Frank Wolff (personage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
01-03-2015

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia, vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past. De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst.

De reden die hiervoor is opgegeven, luidt: artikel beschrijft vooral verhaallijn

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet en verbeter het! Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Pas als het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, kan deze melding verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden. (/)

Frank Wolff is een personage in de stripreeks Kuifje door Hergé.

Achtergrond[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Wolff is een ingenieur en hulp van professor Zonnebloem in een kernonderzoekcentrum in het album Raket naar de maan. In het volgende album Mannen op de Maan blijkt Wolff een dubbele agenda te hebben na de onthulling van een verstekeling in de raket, kolonel Jorgen. Wolff had 3 jaar daarvoor zware gokschulden opgelopen, en werd hierdoor door een buitenlandse spionagedienst afgeperst, om zo belangrijke geheimen betreffende de maanraket te pakken te krijgen. Jorgen is meegegaan met Wolffs medeweten om de raket te stelen, maar Wolff spartelt tegen als hij hoort dat Jorgen van plan is de anderen op de maan achter te laten. De twee worden door Kuifje overmeesterd en worden in het ruim opgesloten. Tijdens de terugreis van de maan naar de aarde weet Jorgen zich samen met Wolff te bevrijden, zodat Jorgen Kuifje en z'n metgezellen onder schot kan houden. Maar als blijkt dat Jorgen hen allemaal vanwege het zuurstoftekort wil doodschieten, protesteert Wolff opnieuw, omdat hij door Jorgen was wijsgemaakt dat hij ze allemaal zou laten leven. Als blijkt dat hij werd voorgelogen, probeert hij in een worsteling Jorgen van z'n wapen te ontdoen, maar in het tumult, en voor Kuifje tussenbeide kan komen, gaat het pistool af en wordt Jorgen gedood. Wolff mag terug z'n plaats tussen hen innemen, ondanks groot wantrouwen van Haddock. Maar later springt Wolff, als boetedoening, zelf uit de raket, zodat de andere inzittenden genoeg zuurstof overhouden om de aarde levend te bereiken.

In de eerste tekenfilmserie van Kuifje van de Belvision-studio uit de jaren zestig blijkt al vanaf het eerste moment dat Wolff kwade bedoelingen heeft. Dit komt mede doordat hij van meet af aan nors en kortaf is, terwijl hij in het stripverhaal in het begin juist vriendelijk en hartelijk was. Zijn afstandelijkheid kwam pas toen de gehele bemanning zich in de raket bevond op weg naar de maan. Voor de rest wijkt de tekenfilm ook erg af van het oorspronkelijke verhaal. Zo blijven Wolff en Jorgen in leven en worden zij aan het eind van het verhaal gevangengenomen. De dood van Jorgen door Wolffs toedoen en de uiteindelijke zelfmoord van Wolff worden in deze tekenfilm dus weggelaten. De tweede tekenfilmserie uit 1992 houdt zich daarentegen wel aan het oorspronkelijke script.