Peter Eilander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Peter Eilander
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 20 april 1957
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) organist, dirigent, docent
Instrument(en) orgel
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Peter Eilander (Vaassen, 20 april 1957) is een Nederlands organist, dirigent en docent. Al op 10-jarige leeftijd begeleidde hij de eerste kerkdiensten. Eilander studeerde af met hoofdvak orgel en bijvak piano op het conservatorium in Zwolle.

Eilander is als concertorganist te horen in binnen- en in buitenland. Zo was hij al te horen in Amerika, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Ierland, Letland, Rusland en Spanje.[bron?] Verder is hij als vaste dirigent verbonden aan het Christelijk gemengd koor Cantate Deo in Amersfoort, Mannenkoor Higgajon in Harderwijk en Mannenkoor 'Door Eendracht Verbonden te Werkendam'.

Tevens werkt Eilander als docent verbonden bij het MOC (Muziek Onderwijs Centrum in Holten) en heeft hij een eigen lespraktijk.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Peter Eilander heeft in Frankrijk op verschillende orgels van Aristide Cavaillé-Coll van de Madeleine in Parijs, Saint Pierre in Lisieux en de Saint-Ouen in Rouen cd's opgenomen. Op deze 4 cd’s staan de 8 orgelsonates van Alexandre Guilmant, aangevuld met o.a. de Trocadéro Livraisons. Als laatste zijn er een afwisselend solo orgel-cd opgenomen op het Cavaillé-Coll orgel in de Saint-Sulpice in Parijs en een Bach-orgelcd op het Walcker-orgel in de Dom van Riga.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Eilander ontving in 1993 en 2006 de Bronzen en Zilveren medaille van de franse Société Académique Arts-Sciences-Lettres voor zijn bijzondere verdiensten en inzet voor de Franse orgelcultuur. In 2015 werd hij geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.[1]