Overleg gebruiker:Hnberg

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Neushorn in het onderwerp reactie
Hallo Hnberg, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.777 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Met vriendelijke groet, MoiraMoira overleg 1 sep 2007 20:03 (CEST)Reageren

Zorgverzekering[brontekst bewerken]

Simon,

In de eerste plaats zou ik graag zien dat de Nederlander de juiste indruk krijgt over hoe het gesteld is met de verzekerden in het buitenland. In de tweede plaats emigreren er zo'n 130.000 mensen per jaar. Die zouden geheel op het verkeerde been worden gezet als ze op deze info een beslissing zouden baseren.

Zeker is dat velen die al vóór 1 januari 2006 geëmigreerd zijn met een mooie particuliere verzekering dit niet zouden hebben gedaan als toen ook al de huidige wetgeving zou hebben gegolden. Uit mijn beperkte Nederlandse kennissenkring alhier is ook al 30% terug gegaan naar Nederland vanwege de nieuwe ZVW, omdat goede zorg onbetaalbaar werd of niet meer toegankelijk. Dit zal ongetwijfeld alleen gelden voor de landen waar de Sociale zorg ruim onvoldoende is. Maar dat zijn er nog al wat. Spanje, Ierland, de nieuwe EU landen etc.

Gevolg van de ZVW was n.l. dat de Nederlandse verzekeraars geen acceptatieplicht meer hebben voor Nederderlanders in het buitenland. Bijna alle verzekeraars maakten daarvan gebruik door polissen op te zeggen of premies te verdubbelen of verdrievoudigen. Buitenlandse verzekeraars verzekeren doorgaans géén ouderen en sluiten bestaande kwalen uit van de polis. Gelukkig zijn er enkele verzekeraars die zich netjes hebben gedragen tot nu toe (beperkte verhoging van premies). Maar hoe lang kunnen ze dat volhouden gezien het feit dat ze géén toegang hebben tot het vereveningsfonds voor de buiten Nederlander? Een fonds dat wél wordt gevuld door deze zelfde mensen? Wat deze mensen in dit fonds stoppen wordt gebruikt voor betalingen aan het buitenland, het geld dat niet wordt betaald aan het buitenland omdat een individu géén gebruik wenst te maken van het woonlandpakket wordt aangewend voor de zorg in Nederland, waar de betaler van de bijdrage géén gebruik van mag maken.

In het vervolg heb ik wat correspondentie geplaatst met het CVZ waaruit blijkt dat men niet verplicht is zich in te schrijven in het buitenland maar wel verplicht is te betalen. De overheid gaat er gewoon van uit dat je het recht hebt en er dus wel eens gebruik van zult maken. M.a.w. men beschouwt gewoon iedereen in het buitenland als onderduikers die niets willen betalen en zorg zullen inroepen als dat nodig is. Alle mensen die hun leven lang keurig verzekerd zijn geweest en dat willen blijven worden gewoon over een kam geschoren met Nederlanders die zich niet verzekeren.

Zoals ik al stelde is het niet een handjevol mensen in Spanje die in verzet zijn. Het verzet begon in Frankrijk. Daar is men geloof ik redelijk tevreden met de zorg, maar men wilde de AWBZ premie uit de bijdrage omdat er in Frankrijk geen AWBZ voorzieningen in het pakket zitten. Er is daar een grote club. Spanje volgde vanwege de slechte kwaliteit van de staatszorg.Hier is waarschijnlijk de grootste club. Belgié doet ook volop mee. Een van de aanstichters daar is Frans Andriessen, voormalig minister, Europees commisaris etc. Begië kent hoge eigen bijdragen en men heeft naast de mutualiteit ook een hospitalisatie verzekering nodig die ook weer niet toegankelijk schijnt te zijn voor ouderen en/of mensen met bestaande kwalen. Er is daar ook een levendige, vrij grote club. Al deze verenigingen hebben zich verenigd in de stichting SBNGB, die de processen in Nederland voert met als advocaten DeBrouw,Westbroek etc. Dit zéér gerenomeerde kantoor zou zich niet lenen voor uitzichtloze zaken.

de oorsronkelijke discussie.[brontekst bewerken]

Ik zag je toevoegingen aan dit artikel. Ik heb ze al twee keer teruggedraaid. Een toelichting:


eerste punt[brontekst bewerken]

  • In de (vele) landen waar de Nederlandse emigrant de vrijheid heeft om zich niet in te schrijven bij een locale verzekeraar hebben velen dat NIET gedaan omdat men geen keuze heeft van verzekeraar. Dat wordt automatisch de staatszorg die vaak vér onder de maat is en waar vrije keuze van huisarts, specialist of ziekenhuis niet bestaat.

Sorry, maar dit klopt gewoon niet. In een aantal landen is het wettelijk pakket juist veel uitgebreider dan in Nederland, zijn er honderden verzekeraars waar men zich aan kan melden en is er volledige vrijheid van zorgverlener. Ik heb de indruk dat je op Spanje doelt waar e.e.a. inderdaad niet best is geregeld. Spanje staat niet gelijk aan de rest van de EER.

