Overleg gebruiker:The Fly/Vroege Middeleeuwen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door The Fly in het onderwerp Wat te doen?

enkele kritische opmerkingen[brontekst bewerken]

Geachte The Fly, Hartelijk dank voor uw bericht! Ik vind dit een goed initiatief. Overigens is er op heel wikipedia nog heel veel te verbeteren. Ik mag natuurlijk niet mijn eigen werk beoordelen, maar mijn eigen bijdragen vind ik niet slecht. Hoe ironisch! (zie met name Vroegmoderne Tijd) De tekst van Vroege Middeleeuwen was voor uw toevoegingen vrijwel geheel van mijn hand. Ik vind/vond dat het verval van het Romeinse Rijk daarin op een zinnige manier wordt beschreven. En ik concentreerde mij niet op gebeurtenissen, maar op de grote lijn en probeerde ook een en ander te verklaren: waardoor gebeurde er wat er gebeurde. Het was alleen nog lang niet af. Omdat ik er tamelijk ziek van ben geworden dat er nog steeds geen richtlijn is vastgesteld voor het gebruik van wel of niet de hoofdletter bij historische (en andere) periodes ben ik momenteel in staking. Ik hoop wel ooit mijn werkzaamheden te hervatten.

Waar ik tegen wil waarschuwen is uitsluitend aandacht voor politieke (en militaire) geschiedenis. Dat is mijn grootste bezwaar tegen bijna alle historische artikelen op wikipedia. Ook wil ik waarschuwen om te zeer de nadruk te leggen op West-Europa. Dit blijkt al uit een door u doorgevoerde wijziging van 'Het Romeinse Rijk in verval' in 'Val van het West-Romeinse Rijk'. Ik weet dat ik mij hier zelf ook regelmatig aan bezondig, maar waarschuw er wel voor. Misschien is het dus een idee om juist niet met het Frankische Rijk te beginnen -daar is al redelijk wat aandacht voor- maar juist voor andere gebieden: Byzantium, Engeland, Oost-Europa, Noord-Afrika, of andere deelgebieden: economie, demografie, cultuur, sociale ontwikkelingen, religie etc. Hoedt u ook voor te veel details, dat haalt het tempo uit het verhaal en zal tot gevolg hebben dat uw werk nooit afkomt. Ik kan u ook aanraden om deze versie [1] te bekijken. Zij is erg beknopt, maar daarom juist bruikbaar om als basis te gebruiken.

Ik hoop maar dat u deze kritische opmerkingen niet vervelend vindt. Ik verzeker u dat ze opbouwend bedoeld zijn. En het is altijd goed om gewoon maar ergens te beginnen; iemand zal de artikelen toch ooit moeten schrijven en het is zeker dankbaar werk. Veel succes ermee! met vriendelijke groet, S.Kroeze 21 jul 2007 19:30 (CEST)Reageren

Ik kan heel goed begrijpen wat u bedoelt. Ik zal nadenken over de door u geschreven kritische noten en proberen te wijzigen wat er te wijzigen valt.
De reden waarom ik veel politiek/militaire geschiedenis beschrijf in dit artikel, is omdat ik zo een beter beeld krijg over waar welk gebied ligt van de oude rijken/staten. Dat voelt voor mij aan als een goede basis. U heeft natuurlijk gelijk wanneer u zegt dat bijvoorbeeld de economische kanten belangrijker zijn, maar die komen nog.
Waarom ik het tot nu toe erg West-Europees hou, is omdat dit goed aansluit bij mijn studie. Mijn studie behandelt in deze tijd van het 4-jarig tracect voornamelijk de Westerse Europese geschiedenis, met uitzondering van de zijderoute, de kruistochten, het Midden-Oosten, de ontdekkingen van de Nieuwe Wereld en Modern Amerika. Als ik zoveel mogelijk onderwerpen heb behandelt die aansluiten op mijn studie, zal ik beginnen met andere delen van de wereld.
Inderdaad, ik treed veel in de details, en dat houdt enigzins mijn werk wat op. Echter, ik heb altijd het idee dat als ik belangrijke details (want alleen die zet ik erin, en niet overbodige) oversla, ik ze ook op het einde vergeet toe te voegen. Ik wil het liefst zo weinig mogelijk risico nemen :) .
Ik hoop dat de uitslag over de tijdvakken met hoofdletters schrijven in uw voordeel uitvalt, want ook ik vind het een pré dat de tijdvakken met hoofdletters worden geschreven. Het staat gewoon netter, en de begrippen omvatten de meest belangrijke onderwerpen van onze wereld: zij omvatten een heel groot arsenaal aan belangrijke onderwerpen uit de geschiedenis van onze mensheid. Echter, alleen de Duitsers schrijven belangrijke woorden met hoofdletters... Dus misschien zijn wij daarmee in de war, en hebben wij helemaal niet gelijk? Maar dit laatste betwijfel ik.The Fly 21 jul 2007 20:16 (CEST)Reageren

Wat te doen?[brontekst bewerken]

In 332 n.Chr. werden coloni - vrije boeren - en slaven erfelijk gebonden aan hun grond. Deze maatregel werd genomen om het grote arbeidstekort tegen te gaan.

Deze zin moet onder het domeinstelsel kopje 'ontwaken' komen te staan. Zij moet echter nog beter uitgewerkt en uitgelicht worden. The Fly 20 sep 2007 14:47 (CEST)Reageren