Bobbie (Kuifje)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bobbie is de Nederlandstalige naam voor de hond van Kuifje in De avonturen van Kuifje van de Belgische striptekenaar Hergé (1907-1983). Milou is de oorspronkelijke, Franse naam. Milou was de troetelnaam van een jeugdliefde van Hergé, Marie-Louise Van Cutsem. In het Duits heet hij Struppi en in het Engels Snowy.

Bobbie is een draadharige foxterriër. Hij is de trouwe kameraad van Kuifje en komt al in het eerste album, Kuifje in het land van de Sovjets, voor. In de stripverhalen blijken de gedachten van Bobbie uit tekstballonnen. In de televisieserie is dit niet het geval. In een aantal Kuifje-strips heeft Bobbie een belangrijke rol door Kuifje tijdig van vijandige personen te redden (bijvoorbeeld door hem wakker te likken of de vijand aan te vallen). Bobbie is een bijzonder dappere hond, die vaak zonder aarzeling schurken, vele malen groter dan hijzelf, aanvalt. Bobbie heeft echter ook zo zijn karakterfouten. Net als kapitein Haddock vergrijpt hij zich, als de kans zich voordoet, aan alcohol. Daarnaast is hij bang voor spinnen. Het geweten van Bobbie speelt af en toe op, als Kuifje hem hierop aanspreekt. Bobbie jaagt regelmatig op katten en in Raket naar de maan jaagt hij op muizen. Ook zegt hij regelmatig "Woeha!" als hij schrikt of pijn heeft.

Marie-Louise[bewerken]

Hergé kreeg in 1924 een liefdesrelatie met Marie-Louise Van Cutsem. Beide vaders kenden elkaar goed. Die van Marie-Louise was een binnenhuisarchitect die opdrachten kreeg van Victor Horta. Haar moeder was een gravin. Marie-Louises vader was tegen de relatie van zijn dochter. Het standenverschil vond hij te groot. Zijn dochter moest daarop de relatie beëindigen.[1]

Wetenswaardigheden[bewerken]

Verschijningen in andere reeksen[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Grossey, Ronald (2013) Bob De Moor. De klare lijn en golven; een biografie, Antwerpen: uitgeverij Vrijdag, p. 25