Was inderdaad wat op Spanje gericht, waar de zorg van onvoldoende kwaliteit is. Maar er kunnen andere redenen zijn, zoals hoge eigen bijdragen en veel lagere dekking in België. Hoofdzaak is dat vele mensen zich niet locaal hebben ingeschreven.


tweede punt[brontekst bewerken]

  • Deze mensen hebben dus gekozen voor het NIET vrijwillig verzekeren voor het woonlandpakket. En hoewel gezegd wordt dat mensen die gebruik maken van het woonlandpakket een bijdrage aan het CVZ betalen, heeft het CVZ de vrijheid genomen om ook van de mensen die zich NIET hebben ingeschreven voor het woonlandpakket de bijdrage te heffen. Dat druist dus in tegen wat men zelf schreef en tegen de afspraken met de woonlanden. Het betekent ook dat CVZ voor deze mensen NIETS aan het woonland hoeft te betalen.
    • Ik heb nog nooit gehoord dat het CVZ zomaar bijdragen int van onverzekerden. Een beetje vreemd verhaal. Heb je iets van een onderzoek waar dit uit blijkt? Met bronvermelding kan er prima een stukje worden vermeld.

reactie: Berichtwisseling met CVZ[brontekst bewerken]

EERSTE BERICHT AAN CVZ: EEN EENVOUDIGE VRAAG.



Oorspronkelijk bericht-----

Van: hnberg@v5106.drago.net [1] Verzonden: dinsdag 1 mei 2007 15:00 Aan: buitenland Onderwerp: Reactie op website buitenland: anders

Naam afzender: H.N. Berg Geboortedatum: 09-08-1939 Registratienummer: 390809BERG E-mailadres afzender: hnberg@v5106.drago.net Telefoonnummer afzender: 0034-966895408

Bericht afzender:

L.S.

Mijn echtgenote ontving enige weken geleden een brief waarin haar werd aangeraden om zich bij het locale ziekenfonds in te schrijven met haar E-121 formulier. Zelf heb ik zo'n brief niet ontvangen, hoewel ik ook niet sta ingeschreven bij deze instelling. Dit maakt mij bezorgd en doet mij vermoeden dat ik geregistreerd sta als ingeschreven met E-121.

Kunt U mij even geruststellen a.u.b. en mij mededelen dat mijn zorgongegrond is? Mocht het zo zijn dat Uw administratie vermeld dat ik mij wel heb ingeschreven bij, wilt U dat dan s.v.p. veranderen?

De situatie is zo dat wij ons beiden NIET hebben ingeschreven met het E-121 formulier en dat we ook geenszins het plan hebben dat te doen.

Bij Voorbaat dank.

H.N. Berg, La Nucia, Spanje


EERSTE ANTWOORD VAN CVZ: Kletsverhaal in een poging om de argeloze vragensteller wéér (voor de zoveelste maal) op het verkeerde been te zetten.


Geachte heer Berg,

Het is helaas niet mogelijk om geen gebruik te maken van de Nederlandse Zorgverzekeringswet. Het betreft hier immers een verzekeringsplicht en geen keuze. Wij verzoeken u derhalve het E121 formulier alsnog bij een Spaanse verzekeraar in tedienen.

Als u zich naast deze verplicht verzekering particulier wenst te verzekeren staat u hier geheel vrij in. Deze extra kosten vallen uiteraard voor uw eigen rekening.

Als u na het raadplegen van deze informatie toch nog vragen heeft, dan kunt u per telefoon contact opnemen met ons telefoonteam. Dat is op werkdagen van 09.00 tot 17.30 uur bereikbaar onder telefoonnummer 00 31 - 10 - 428 9551. Uitsluitend vragen in de Nederlandse en Engelse taal kunnen telefonisch behandeld worden.

Met vriendelijke groet,

D. Everse Het College voor zorgverzekeringen/UIJ



TWEEDE BERICHT AAN CVZ: BEN NIET ARGELOOS



Oorspronkelijk bericht-----

Van: H.N.Berg [2] Verzonden: woensdag 2 mei 2007 11:51 Aan: buitenland Onderwerp: RE: Reactie op website buitenland: anders t.a.v. D.Everse

Registratienummer: 390809BERG

Geachte heer/mevr. D.Everse

Óf U probeert de klant weer eens bewust verkeerde informatie te geven (al of niet daartoe aangezet van hogerhand), óf U bent verkeerd voorgelicht. Het is wel degelijk mogelijk om géén gebruik te maken van het ziekenfonds in Spanje! Om wél daarvan gebruik te maken moet men eerst inschrijven met het E-121 formulier. Maar Spanje verplicht mij niet om dat te doen (Spanje eist alleen een bewijs van verzekering en dat heb ik bij een goede particuliere maatschappij), en Nederland kan mij daar niet toe verplichten. Ik heb zelfs een brief van die strekking van Uw hoofdman J. Luursema.

