Kuifje (personage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kuifje (Frans: Tintin) is de Nederlandstalige naam voor de fictieve hoofdpersoon in de stripserie De avonturen van Kuifje. De van oorsprong Franstalige stripserie is van de hand van de Belgische tekenaar Georges Rémi (1907-1983), die werkte onder het pseudoniem Hergé.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste aflevering van de strip verscheen op 10 januari 1929 in de wekelijkse jeugdbijlage Le Petit Vingtième van het Belgische dagblad Le Vingtième Siècle. Het eerste stripalbum is Kuifje in het land van de Sovjets. Met 142 pagina's is het volledig zwart-witte album direct het dikste album van de reeks. Na de uitgave van Tintin en Amérique (Kuifje in Amerika) nam uitgeverij Casterman de uitgave op zich. De eerste uitgaven in het Nederlands verschenen in 1946.

Ook werden enkele tekenfilms van speelfilmlengte gemaakt en korte tekenfilms gebaseerd op de albums. In de jaren zestig verschenen twee live-action-speelfilms over Kuifje, Kuifje en het geheim van het Gulden Vlies en Kuifje en de blauwe sinaasappels, in de 21ste eeuw gevolgd door de 3D-animatiefilm The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn. Daarnaast werden tal van filmstroken gemaakt voor toverlantaarn. Ook werden tassen, agenda's, enzovoort uitgebracht met afbeeldingen van de stripheld en zijn vrienden. Verder verschenen onder meer postzegels en boeken over Kuifje.

Op 22 mei 2007, Rémi's 100e geboortedag, vond in het Luxor Theater in Rotterdam de première plaats van een musical over de "onverschrokken reporter". Deze was vijf jaar eerder met veel succes in België opgevoerd, met onder andere Henk Poort in de rol van kapitein Haddock. Poort deed in de Nederlandse 'reprise' weer mee. In juli 2007 werd de musical opgevoerd in Oostende.

Van 1946 tot 1992 bestond er een stripweekblad met de naam Kuifje.

Kenmerken[bewerken]

Kuifje is een verslaggever die in Brussel woont. In de Nederlandse uitgaven woont hij bij een hospita, mevrouw Vink. In zijn eerste avontuur gaat Kuifje voor journalistiek werk naar de Sovjet-Unie. Ook in Kuifje in Amerika gaat Kuifje op avontuur om verslag te doen. Kuifje drinkt geen alcohol, dit in tegenstelling tot zijn vriend kapitein Haddock. Bobbie is de hond van Kuifje. Hij is naast Kuifje de enige die in elk Kuifjeverhaal voorkomt.

Vooral de eerste albums hebben een politieke lading en er is ook plaats voor humor. Deze balans is kenmerkend voor de Kuifjestrips. De afbeeldingen van auto's, gebouwen, vliegtuigen en zelfs hele steden in de Kuifjestrips berusten allemaal op de werkelijkheid. De studie en onderzoek die dit vergde kostte Hergé een enorme hoeveelheid werk, waar hij geestelijk bijna aan onderdoor ging.

Vertolkingen[bewerken]

Kuifje in dialecten en andere talen[bewerken]

Externe links[bewerken]