Paprikapoeder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paprikapoeder

Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde en/of gerookte gemalen paprika’s. Dit zijn niet de bekende blokvormige rode paprika’s, maar van een speciale puntige soort die 12-15 cm lang wordt en die hun smaak alleen goed ontwikkelen in een vrij warm klimaat. Dit is vaak dezelfde soort als, maar een ander ras dan de Spaanse peper die milder van smaak is. Hoe lichter de paprika's van kleur zijn, hoe beter de kwaliteit van het poeder wordt.

Herkomst[bewerken]

Grote producenten zijn de Verenigde Staten, Hongarije en Spanje.

Soorten en smaken[bewerken]

Er zijn twee soorten paprikapoeder:

  • de milde soort – met een zoetige smaak. Dit is meestal het gewone paprikapoeder dat verkocht wordt in supermarkten.
  • de pikante soort – is pittig van smaak net als cayennepeper, alleen milder. Dit is vrijwel altijd uit Hongarije afkomstig en wordt daarom ook wel Hongaars paprikapoeder genoemd.

Soms is de pikante variant een mengsel van hoofdzakelijk gewoon paprikapoeder en een klein beetje (1%) chilipoeder (gemalen hete chilipeper)

Als het paprikapoeder te heet wordt, bijvoorbeeld door het meebakken in hete olie, dan verbranden de suikers in het poeder en wordt de smaak bitter.

Gebruik[bewerken]

Paprikapoeder wordt gebruikt als smaakmaker in zowel warme als koude gerechten, en ook voor decoratieve doeleinden. Soorten gerechten waarin paprikapoeder verwerkt wordt zijn sauzen, salades, soepen, goulash, kip-, vlees- en visgerechten, en in combinatie met bepaalde soorten groenten (zoals kool, bloemkool) en veel Mexicaanse gerechten.

Het poeder is ook een bestanddeel van bepaalde kruidenmengsels zoals chilipoeder, cajunkruiden, en Mexicaanse kruiden.

Voor decoratieve doeleinden wordt het poeder gebruikt op bijvoorbeeld gevulde eieren en slaatjes.

Voedingswaarde[bewerken]

dosering Energie Eiwitten Koolhydraten Vetten
1 eetlepel paprikapoeder 132 kJ 1,5 g 3,5 g 1,3 g
1 snufje paprikapoeder 13,2 kJ 0,15 g 0,35 g 0,13 g

Houdbaarheid[bewerken]

Paprikapoeder gaat snel in smaak achteruit. In veel keukenkastjes staat een potje paprikapoeder waarvan de inhoud alleen nog maar decoratieve waarde heeft. Vers paprikapoeder heeft een mooie tomaatrode kleur.

Omdat paprikapoeder vocht aantrekt en onder invloed van licht in kwaliteit afneemt, moet het poeder donker en droog bewaard worden. Bleek poeder (door licht) of donkerbruin poeder (door vocht) is van inferieure kwaliteit.

Bronnen