Portaal:Bier/Uitgelicht/3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een advertentie voor "Amstel super Stout" uit 1922

Amstel is een biermerk van de Amstel Brouwerij, dat voor het eerst in 1870–1871 aan de Mauritskade te Amsterdam werd gebrouwen. De smaak van Amstel pilsener geldt als licht of lichtbitter, met een neutrale nasmaak. Vandaag de dag worden alle bieren van Amstel gebrouwen in de brouwerijen van Heineken in Zoeterwoude, 's Hertogenbosch en Wijlre.

De Beiersche Bierbrouwerij de Amstel, opgezet in 1870 door de firma De Pesters, Kooy en Co. (directeur Johan Hendrik van Marwijk Kooy) werd in 1892 omgezet in een naamloze vennootschap. In 1915 was de productie van Amstel vertwintigvoudigd en in 1926 nam Amstel een derde van de totale Nederlandse bierexport voor zijn rekening. In 1941 nam Amstel, samen met Heineken, het kapitaal van de Amsterdamse brouwerij Van Vollenhovens Bierbrouwerij De Gekroonde Valk aan de Hoogte Kadijk over. Deze brouwerij werd 1961 gesloten.

1968 was voor de Amstel brouwerij een bijzonder jaar. De Amsterdamse concurrent Heineken lijfde Amstel in. De brouwerij aan de Mauritskade werd gesloopt. Alleen het hoofdkantoor uit 1930, nu onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam, is blijven staan. In 1980 werd de brouwerij aan de Stadhouderskade gesloten en werd de productie in Nederland in zowel Zoeterwoude (pils) als 's-Hertogenbosch (speciale bieren, bijvoorbeeld bokbier) voortgezet.