrijft dat Adriaen Perier zowel haar schoonvader als haar zwager is: (Geslagtlyste der nakomelingen van den vermaerden Christoffel Plantin, pdf-pagina 267, boekpagina 262). Maar na 1602 wordt er geen Perier of Périer meer genoemd in dat boek uit 1858. Het is niet bekend of zij kinderen had: Van hun overleyden vind men niets aengeteekend; nog ook niet of zy kinderen gehad hebben.
Dat laat een hiaat van vierhonderd jaar na een verbintenis van slechts drie jaar waar we amper iets van weten. Mijns inziens moet de familie Plantijn hier dus niet genoemd worden. De stamboom lijkt toch al vooral de ijdelheid van je opdrachtgever te dienen.
Ik heb dus weer een paar correct opgemaakte noten toegevoegd, dat moet voldoende zijn om het verder zelf te doen: plaats de cursor achter de tekst die een bron nodig heeft, klik op Referentie en vul een url, ISBN of doi in en klik op invoegen; zelfs een titel of auteur werkt soms. Gebruik WorldCat om ISBN's en de juiste schrijfwijze van titels en auteurs te achterhalen.
Succes!  →bertux 26 sep 2022 14:46 (CEST)Reageren
Oh, en dat iemand zo naïef is dat hij pas bij zijn arrestatie ontdekt dat hij al vier jaar in de onderwereld zit is niet te bewijzen, behalve met een uitspraak van de rechter. Het is volkomen ongeloofwaardig, ik zal het weghalen.  →bertux 26 sep 2022 14:59 (CEST)Reageren
Ha Bertux. Dat was ook precies de uitspraak van de rechter. Hem werd naïviteit verweten, maar hij werd wel vrijgesproken. Frankonwiki (overleg) 26 sep 2022 17:09 (CEST)Reageren
TBV het hiaat van 400 jaar heb ik als bron toegevoegd de artikelen die Henk van Hees en consorten hebben geschreven over de familie perier, in het historisch kwartaalblad. Het is in Eemnes een bekende familienaam en zodoende heeft Van Hees uitgeplozen wat de voorgeschiedenis was, waarbij hij zich ook heeft verdiept in boekhandelaren op het Binnenhof. Ik had eerder zijn bronnen vermeld, maar die heb ik weer verwijderd. Die bronnen staan namelijk weer vermeld in zijn werk. Frankonwiki (overleg) 26 sep 2022 17:27 (CEST)Reageren
Dat Adrien Perier familie (in 1596) trouwde met dochter Magdalena van Christophe Plantin is op het web te vinden. Bijv: https://www.dbnl.org/tekst/voet004gold01_01/voet004gold01_01_0004.php
Dat Adriens zoon Simon in Den Haag terechtkwam, had ongetwijfeld te maken met het eerste huwelijk van Adrien Perier, met een dame uit Den Haag (en mogelijk ook met zijn calvinistische geloof). Zo weten we hoe deze Franse achternaam in Nederland terechtkomt.
Daarna komt de familie in Eemnes terecht. Han Perier, met zijn calvinistische achtergrond gaat in Laren naar de school met de bijbel, rebelleert in zijn puberteit, wat in lijn is met de opkomst van de jongerencultuur in de zestiger jaren en komt op later voor zijn werk in Parijs, waar hij zich thuisvoelt en inspiratie opdoet voor zijn carriere in de horeca inrichting.
Ik heb natuurlijk geen verstand van encyclopedieën schrijven, maar ik vind het wel een mooie levensloop waarin nogal wat paralellen te vinden zijn met zijn herkomst. Zijn grootvader werd onterfd vanwege overmatig drankgebruik en Perier heeft er in zijn jongere jaren ook een handje van. Frankonwiki (overleg) 3 okt 2022 12:05 (CEST)Reageren
Beste wikivrienden. Ik heb het hele document nog eens nagelopen en de huidige versie in kladblok zou dan voldoen aan de opmerkingen en kritiek op eerdere versies. De door Bertux bijgevoegde stamboom van Cristoffel Plantijn kan ik niet vinden, maar heb wel een andere stamboom gevonden, bron 3. Wat tekst betreft zou het nu dus in orde moeten zijn, Graag hoor ik van jullie of jullie het daar mee eens zijn.
De opmaak gaat me echter absoluut niet lukken. Ik ken de codes niet en ben hier ook niet handig in. Is er bij jullie iemand die dit zou willen en kunnen doen?
Wat de illustraties betreft, waarvan ik ook niet begrijp hoe die bij het artikel kunnen, heb ik een portretfoto van Perier, een illustratie van de lyckdichten uit het gemeentearchief den haag waar de naam van Pieter Perier op staat (ik geloof dat dit dan via wikicommons moet of zo, maar ook dat is me te ingewikkeld), een foto van Perier als jongeling uit 1967 en een foto van een van zijn werken, cinqueterre. Frankonwiki (overleg) 17 okt 2022 12:46 (CEST)Reageren
Foto's kun je aanbieden via Wikipedia:Wikiportret. Voor de codes heb je uitvoerig uitleg gehad, als je met een tekstverwerker kunt werken zou dat geen probleem moeten zijn; klik gewoon eens alle onderdelen van de werkbalk aan, voor de veiligheid doe je dat in een oefentekst in je kladruimte. Ik ga er in elk geval niet meer mee aan de slag, je kunt op de Help:Helpdesk vragen of iemand dat wil. Anders op hoop van zegen publiceren  →bertux 17 okt 2022 13:03 (CEST)Reageren

