Pauline Manser

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pauline Manser
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Volledige naam Pauline Manser
Geboortedatum 2 februari 1969
Geboorteplaats Mount Gambier
Nationaliteit Vlag van Australië Australië
Lengte 181 cm
Sportieve informatie
Discipline zaal- en beachvolleybal
Olympische Spelen 2000
Portaal  Portaalicoon   Sport

Pauline Manser (Mount Gambier, 2 februari 1969) is een Australische volleybalcoach en een voormalige zaalvolleyballer en beachvolleyballer. Ze nam in die laatste discipline eenmaal deel aan de Olympische Spelen.[1]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Zaal[bewerken | brontekst bewerken]

Manser volleybalde van 1987 tot en met 1991 als passer-loper en spelverdeler voor het universiteitsteam van de University of New Mexico in de Verenigde Staten. Daarnaast speelde ze meer dan 150 interlands voor Australië.

Beach[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1997 tot en met 2000 was Manser actief als beachvolleyballer. Het eerste jaar debuteerde ze met Liane Fenwick in de FIVB World Tour. Ze deden mee aan zes Open-toernooien en kwamen daarbij tot een vijfde plaats in Marseille. Daarnaast namen ze deel aan de eerste officiële wereldkampioenschappen beachvolleybal in Los Angeles waar ze in de eerste ronde verloren van het Italiaanse duo Laura Bruschini en Annamaria Solazzi. Het daaropvolgende seizoen vormde Manser een duo met Kerri Pottharst. Ze waren actief op acht internationale toernooien en behaalden enkel toptienklasseringen. Ze wonnen zilver in Rio de Janeiro en bij de Goodwill Games in New York, beide keren achter het Braziliaanse tweetal Adriana Behar en Shelda Bede. In Dalian en Salvador behaalden ze verder respectievelijk een derde en een vierde plaats. In 1999 eindigden de twee als tweede in Acapulco en namen ze deel aan de WK in Marseille. Daar verloren ze in de tweede ronde van Yukiko Takahashi en Mika Saiki uit Japan en werden ze in de vijfde ronde van de herkansing uitgeschakeld door het Amerikaanse duo Annett Davis en Jenny Jordan.

Vervolgens wisselde Manser gedurende het seizoen van partner naar Tania Gooley met wie ze tot het einde van haar internationale beachvolleybalcarrière zou spelen. Datzelfde jaar kwamen ze bij vier toernooien tot twee negende plaatsen (Espinho en Dalian). In 2000 nam het tweetal deel aan negen toernooien in de World Tour. Ze behaalden daarbij onder meer een tweede plaats (Berlijn), twee vijfde plaatsen (Toronto en Marseille) en een zevende plaats (Gstaad). Bij de Olympische Spelen in eigen land bereikten Manser en Gooley de kwartfinale die verloren werd van Adriana en Shelda. Na afloop van de Spelen beeïndigde Manser haar sportieve loopbaan.

Coach[bewerken | brontekst bewerken]

Na haar spelerscarrière ging Manser aan de slag als coach. Ze trainde verschillende teams in de Australische competitie en was van 2010 tot en met 2014 bondscoach van de nationale ploeg nadat ze eerder assistent-trainer was geweest.

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

Kampioenschappen beach
  • 1998: Zilver Goodwill Games
  • 1999: 7e WK
  • 2000: 5e OS
FIVB World Tour
  • 1998: Zilver Rio de Janeiro Open
  • 1998: Brons Dalian Open
  • 1999: Zilver Acapulco Open
  • 2000: Zilver Berlijn Open

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]