Plint

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over plinten binnen gebouwen. Zie Plint (architectuur) voor plint als onderste deel van een bouwwerk, en Kast (turntoestel) voor het turntoestel.
Houten plint (links), tot aan het deurkozijn, met daar weer naast een stofdorpel onder de deur

Een plint is een op vloerhoogte tegen een wand aangebrachte lijst, die de overgang tussen vloer en wand moet vormen.

Een plint beschermt in het algemeen de wand tegen beschadigingen maar dient ook als decoratie voor de afwerking van vloer en een interieur. Bij houten vloeren (parket of laminaat) dient de plint tevens voor het afdekken van de naad tussen vloer en wand, de plint is dan ook van hout of van mdf, en is soms in een bepaald profiel gemaakt.

Er zijn ook plinten van onder andere aluminium of kunststof. Rondom tegelvloeren wordt soms een plint van dezelfde tegels, natuur- of kunststeen aangebracht. Daar waar hygiëne noodzakelijk is, zoals in grootkeukens of ziekenhuizen, wordt vaak een holle plint toegepast.

Een ander type plint is de overzet- of renovatieplint, waarbij een bestaande plint kan blijven zitten om te worden afgedekt door een renovatieplint. In holle plinten kan bekabeling worden weggewerkt voor elektriciteit, home cinema en domotica.

Bij sierplinten zijn vaak bijpassende hoekstukken en eindstukken leverbaar.

Bij de oplevering van een woning wordt de geplaatste plint wel bouwplint genoemd, welke vaak stevig bevestigd is en lastig is te verwijderen.

Een plint loopt doorgaans tot aan de deurkozijnen die tot aan de grond doorlopen. De plint behoort dan ook tot een van de laatste afwerkingen.