Overleg gebruiker:Vincent Fructuoso

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door MoiraMoira in het onderwerp Welkom

Slaapverlamming[brontekst bewerken]

Dag collegapsych. Goede bijdrage aan slaapverlamming. Even een intervisievraagje: kom jij dit wel eens in de praktijk tegen? En zo ja, wat doe je ermee? Groeten, Mkleen 19 sep 2008 08:53 (CEST).Reageren

Bedankt voor je compliment. Ja, ik ben het vaker tegengekomen en je kunt/hoeft er niet zoveel mee te doen. Immers, het komt vrijwel altijd voort uit slaapapneu, wat doorgaans een onschuldig kwaaltje is dat vooral bij oude mannen voorkomt. Het gebrek aan zuurstof zet het wakker worden in werking en als dan de spiertonus niet op het juiste peil is, treedt de slaapverlamming - en mogelijk de interpretatie van uittreding - op. Het gebrek aan zuurstof lost het lichaam echter zelf op door het gebruik van het zogenoemde RAS-signaal (Reticular Activating System), waarbij de hersenschors en de cortex elkaar heel snel afwisselend prikkelen en alle systemen weer worden opgestart. Kortom, het probleem lost zich vanzelf op. Wat betreft de interpretatie ervan, dat kun je bespreken. Je kunt de biologische uitleg geven. Groet, Vincent PS. Overigens is dit RAS-signaal relevant in slaaptheorie: er bestaat op Wikipedia nog geen artikel van.

Bedankt voor de info. Het staat je natuurlijk vrij om het artikel over RAS of ARAS op te starten (de engelstalige pagina is er overigens wel, mogelijk dat die als opzetje kan dienen? (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Reticular_activating_system). Groeten, Mkleen 19 sep 2008 12:00 (CEST).Reageren

Welkom[brontekst bewerken]

Hieronder een handig informatiesjabloon. Met vriendelijke groet, MoiraMoira overleg 19 sep 2008 20:29 (CEST)Reageren

Hallo Vincent Fructuoso, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.356 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".