De eerste correcties, nu de referenties[brontekst bewerken]

Hallo @Frankonwiki, Ik heb een aantal veranderingen aangebracht in jouw kladblokartikel over Han Perier. De wijzigingen kan je, zo veel mogelijk onderscheiden, zien in de Geschiedenis van de pagina. Ik ben gestopt met de referenties, hoop dat jij de resterende wil oppakken, gebruik makend van de nu gegevenvoorbeelden. Daarbij speelt ook mee dat ik een beetje in verwarring raakte door je lijst referenties. Twee waren al omgezet naar een meer gebruikelijke vorm, maar er stonden er nog tien. In het artikel zelf verwees je naar zeven referenties, dus ik hoop dat ik de goede referenties op de goede plek heb gezet (ik heb zelf deze bronnen niet bij de hand). Mocht je er echt niet uitkomen, geef dan duidelijk aan welke bron waar gebruikt wordt, dan zet ik ze er alsnog op de goede wijze voor je in. Mocht je meerdere keren willen verwijzen naar dezelfde bron, gebruik dan <ref name="iets dat de referentie verduidelijkt">{{Citeer web|...}}</ref> bij de eerste keer, en <ref name="iets dat de referentie verduidelijkt" /> bij de volgende keren.

Mocht je verdere vragen hebben, stel ze gerust!

Met vriendelijke groeten, RonnieV (overleg) 26 okt 2022 15:37 (CEST)Reageren

Beste Ronnie V. Dat is een prettige verrassing. Ik heb die bronnen nagelopen en aangepast. Onderaan de bronnenlijst staat wat er nog anders moet, maar ik durf daar niet zelf aan te prutsen, want ik weet niet wat er gebeurt met de nummering als ik dat zelf doe; afgezien nog van het feit dat ik dit nog helemaal niet in de vingers heb. De foto's oploaden zal ik proberen, nadat ik de auteursrechten nogmaals check bij de kunstenaar en hem meteen ook vraag wat hij vindt van alle aanpassingen in de tekst die in de loop van dit proces hebben plaatsgevonden. Mijn dank is groot, voor jouw hulp en die van Bertux. Met vriendelijke groet. Frankonwiki Frankonwiki (overleg) 31 okt 2022 12:14 (CET)Reageren
Beste wikipedia. Heb nog wat veranderd aan de pagina, maar lukt niet om de bronnen ook onderaan de lijst te krijgen. Misschien omdat ik iets verkeerd heb gedaan. Daarnaast zijn de foto's voor het artikel geüpload, maar hoe moeten die daar in? De illustratie van Magdalena Plantin, kan worden doorgelinkt, maar hoeft niet op deze wikipedia pagina. In afwachting van een reactie. Met vr. groet. Frankonwiki Frankonwiki (overleg) 21 nov 2022 11:36 (CET)Reageren
Beste Helpdesk
Volgens mij is de kladversie klaar en kan het artikel eindelijk naar wikipedia. Wat is de route om dat te bewerkstelligen? Met vr. groet. Frankonwiki Frankonwiki (overleg) 16 jan 2023 11:43 (CET)Reageren