Plusfour

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Man in plus four. Dublin, 1932

Een plusfour (vier duimen langer dan de knickerbocker, vandaar de naam) is een over de knie vallende pofbroek die met name door mannen werd gedragen.

De plusfour raakte na ongeveer 1860 in de mode en werd gewoonlijk geassocieerd met golfers. De broek viel ongeveer 10 cm onder de knie, in de Engelse maatvoering 4 duimen, wat de verklaring is voor de naam van het kledingstuk. Ondanks de Engelse herkomst van zowel de broek als de naam, spreekt men het woord gewoonlijk op zijn Frans uit, als /ply(s)fu:r/.

De plusfour werd in de Verenigde Staten geïntroduceerd door de latere koning Eduard VIII tijdens een diplomatieke missie in 1924.

Het inmiddels uit de mode geraakte kledingstuk stond in Nederland ook wel bekend onder de minder exotische benaming drollenvanger. Een bekende drager van de plusfour is de stripfiguur Kuifje.

De plusfour werd voor de oorlog vooral gedragen als overgang van de korte broek van de lagere schoolleeftijd, naar de lange broek die omstreeks het begin van de volwassenheid werd aangetrokken.