Pianoconcert (Hanson)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pianoconcert
Componist Howard Hanson
Soort compositie pianoconcert
Gecomponeerd voor piano begeleid door orkest
Toonsoort G majeur
Opusnummer 36
Compositiedatum 1948
Première 31 december 1948
Duur 22 minuten
Oeuvre Oeuvre van Howard Hanson
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Howard Hanson componeerde zijn enige Piano Concerto in G major, Op. 36 in 1948.

Hanson componeerde eigenlijk drie pianoconcerten; Concerto da Camera, Fantasy Variations en dit werk. Alleen dit pianoconcert kent de begeleiding van een volledig orkest. Het werk is geschreven in opdracht van Serge Koussevitzky met zijn Boston Symphony Orchestra. De première werd gegeven door het BSO onder leiding van de componist zelf en pianist Rudolf Firkusny.

Dat het bij één pianoconcert is gebleven, blijkt uit het feit dat Hanson er zelf ook niet geheel tevreden over was. Tegen Firkusny zou hij gezegd hebben: "Rudy, if you think something sounds better your way, play it that way".

Het stuk is redelijk traditioneel geschreven, enerzijds in de Amerikaanse traditie van componisten als George Gershwin en Leonard Bernstein, anderzijds afgewisseld met meer romantische lyrische passages die aan Edvard Grieg doen denken. Ook gebruikt Hanson vaak asymmetrische ritmes. Het concert is al met al niet echt vernieuwend te noemen.

Delen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Lento molto e molto tranquille – Allegro deciso;
  2. Allegro feroce, molto ritmico;
  3. Andante molto espressivo;
  4. Allegro giocoso.

De compositie is geschreven ter nagedachtenis van Natalya Koussevitzky, de vrouw achter (en motor van) de befaamde dirigent.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]