Het is duidelijk dat er bronnen zijn in Nederland die mij dwingen om mezelf in te schrijven bij het CVZ en uit hoofde daarvan inhoudingen plegen op mijn inkomen. Let wél ik schrijf hier bewust dwingen, want de wet zegt met zoveel woorden dat verplicht verzekerd zijn voor de ZVW zij die een AWBZ verzekering hebben en die is ons in het buitenland ontnomen. Gaarne zou ik, net als U, verplicht verzekerd zijn, met de daarbij behorende vrije keuze van artsen en ziekenhuizen, en eventueel later recht op AWBZ vergoedingen als dat nodig is. Maar helaas werpt een E-121 formulier mij terug naar volkomen ontoereikende en overvolle ziekenfonds voorzieningen. Daar pas ik voor dus schrijf ik mezelf niet in! Ik richtte mijn schrijven ook niet tegen de dwang om ingeschreven te staan bij het CVZ, want daar kunt U ook niets aan doen.

Het zal u bekend zijn dat er hele volksstammen processen voeren tegen deze dwang. Die gaan wij winnen en CVZ zal t.z.t. alle inhoudingen moeten gaan terugstorten. Daarbij zal men zeker vertellen dat inhoudingen waar prestaties tegenover stonden niet worden teruggestort. Volgens artikel 33 van verordening 1408/71 mag ingehouden worden voor zo ver daar prestaties tegenover stonden. En als men niet ingeschreven staat met een E-121 formulier dan kunnen er geen prestaties tegenover staan.

Ik verzoek U in het licht van bovenstaande mijn oorspronkelijke vraag te beantwoorden.

Met vriendelijke groeten,

H.N. Berg


TWEEDE ANTWOORD CVZ: JA, het woonlandpakket is vrijwillig EN ook als U daar géén gebruik van maakt zult ge bijdrage betalen. Q.E.D. Dit lijkt me het bewijs.


From: "buitenland" <buitenland@cvz.nl> Subject: RE: Reactie op website buitenland: anders t.a.v. D.Everse Date: Fri, May 4, 2007 9:50 am To: "H.N.Berg" <hnberg@v5106.drago.net>

Registratienummer: 390809BERG

Geacht heer Berg,

Hetgeen u stelt klopt in grote lijnen. Er is voor u geen verplichting om u in te schrijven bij het INSS. Wij zijn echter wel verplicht de bijdrage in te houden ondanks de niet inschrijving, u valt immers wel onder art. 28 van de Verordening 1408/71. U blijft derhalve wel ingeschreven bij ons, doch niet als ingeschreven bij het INSS.

Als u na het raadplegen van deze informatie toch nog vragen heeft, dan kunt u per telefoon contact opnemen met ons telefoonteam. Dat is op werkdagen van 09.00 tot 17.30 uur bereikbaar onder telefoonnummer 00 31 - 10 - 428 9551. Uitsluitend vragenin de Nederlandse en Engelse taal kunnen telefonisch behandeld worden.

Met vriendelijke groet,

D. Everse Het College voor zorgverzekeringen/UIJ


derde punt[brontekst bewerken]

  • Bij de bijdrage wordt gesteld dat er een inkomensafhankelijke bijdrage wordt gevraagd. Hierbij is niet vermeld dat voor deze inkomensafhankelijke bijdrage zowel de ZVW bijdrage als de AWBZ bijdrage wordt berekend. En dat terwijl de Nederlander in het buitenland geen enkel recht heeft op Nederlandse AWBZ achtige voorzieningen (behoudens een kleine groep die daar al recht op had op 1 januari 2006). Men heeft recht op de AWBZ achtige voorzieningen zoals die bestaan in het woonland. De meeste woonlanden kennen die echter niet of nauwelijks. De verenigde Nederlanders in het buitenland hebben trouwens een eerste proces gewonnen waarbij de rechter stelde dat AWBZ bijdrage slechts mocht worden geheven voor zover daar in het woonland voorzieningen tegenover staan. De minister heeft daarna een woonlandfactor ingevoerd waardoor in de meeste landen de bijdrage is verlaagd, in enkele andere landen echter verhoogd.
    • Het artikel gaat over zorgverzekering en niet over de AWBZ.

reactie[brontekst bewerken]

Gaat inderdaad niet over AWBZ. Bovenstaande gaat dan ook vooral over de verdragsbijdrage. Duidelijk zal echter moeten zijn dat de verdragsbijdrage iets geheel anders is dan de ZVW premie. Ook de pseudo_AWBZ premie maakt hier van deel uit. De verdragsbijdrage is dus véél hoger dan de totale ZVW kosten in Nederland. Ook zou het duidelijk moeten zijn dat ondanks de ingebouwde AWBZ kosten hier géén AWBZ rechten tegenover staan zoals in Nederland.

Volledigheidshalve zou ook kunnen worden vermeld dat indien het woonland een premie heft voor de zorg, deze niet mag worden geheven van een verdragsgerechtigde. Meerdere woonlanden heffen echter géén premie omdat ze de zorg uit de belastingopbrengsten betalen. De emigrant betaalt daar dus via zijn inkomstenbelasting ook nog eens voor de zorg, dubbel betalen dus: CVZ en via belasting.


Simon(neushorn) 2 sep 2007 15:46 (CEST)Reageren