Polarisprogramma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Logo

Het Polarisprogramma is een bemand ruimtevaartprogramma van SpaceX en miljardair Jared Isaacman dat ten minste drie bemande ruimtevluchten zal bevatten die van belang zijn voor het testen van technieken voor bemande ruimtevaart en moet culmineren in de eerste bemande vlucht met SpaceX’ Starship.

Het programma is vernoemd naar Polaris, de Poolster of Noordster, die al eeuwen als gidsster voor reizigers geldt.

Het programma werd aangekondigd op 14 februari 2022.[1] Isaacman, die in 2021 gezagvoerder van Inspiration4 was, zal ook op deze drie missies de gezagvoerder zijn. Na Inspiration4 wilde hij graag nog een keer de ruimte in, maar alleen als missies een bijdrage aan de mensheid leveren, niet als toerist. Zodoende werd het Polarisprogramma opgezet. Het is onbekend welk bedrag Isaacman voor de vluchten betaalt.[2]

Net als tijdens Inspiration4 zal Isaacman dit programma aanwenden om geld in te zamelen voor het St-Jude kinderkanker-onderzoeksziekenhuis. Isaacman is eigenaar van Draken International, het bedrijf dat ‘s werelds grootste private straaljager-vloot beheert en gebruikt voor aerobatics. Deze luchtvloot wordt ook door Polaris-bemanningen gebruikt voor trainingsdoeleinden.[3]

Missies[bewerken | brontekst bewerken]

Mission I, Polaris Dawn
De eerste vlucht, Polaris Dawn zal gaan om het testen van EVA-ruimtepakken voor ruimtewandelingen en laser-internetcommunicatie met een ruimteschip. De vlucht wordt uitgevoerd met een Falcon 9-Crew Dragon. De vijfdaagse vlucht wordt op zijn vroegst verwacht in het april 2023.
Mission II
Over Mission II is vooralsnog weinig zeker. De missie bouwt voort op Mission I. Mogelijk wordt deze missie gebruikt om ruimtetelescoop Hubble in opdracht van NASA in een hogere stabielere baan te brengen. Dit hangt af van de uitkomst van een haalbaarheidsstudie die op 29 september 2022 werd bekendgemaakt.
Mission III
De derde Polarismissie moet de eerste bemande orbitale vlucht met een Starship worden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]