Falcon 9

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Falcon 9 stijgt op met aan boord het eerste Dragon-ruimtevaartuig.

Falcon 9 is een tweetrapsraket, ontworpen en gebouwd door SpaceX. Falcon 9 kan 13.150 kg aan vracht in Low Earth Orbit brengen en 4.850 kg in een geostationaire transfer baan.

De eerste Falcon 9-vlucht werd, na enkele keren te zijn uitgesteld, op 4 juni 2010 vanaf Cape Canaveral Air Force Station gelanceerd. De raket kwam succesvol in een baan om de aarde. De tweede vlucht, de eerste met het SpaceX Dragon-ruimtevaartuig bovenop de raket, vond plaats op 8 december 2010, ook vanaf Cape Canaveral. Dragon draaide twee rondjes om de aarde, alvorens in de Grote Oceaan te plonzen.

De Falcon 9 en Dragon-combinatie is door NASA gecontracteerd om het internationaal ruimtestation ISS te bevoorraden.

Ontwerp[bewerken]

Trappen[bewerken]

Falcon 9 is opgebouwd uit twee trappen. De eerste trap wordt aangedreven door negen SpaceX Merlin 1D-raketmotoren met een totale voortstuwingskracht van ongeveer 5.8 MN. De bovenste trap wordt aangedreven door een, voor vacuüm aangepaste, Merlin-motor. Vier kleine Draco-motoren zorgen voor de besturing.

Betrouwbaarheid[bewerken]

De betrouwbaarheid van Falcon 9 kan pas worden vastgesteld na een behoorlijk aantal vluchten.

Doordat de eerste trap, net als Saturn V, meerdere motoren bevat kan een missie toch doorgaan, mocht één van de motoren tijdens de vlucht uitvallen. Falcon 9 is de eerste raket sinds de Saturn-serie van het Apolloprogramma die deze mogelijkheid heeft.

Varianten[bewerken]

De Falcon 9 v1.0 werd aangedreven door door negen SpaceX Merlin 1C raketmotor. De Falcon 9 v1.1 is 60% zwaarder en wordt aangedreven door 9 SpaceX Merlin 1D raketmotor die krachtiger zijn, waardoor de raket meer vracht kan meenemen. De Falcon 9 v1.1 is in september 2013 voor het eerst met succes gelanceerd. [1]

Vluchten[bewerken]

Eerste vlucht[bewerken]

De eerste vlucht met de Falcon 9 vond plaats op 4 juni 2010 en bracht met succes de testvracht in een baan om de aarde met een afwijking van minder dan 1 procent.

COTS Demo Flight 2[bewerken]

Dit was de eerste vlucht met een volledig door een commercieel bedrijf ontwikkelde raket die vracht bij het ISS afleverde. De eerste lanceerpoging op 19 mei 2012 werd een halve seconde voor het opstijgen afgebroken. De tweede poging, op 23 mei 2012, slaagde wel.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties