Pontiac Chieftain

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pontiac Chieftain
Pontiac Chieftain Deluxe uit 1952
Algemeen
Bedrijf General Motors
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Merk Pontiac
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Type Chieftain
Productiejaren 1949-1958
Klasse Hogere middenklasse
Voorganger Pontiac Torpedo
Opvolger Pontiac Catalina
Verwant
Technisch
Platform General Motors A-platform
Layout
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Pontiac Chieftain is een automodel van het Amerikaanse automerk Pontiac dat verkocht werd van 1949 tot 1958. De Chieftain was samen met de Streamliner het eerste nieuwe ontwerp van Pontiac na de Tweede Wereldoorlog. Eerdere naoorlogse auto's waren modellen uit 1942 met kleine aanpassingen.

Er werden drie generaties geproduceerd:

  • De eerste generatie (1949-1954) was gebouwd op het A-body onderstel en was te koop in vijf types: twee- of vierdeurs sedan, tweedeurs coupé, tweedeurs hardtop, tweedeurs cabriolet en vierdeurs stationwagen. Er was keuze uit twee motoren: een 3,9-liter zescilinder-in-lijn of een 4,4-liter achtcilinder-in-lijn.
  • De tweede generatie (1955-1957) was eveneens gebouwd op het A-body onderstel en was verkrijgbaar in drie types: twee- of vierdeurs sedan, twee- of vierdeurs hardtop en twee- of vierdeurs stationwagen. Deze generatie werd aangedreven door een V8-motor met een cilinderinhoud van 4,7-, 5,2- of 5,7-liter. De luxe-uitvoering van de Chieftain werd verkocht als de Pontiac Super Chief.
  • De derde generatie (1958) was gebouwd op het B-body onderstel en was verkrijgbaar in dezelfde drie types als de tweede generatie. De cilinderinhoud van de V8-motor werd verhoogd tot 6,1 liter.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pontiac Chieftain van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.